söndag 17 januari 2021

En helg i mitten av januari


Så kom mitten av januari och en lördag med strålande solsken. Hembakad pizza till lunch så vi kom inte ut förrän efter maten. Förmiddagsljuset är viktigast, sägs det, men nu är det vårtermin och vi har glömt allt sånt. Det viktigaste måste ju vara att vi kommer ut över huvud taget, i solen. Planen var perfekt, för innan maten hann M måla och ja, jag hann laga mat och äta. G i sin tur hann leka inne och kolla på Pingu och således var hela familjen nöjd och redo för utflykt när pizzabitarna landat mjukt i våra magar. 

Vi tog cyklarna (vad annars?) och begav oss mot ett närliggande naturreservat med betesmark och snäckskalsbankar. Cyklarna parkerades i slutet av en gata och vi vandrade iväg på en grusväg och in i en hage (utan djur så här års). Alla var glada och nöjda och G verkade tycka det var roligt att vara på en ny plats. Just precis här har vi aldrig gått tillsammans förut. Jag brukar undvika att gå in där när det går djur där på våren, sommaren och hösten, men häromdagen gick jag dit under ett arbetslagsmöte (i mobilen) och hade en sån fin promenad medan jag lyssnade på mina kollegor och ibland sa något. Då det var så fint och rogivande där ville jag gärna visa G och M. 

Efter en stund klättrade vi upp på ett mindre berg och fikade. Solen stod lågt och det var bara högst uppe på berget vi kunde få sol. G drack apelsinfestis och vi knaprade i oss några kakor. Promenaden tog totalt en och en halv timma, inklusive fika, och G orkade gå nästan hela vägen. Sista biten fick han rida på pappas axlar så vi skulle komma tillbaka någon gång utan varken trötta barnben eller gnälltrötta vuxenöron. Samtidigt tycker jag det är så oerhört skönt att vi nu kan ta oss runt överallt utan vagn. Det är kanske så det är när ens barn snart är fyra och ett halvt? 

På vägen hem köptes det vildfågelfröblandning och kokosfett, samt runda småbröd (hönökakor) som G tydligen äter som standardmellanmål på förskolan. Vi hämtade lite mer ved och cyklade hemåt. 

 

Söndagen inleddes så med projekt fågelmat. Häromdagen läste jag på en blogg om hur man kunde göra, och nu ville jag testa min egna variant. Jag smälte först kokosolja i en kastrull och hällde även i lite rapsolja, för jag tror det blir lite mjukare för fåglarna att picka då (oklart om det var smart). Sedan blandade jag i fågelfröna tills det blev lite grötigt. Då klickade jag ut blandningen i pepparkaksformar och tryckte ner en liten stump sugrör i mitten av varje för att hänga upp dem i. Sedan gjorde jag mer blandning och hällde i ca 1,5 dl i två plastförpackningar. Det funkar säkert med avklippt mjölkkartong eller något sådant. Här ställde jag också i en bit sugrör i varje. Alltsamman ställdes i förrådet där det är kallt för att det skulle svalna fortare. När jag sedan skulle bända loss fröblandningen från formarna visade det sig att vissa formar var lite för avlånga, och allt gick sönder. De som verkligen fungerade var 1,5dl-klumparna. För att få igenom upphängningsgarnet genom sugröret använde jag en virknål, förresten. Nu har jag hängt upp några här utanför och ska ta med några till jobbet imorgon. Av allt bös som inte hamnade riktigt där det skulle och det som blev när några av "figurerna" gick sönder lyckades jag knåda ihop en boll, vilken jag la i ett nät som jag köpt lök i. Det verkar fungera utmärkt! Vi får se vad pippifåglarna säger imorgon! 

Vad mer har jag gjort idag, som jag vill skriva här för att minnas? Jo: Puchero andaluz, efter bästa förmåga då jag inte hade riktigt alla de ben man "ska ha", men de är på väg på posten, tydligen. Puchero är en kött- och grönsaksgryta. Jag kokade ett kycklinglår och 500 g fransyska tillsammans med ett märgben av nöt i  ca 2h och sedan togs benen upp och jag la i en stor mängd grönsaker i tärningar: morötter, rotselleri, potatis, squash, champinjoner och purjolök. Köttet drogs isär och så kunde man ta så mycket kött man ville. Jag kokade matvete till, eftersom det är ett säkert kort när det kommer till vårt barn. Jo, men gott blev det. Det smakade nästan som svärmors! 

Sedan har jag också varit ute på promenad tre gånger idag. Först en minisväng med G och M, sedan en timmas tur med Mala och sist en tur själv i samtal med mina föräldrar. Frostigt och pyttelite snö, imorgon kanske det kommer mer - om det nu inte kommer som regn.

Helgen har varit fin. Lagom intensiv. Lagom mycket matlagning. Nu har vi både pizza och puchero till veckan. Det känns bra! Hoppas ni haft en fin helg! 

12 kommentarer:

  1. Här var det sol, hundpromenader och tupplur i utesoffan både lördag och söndag, men också hemtenta och intriger som jag hade velat dryfta på min blogg (intrigerna alltså), men hann inte på grund av hundpromenader, tupplurar och hemtenta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men du - det låter ju himla skönt! Jag behöver också fler tupplurar i utesoffor i varm uteluft känner jag.

      Radera
  2. I Stockholm ligger den härliga snön kvar ännu men i veckan blir det töväder tyvärr. Många barn åker pulka och snowracer och allt möjligt annat mitt inne i stans parker, i bostadsområdena med små backar och till och med på skogskyrkogårdens höga kullar. Det senare med folks lite olika syn på om det är OK eller inte... Inte mycket till sol här i helgen men det går mot ljusare tider :). /Annika F

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, nu går det mot ljusare tider. Har snön töat bort än eller har det kommit mer?

      Radera
    2. Först töade det mesta bort men i dag har det kommit mer snö och det ska vara minusgrader hela veckan - till mångas glädje :D! /Annika F

      Radera
  3. Vilken behaglig helg! Jag skulle gå vandringsled, men gick fel pga ingen skyltning och gick uppför ett berg i en och en halv timme, men skönt att röra på sig :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter som ett litet äventyr i sig. Varför gå uppmärkta leder när man kan upptäcka något nytt?

      Radera
  4. Har fåglarna ätit av er fågelmat? Här tog det nån dag innan de förstod att det fanns, men sen gick det åt i ett nafs! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fåglarna här verkar ovanligt kräsna och lite dumma. Kokosfettbollar måste väl vara den godaste fågelmaten? Min teori är att de håller utkik efter det gröna talgbollsnätet och att talgbollar är som ett pulver+fett, medan dessa frö+fett-bollar är lite mer grova i strukturen och kanske därför lite mer svårpickade? Kan inte dina fåglar hälsa mina fåglar att det är gott?

      Radera
    2. Jag ska prata med fåglarna här, så att de kan återkoppla tlll dina fåglar! :)

      Radera
  5. Hej

    Har läst din blogg ett tag nu och ville bara kika in och berätta hur mycket jag uppskattar den. Kanske främst för att det är så mysigt att läsa om hur ni trivs på västkusten. Jag kommer själv från Orust har bor numera i Uddevalla. Har alltså inte flyttat på mig så långt....Öarna och skärgården är så djupt rotat i mig och för ett par somrar sedan köpta familjen äntligen båt. Så nu får vi njuta av öarna och mina barn får äntligen uppleva det jag är uppvuxen med. öliv, båtliv och de vackraste solnedgångarna en bara kan drömma om.

    Tack för bloggen, den uppskattas. Spännande att läsa ur ditt perspektiv som bott så långt norrut tidigare.

    Hälsningar Therese

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, tack så mycket Therese för din fina kommentar! Den värmer verkligen så här på måndagförmiddagen. Vad glad jag blir! :)

      Radera