fredag 26 januari 2018

¿Una madre no se cansa?


Una madre es la reina de una casa
Una madre no se cansa, ni se aburre, ni se acuesta

Så börjar denna sevillana. Den verkar dock i sin helhet mest handla om att man ska hedra sin mamma och att man inte kan förstå hur stor hennes kärlek är eller hur mycket man älskar henne förrän man förlorar henne. Den säger att man ska fira sin mamma varje dag, att det ska vara mors dag varje dag. Det är väl fint, men det jag har stora problem med är de första två raderna i sången, som jag har citerat ovan. Så här lyder de på svenska:

En mamma är husets drottning
En mamma blir inte trött, inte uttråkad och går inte heller och lägger sig

Jag gissar att det inte är en mamma som har skrivit den här sången, möjligtvis en son. Det är en man som sjunger och därför blir det en mans blick som genomsyrar låttexten, enligt min mening.

Min svärmor spelade upp den här sången för mig och G igår för att G skulle bli glad och lugn, vilket han blev, jag däremot var  tvungen att skratta åt de två första raderna. "Så är det ju inte!" sa jag. "Jo, så är det visst" sa svärmor. Intressant. Det här är bara en av alla yttringar om hur en mamma ska vara enligt normerna här. Outtröttlig, alltid nöjd och glad. Men jag undrar, hur kan en person inte bli trött (no se cansa) om hon aldrig går och lägger sig (ni se acuesta)? Eller betyder ni se acuesta att hon aldrig ligger med någon? Acostarse con alguien betyder ju just att ligga med någon, älska. Det är inte så de sjunger i sången, men nästan. Om vi gör den tolkningen, att hon aldrig får ligga, uppkommer genast frågan: hur glad blir mamman då, om hon aldrig får njuta och inte ha sex? Eller betyder det att en son aldrig kan förstå eller tänka sig att hans mamma ligger? Så kan det ju vara, för inte är det roligt att föreställa sig ens föräldrar i ren älskog.

Den här sången är som sagt ett av alla uttryck om hur en mamma ska vara. Ett annat uttryck är att folk alltid frågar mig om saker som rör vår gemensamma son, istället för M som faktiskt är pappaledig. Sedan känner jag också på mig att folk här inte alls tycker det är så himla bra att M är pappaledig, utan de tycker nog att det är lite märkligt att jag hellre arbetar än att vara ledig med min son i två år. Detta varierar förstås från person till person, och min svärfar är nog den jag omges av som är mest traditionell, vilket inte är så konstigt eftersom han är en man född 1945 (i en by i Francodiktaturens Spanien). Sedan finns det andra, som min politiskt aktiva svägerska, som jag tror inte kommer reagera lika starkt på att G kommer att ha glitterhårspännen på hennes sons födelsedagskalas i eftermiddag. Men vi får väl se. Svärmor kommer nog gå i taket lite grann. Jag vill se vad som händer... Utmana lite, lite. Och jag vill vara mamma på mitt sätt, och det tänker jag också vara, även om även detta sätt utmanar lite, lite (eller väldigt mycket?) de föreställningar som många har här.

7 kommentarer:

 1. Hahaha, no se cansa, so se aburre, no se acuesta... Det är säkert en man som skrivit den! Men det är ju lite jobbet som en traditionell mamma har här. Ta hand om alla så de mår bra. Så klart blir hon trött, men det är männens och barnens privilegium att lägga sig och vila efter maten, och lägga sig i tid på kvällen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tycker att den delen av låten säger ganska mycket om de traditionella värderingarna som finns här kring moderskapet!

   Radera
 2. Åh vilket dravel! Men säkert precis som ni säger, en man som har skrivit texten... Som säkert är tänkt som en hyllning men som blir bara ytterligare en börda med ett ouppnåeligt ideal.

  SvaraRadera
 3. Hihi, roliga reflektioner om ett angeläget ämne! Håller med om att det inte är lätt att leva upp till det där moderliga, katolska hemmafruidealet för en annan i alla fall. Men det har nog sina orsaker att hemmet var/är så viktigt - det fanns ju i princip deras enda domän. De traditionella spanska mödrarna var ju väldigt beroende av sina män/barn samt bundna till hemmet, jämfört med våra svenska mammor/mormödrar som både fick jobba, skilja sig, knapra p-piller, göra abort, resa och få hjälp med barnomsorg. Texten syftar nog på acostarse som i att gå och lägga sig, tror jag. Undrar hur låttextförfattarna hade tänkt sig att barnalstrandet skulle gå till annars. Jungfrufödsel? ^^

  Hoppas att "provokationen" med glittriga hårspännen togs emot väl!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag tror helt klart på din teori. Min spanska svärmor är ganska bunden till hemmet men både hon och hennes man behöver varandra. Hon behöver hans lön/pension och hans "manliga" kunskaper t ex fixa ved, bära gasflaskor, sköta ekonomin och han behöver hennes matlagning och tvättande osv. De har delat upp allt så mycket att de är beroende av varandra. Vi däremot kämpar med uppdelningen på ett annat sätt. Vem som gör vad är inte lika självklart för oss... Min svärmors domän är hemmet och framförallt köket. Hon är inte intresserad av att jag lagar mat åt familjen om inte hon är magsjuk, och hon är absolut inte intresserad av svensk mat. Det är helt enkelt hennes område!

   Radera