torsdag 22 mars 2018

Aznalcázar es un pueblo precioso

Min man är, som ni kanske redan har koll på, intresserad av konst. Han målar och ritar och täljer och han tittar på konst på den där populära videotjänsten på nätet. Han har fastnat för en snubbe som är konstlärare på universitetet i Sevilla och heter Antonio García Villarán. Jag har tänkt att jag inte vill se hans videos, utan att ha någon bra anledning till det. Igår ramlade jag dock över en, eftersom de kommer upp när jag går in på youtube för att se tal som mina elever spelat in. Det var en video när han svarar på hat-kommentarer, och det var riktigt underhållande. Han gör en textanalys och han skojar med kommentarerna. Dessutom verkar han smart och trevlig!

I slutet av videon nämnde han varifrån han kommer, som svar på en kommentar i vilken någon gissade att han var från Sevilla. Han sa: Jag kommer från Aznalcázar, en mycket vacker by. Åk gärna och besök den! 

Sagt och gjort! Jag peppade M att dra iväg efter mitt jobb. Lite sent blev det, men vi hann ändå se en del. Två parker, ett "utsatt område" och byns bargata (Avenida de Benacazón), där det även fanns en butik som sålde garn, pennor, pussel och böcker. De som hade affären kände tydligen till youtuberns föräldrar och sa att han själv bor i Sevilla men kommer och hälsar på sin mamma ibland. Där ser man! 

Redan på vägen dit hade M funderat ut frågor att ställa, ifall vi skulle stöta på honom i byn. Det gjorde vi inte, men det kändes ändå roligt att se byn. 

Vi parkerade på en liten gata, nära kyrkan (Calle Alcazar), och jag frågade en ung tjej i ett fönster om sevärdheter. Hennes farmor, eller vad hon var, tipsade om parken som låg precis bredvid. Vi gick in och upp och därifrån var det en härlig utsikt.

Där frågade jag en kvinna, som satt och passade sina gungande barn, om andra sevärdheter och hon tipsade oss om ännu en park som låg längre ner i byn. Vi gick dit, förbi kyrkan som en gång varit moské, enligt Ms arkitektoniska analys, och tittade på parken, som  var enkel men fin med bänkar riktade mot kvällssolen och någon sorts gammal brunn/arabiskt badställe. Det var lite oklart. Brunnen var under renovering och blev därför inte fotograferad.

Kyrka som varit moské, byggd på 1300-talet (siglo XIV).

Porten ser arabisk ut, men grinden är stängd.
I den parken stötte vi på en ung kvinna med stor svart hund, och vi passade på att fråga henne om det fanns någonstans att äta. Hon försökte ge oss en vägbeskrivning till byns bargata. Den kom vi också till, genom att passera "det utsatta området". Väl där insåg vi att alla barer var stängda, eftersom det var så tidigt på kvällen. Vi gick gatan fram och passerade den där garnbutiken där jag köpte två leksaker i trä som jag senare insåg att G är för liten för. Den ena har jag redan skickat till någon som kommer ha nytta av den. Den andra ska jag spara till senare.

M tog sig en titt på blyertspennorna
Vi pratade lite med butiksinnehavarna, ett äldre par med koll, och de tipsade oss om att åka och äta lunch (någon annan dag (fredag-söndag)), på byns camping som tydligen ligger när man kommer in mot Aznalcazar men svänger höger istället för vänster i rondellen, mot Isla Mayor. Där har de tydligen väldigt god mat, samt härliga ytor för barnen att springa omkring på (något som efterfrågas av G). 

Vi gick vidare och kom fram till ett kapell från 1973, där de hade mässa. M tyckte att kapellet var fult utanpå men fint inuti, men vi gick inte in, rädda för att störa den religiösa ritualen med lille G som snabbt skulle märka att det låter högt och ekar om man ropar där inne. Vi försökte istället leta oss tillbaka till bilen, för vid det här laget hade solen gått ner för en stund sedan och det började bli mörkt. Vi råkade passera byns torg med kommunhus och fontän, och jag märkte att kameran var full. Efter att jag raderat några gamla foton lyckades jag ändå ta ett kort:


Sedan hittade vi snart tillbaka till bilen och åkte hem.

På det hela taget en mysig utflykt, men något stressig eftersom solen började gå ner och jag fick för mig att vi var tvungna att se så mycket som möjligt. M fick sig i alla fall en puss på munnen på ett litet torg och vi hade sett byn varifrån den kände youtubekonstnären och universitetsläraren kom ifrån. Tack för utflyktstipset, Antonio García Villarán!

Gracias por tu sugerencia de ir a ver tu pueblo, Antonio. Hemos tenido un paseo bonito en el pueblo y hemos visto dos parques, la avenida de los bares y la tiendecita donde me imagino que sueles comprar lápices. Otro día volveremos para ver el camping y comer allí. La gente de tu pueblo me ha parecido muy amable y nos ha guiado en lo que hay que ver en el pueblo. Ha sido un placer visitarlo y lo recomendamos a tus otros seguidores.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar