måndag 21 november 2016

Blöjorna


Alla dessa idéer om föräldraskapet och bebislivet! En av de idéer jag hade innan bebisen kom var att endast använda tygblöjor. Jag undersökte lite, frågade folk, och köpte hem. 18 tygblöjor (prefold) och två blöjbyxor för nyfödd. Vi köpte också ett paket med engångsblöjor och jag var helt övertygad om att det var det enda paketet som vi någonsin skulle köpa.

Men så föddes lille parveln. Ganska mycket för tidigt. Och där och då på sjukhuset var det enda viktiga att liksom överleva och göra saker och ting så smidigt som möjligt. Så vi använde självklart de engångsblöjor som neonatalavdelningen tillhandahöll gratis. De har en bra funktion, de där blöjorna: man ser nämligen när de är blöta genom att en rand på blöjan byter färg. Fränt! En annan funktion som engångsblöjor har är superabsorbenter. De absorberar tydligen 30 gånger sin egen vikt, vilket gör att de inte börjar läcka även om bebisen kissat i dem i lite för många timmar. Bekvämt, måste jag säga, men kanske inte så bra. 

Sedan kom vi hem och köpte på oss fler av de engångsblöjor vi redan vant oss vid. Efter några dagar började jag dock använda tygblöjorna ibland. Tyvärr läcker de om man har dem på för länge, och eftersom det är svårt att se på bebisen när den kissar så är det också svårt att veta när blöjan är så blöt att den kommer börja läcka. Blöjorna var också lite svåra att få på till en början. Just det underlättades dock av att jag efter ett tag köpte en snappi. Efter ett tag testade jag även en annan sorts tygblöjor (2in1) men de läckte en kväll ganska mycket så jag ska vänta med dem tills han blir lite större. 

Min filosofi just nu, 12 veckor in i föräldraskapet, ser ut som så att jag använder någon eller några tygblöjor per dag, särskilt när jag tror att han inte ska bajsa på ett tag. Sedan tvättar jag dem efter ca 3 dagar, tillsammans med annan vittvätt, och så använder vi engångsblöjor däremellan. Det blir ca 4-8 blöjor per tvätt, och jag tänker att det är alltid något. 

Anledningarna till att jag vill använda tygblöjor är främst miljön (sopberget engångsblöjorna orsakar!) men även att jag tror att det är lättare att sluta med blöjor om barnet känner att det blir blött när han eller hon kissar. Jag tycker att det är galet att barn har blöja högt upp i åldrarna när de  egentligen borde kunna gå på potta eller toa. Men vad vet jag? Mitt barn är ju ännu så litet och kanske står jag där helt plötsligt med en tre och ett halvt-åring som vägrar bajsa på toan. Så jag ska inte säga för mycket om exakt hur vi ska göra. Samtidigt tror jag att man kommer långt med en god intention och lite pepp från andra. 

Pepp från andra är nog just det jag behöver för att fortsätta och kanske även utöka tygblöjeäventyret. Det bästa hade nog varit en kompis i riktiga livet (IRL) att träffas och snacka tygblöjor med, även om folk på internet kan räcka bra de också. 

Slutligen undrar jag: Hur gjorde du? Eller hur vill du göra om du får barn? Tygblöjor eller engångsblöjor? Är det viktigt för dig eller är det viktigaste att det är bekvämt och enkelt?

10 kommentarer:

  1. Tema blöjor - ja, det finns otroligt många åsikter och olika barn/mammor. För min funkade endast en sort och han hade blöjor länge, tyvärr... hur jag än försökte sluta så vägrade han (blev förstoppad, fick magproblem etc). Men man gör så gott man kan helt enkelt. För mig var det ett av alla val jag valde att inte orka lägga energi på, enkelt och bekvämt. Även att på förskolan så användes ju inte tygblöjor och jag hade tillräcklig problem med läckage ändå på natten så det blev liksom inte så mycket tid över...
    http://minimalisterna.se/tygblojor-vs-kemikalieblojor/
    http://minimalisterna.se/tag/tygblojor/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ojdå, jag har verkligen ingen aning om hur det kan bli när man slutar med blöjor... Hoppas det går enkelt för oss... Och ja: man gör så gott man kan! :) Tack för länkarna!

      Radera
  2. Kan hålla med att dagens blöjor håller för torrt. Vet att en del köper billigare när barnet ska sluta med blöjor, så dom känner att det blir blött. Svårt är det .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, så kan man ju också göra. Jag antar att det inte är farligt om bebisen känner att det är blött bara det inte är blött för länge.

      Radera
  3. Jag tänkte precis som du med tygblöjor, att det blir svårare att få barnet torrt med engångsblöjor som suger upp obegränsat. Jag använde tygblöjor dagtid och engångs nattetid till min dotter. När hon var nio månader slutade vi med blöjor dagtid och började gå med henne på toa. Fungerade utmärkt och det var arbetsbesparande i längden även om det för stunden känns bekvämt att bara kasta begagnade blöjor och slippa byta så ofta som man måste med tyg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu, efter att jag skrev inlägget häromdagen, har jag blivit mycket mer peppad på tygblöjor så nu ligger det ganska många i tvätthinken! Men nattetid måste det vara engångsblöjor eftersom han ibland sover i 4-5 timmar i sträck på natten.

      Radera
  4. Jag var övertygad tygblöjanvändare innan D föddes. Skaffade provpaket från ett svenskt märke, men de visade ha alldeles för hårda kanter för den lilla ungen.
    Hittade i jättebra ekoaffären El mundo del mapi (Sevilla) Milovias blöjor (skydd med utbytbara inlägg) som är mjuka och bra... Men det gick inte att köpa sådana med spansk inkomst. Vi hade som mål att köpa ett skydd och fyra inlägg per månad för att till slut kunna använda enbart tygblöjor, men det gick tyvärr inte. Så billiga engångsblöjor blev det.
    Kul att du också är inne på tygblöjor!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det negativa är väl det, att det är så dyrt till en början vid inköp. Det hade varit fint om tygblöjorna fanns i affär så man kunde känna på dem liksom, nu sker ju den mesta handeln av tygblöjor via nätet.

      Radera
  5. Vad kul att läsa! Angående din kommentar om pottning så kunde vår dotter sitta bra på pottan innan hon satt bra vanligt. Hade nog kunnat gå tidigare också om vi höll henne mer. Vi har fortfarande problem med huden och vet inte om det beror på att vi testat tygblöjor eller för att vi bytt plastsort... :S läs gärna på blöjfri bebis. Tyckte den var peppig och bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vår son sitter inte stabilt själv, men han kan liksom sitta om man stöttar lite. Jag tror att det snart är dags för oss att börja med detta.

      Radera