onsdag 4 januari 2017

Hushållsekonimin


Här ser ni vår budget. Renskriven i färg och allt!

Även om det kanske ser jobbigt ut att hålla på och flytta över pengar och räkna ut procentsatser av lönen så är det så här långt vi har kommit just nu. Vi skulle ju kunna ha en helt gemensam ekonomi, men ingen av oss är nog riktigt redo för det än.

Vi har alltså varsitt lönekonto. Därifrån betalar vi personliga utgifter men sätter först in en procentsats av lönen, eller föräldrapenningen, på vårt gemensamma konto. Från detta konto betalar vi de löpande kostnaderna som vi har på faktura.

Ganska nyss har vi också öppnat ett gemensamt fickpeng/spar-konto. Det är ett konto som vi har varsitt kort till och som vi ska använda för gemensamma utgifter på stan eller till gemensamma resor. Till det kontot gör vi så att vi sätter in en fast summa varje månad, ej procent på lönen. Vi får se om vi ska ha det så eller om vi ändrar på det i framtiden.

Vi har även startat ett litet sparande till barnet, som vi bestämde summa utifrån att vi eventuellt kommer att få fler barn, samtidigt som det kommer att hinna bli ganska mycket pengar på 18 år, hoppas vi.

Den bästa sparidén som jag har, och som jag även introducerat min man  till, är dock dineroextraidén. Det går ut på att det man har kvar på kontot när den nya lönen eller bidraget kommer, det sätter man in på ett annat konto. Vissa månader är det kanske 400 kronor, andra är det några tusen. Det beror på. Vissa månader kanske det inte är någonting och någon gång kanske man tar av dessa pengar.

Jag har gjort så här sedan jag började studera i Umeå. Det var ett sätt att ha pengar till sommaren ifall jag inte skulle ha lyckats få något sommarjobb. Det var ett sätt att veta att jag hade pengar till nästa resa till Spanien eller Göteborg. En extra trygghet med "oheliga" pengar. Pengar som jag själv sparat ihop och som jag själv kan bestämma över utan att ha dåligt samvete över att jag tar av mina sparpengar liksom.

Pengarna på detta konto har dock växt och blivit lite av ett sparkonto. Jag hoppas att jag kommer att använda dem till en insats till en lägenhet någon gång, eller till en bättre bil. Jag har även tänkt att se pengarna på det kontot som en buffert nu när jag är föräldraledig och inte tar ut full ersättning.

Jag ser det, på något sätt, som en ganska rolig utmaning att leva snålt. Eller snarare ekonomiskt hållbart. Snålt låter ju så fult... Det hela underlättas ganska mycket av att jag inte gillar att gå och handla bara för handlandets skull.

Det vi lägger allra mest pengar på är garanterat hyra och mat. Ungefär 10 000 kr per månad lägger vi sammanlagt på dessa två poster. Maten var faktiskt det som vi först organiserade vår ekonomi kring genom att vi, efter många om och men, skaffade varsitt coop-kort som är kopplat till samma konto. Hyran började vi dela lika på när M (läs: emme) äntligen, efter två år i Sverige, fick jobb.

Elkostnaden lyckas vi hålla nere väldigt bra i och med att vi bor litet (50 kvadrat) och att vi släcker alla lampor när vi inte behöver dem. Vi har nästan alltid nedsläckt i sovrummet, eftersom vi inte är där annat än när vi sover, kan man säga. Vi stänger också av vår router varje natt, eftersom jag läste att den var en el-tjuv.

Bilen vi har är ganska billig i drift eftersom den är liten och drar lite (ca 500kr per månad i bensin och 400kr per månad i försäkring, ganska billig skatt också tror jag). Knappt 300kr för parkeringsplats ute med elstolpe.

Mitt bästa tips för att spara pengar och ha koll på ekonomin, särskilt när man känner sig fattig, är att skriva upp varenda litet inköp man gör. Då får man koll på om man lägger 600kr i veckan på mat ute, eller om man hela tiden köper något annat onödigt. En annan bra strategi för att spara pengar är att vara hemma och inte åka in till stan. För väl på stan kommer man ofta på att man behöver det ena och det andra, som man tydligen klarat sig bra utan hittills. Man kan också undvika impulsköp genom att titta på varan och fundera på om man verkligen behöver den, bestämma att det kan vänta till en annan dag och åka hem och sova på saken. Kanske kommer man fram till att det inte alls var nödvändigt.

Sedan kan jag också erkänna att jag ibland föredrar att lyxa och köpa grejer av bra kvalité, som håller länge, istället för att alltid leta efter det billigaste. Vår soffa, våra sängar och min dator är exempel på det... Men visst har vi en hel del second hand: en fåtölj, matbordet, soffbordet och stolarna. Alla mattor är begagnade eller vävda av min mormor, förutom en som vi köpte nyss (tillverkad av återanvänt material).

Det var väl det om vår budget just nu, men eftersom "allt är påhittat", som Navid Modiri säger, så ser jag denna budget som något i högsta grad föränderligt. Det är jag och M som bestämmer över hur vi ska organisera våra pengar, hur mycket vi ska spara och hur mycket vi ska lägga på vad. En månad behöver vi ta 45 % av inkomsterna på hyran osv. medan det en annan månad kan bli mer eller mindre, beroende på vad vi tjänar.

Hur gör ni? Har ni några bra spartips så här i januari?

(Detta inlägg är inspirerat av Linnéas budgetinlägg.)

4 kommentarer:

  1. Spännande att läsa! Skulle rekommendera appen Splitwise (finns även på datorn om man inte har en smartphone (har M skaffat en ännu?)), mycket enklare att hålla reda på vem som betalat vad och vem som är skyldig vem vad då! Går även att fördela procentuellt. Oscar och jag använde den i Colombia när vi fortfarande inte hade gemensam ekonomi.

    Vi kör ju helt gemensam ekonomi, med ett gemensamt lönekonto och tre sparkonton - ett till barnet, ett till roliga saker (typ semester) och ett till tråkiga måsten (typ laga bilen).

    Tink är ju en annan bra app för att hålla reda på utgifter om man använder kort för att betala. Ger bra översikt!

    (Tipsar om en massa appar nu när du skaffat smartphone, hehe)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipsen! Jo, M har skaffat smartphone nu och han fattar nästan hur den funkar också! Själv känner jag mig som en helt okej användare av min. Hehe... Måste bara komma ihåg att ladda den också! :)

      Jag tror vi kommer gå mer och mer åt gemensam ekonomi vad det lider, men just nu kör vi såhär. Det känns rättvist och bra för båda på något sätt. Vi får la se om vi typ gifter oss och köper hus, hur det blir då.

      Radera
  2. http://notbuying.blogspot.com.es/2013/03/503020-budgeten.html

    Jag tipsar om köpstoppsbloggen. Mig har det fungerat väldigt bra att dela in ekonomin i %, jag bestämde mig hur mycket jag ville spara varje månad, tror det var 15-20% i början (allt sparande, barnet, resor, lgh etc). Nu är det nästan 25 %. Sen även att ha en summa till mig själv som unna mig pengar, för jag unnar mig själv för lite. den får mig känna mig rik, att jag kan köpa mig saker jag vill ha... För nått år sen var det mest till lgh men nu har jag köpt mig ganska dyra fina ulltröjor. Insåg att jag lever i ulltröjor typ oktober- mars så bra investering. Sen försöker jag alltid ha pengar kvar varje månad på kontot. Som extranöjes pengar månaden därpå.
    Snålmånad funkar också tycker jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipsen! Det låter bra!

      Jag har också två ulltröjor som jag fått av mina föräldrar som de har köpt i Gällstad. Ev. billigare där, jag har ingen aning.

      Jag vet inte hur mkt jag sparar i % men det blir rätt mkt på ett år i alla fall. Nu kanske det blir annorlunda i och med barnet. Men det viktiga för mig är att ha en struktur så att jag känner kontroll på något sätt. Även om jag lägger väldigt lite pengar på vissa saker, som kläder (som jag typ aldrig köper).

      Jag kände ett par som lekte typ Expedition Robinson vissa veckor för att få det att gå ihop. Detta var när Expedition Robinson var nytt och populärt. Det kan man ju också göra...

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...