Jag orkar inte så mycket dessa kalla blåsiga kvällar mer än att komma hem, få i oss mat och läsa bok. Men idag orkade jag också baka bröd. Här är receptet:
12 dl vatten (max 37 grader varmt)
50g jäst
1 dl vetekross (valfritt)
3 tsk salt
2 dl havregryn (valfritt)
Många dl vetemjöl
Blanda allt detta och jäs i 1h.
Mixa 2 vitlöksklyftor och en burk (200g) soltorkade tomater med lite av dess olja.
Häll ut degen på mjölat bakbord. Dela i 4 degämnen och kavla ut ett i taget. Bred ut soltorkadtomatpurén på degen och rulla ihop som en rulltårta, lägg på bakplåtsbeklädd plåt med skarven nedåt. Gör 4 likadana baguetter/limpor. Grädda i 225 grader i 28 min. Låt svalna utan bakduk på galler. Dela på hälften och frys in de du inte tänker äta upp idag och imorn.
Mums tyckte min son!
Bonustips: Ge bort ett bröd till en granne!
Originalreceptet återfinns i boken Vadå vegan? av Lisa Gålmark.
Mums!
SvaraRaderaLohe
Jepp!
RaderaDet låter så oooooeeeeeerhööööört gott! Jag är en riktig sucker för soltorkade tomater, trots att jag egentligen inte riktigt tål dem... men det är "skinnet" som upprör min mage mest och om man riktigt fin fin fin finkrossar dem så kanske det blir trevligare för mig, och det låter ju lockande att MIXA dem..!
SvaraRaderaJa, du måste testa! Mixa med en skvätt olja eller två!
RaderaWow
SvaraRaderaYeah! /Tove
Radera