lördag 29 juni 2019

En fin lördag i slutet av juni

Sned horisont, men det gungade ju!
Så börjar lördagen, dagen efter ett härligt infirande av min väns semester på en balkong med utsikt över havet och holmen, med solen i ögonen och grillade oliver, manchegoost, körsbär och mer därtill, klockan sju. Ett kvällshäng som sedan blev att vi gick ner i hennes lägenhet och fortsatte att prata. Klockan halv elva bytte samtalet ton och blev mer och mer viktigt, och då kunde jag ju inte gå hem. Halv tolv var det helt stilla och vi promenerade tillsammans med den stora hunden nästan ända hem till mig. Ingen katt blev jagad, även om storhunden gärna hade velat.

Ja, lördagen började alltså klockan sju på morgonen. Vår son vaknade och ville ha bibi, alltså välling, och jag har för mig att han fick nattblöjan bytt. Jag är bibiansvarig och M är blöjansvarig så vi tog som vanligt varsin grej. Det är så skönt med rutiner och fasta positioner på vissa saker. Det föder smidighet och dödar eventuellt tjafs. Underbart!

Jag ville sova vidare. Vem vill inte det klockan sju, dagen efter djupa samtal mitt i natten? G gick upp en liten stund men kom sedan och la sig hos mig och ville se på färgglada, meningslösa traktorer. Okejdå. Jag fick hålla i mobilen och han kolla. Jag kan inte säga att jag somnade men jag vilade åtminstone. Vid nio gick jag upp. (Va? Kollade han på mobilen i två timmar? Ojdå...) Vi skulle ut och åka båt, för att lära oss att köra lite, så jag käkade frukost och fixade pastasallad till alla. I en burk bredvid gjorde jag nostalgisås: gräddfil, chilisås och lite salt och vitpeppar. Mums!

Vid tio ungefär, kom vi iväg. Hemifrån alltså. Vi cyklade över bron och träffade mina föräldrar och gick med min pappa till båten. Han lärde mig allt möjligt om båten och jag fick backa ut och köra iväg, med honom bredvid mig och G och M sittandes framför mig i den lilla båten. Det är glidigt att köra båt. Inte alls som bil eller cykel där underlaget är stilla och stumt och man får grepp. Båten slingrar sig och glider än hit och än dit, fastän man försöker styra. När vi fick upp lite fart gick det lite lättare, men vi tog det lugnt. Vi åkte tillbaka mot holmen där vi bor och passerade under den lilla bron. Där var det trångt som sjutton, men jag lyckades faktiskt undvika att köra in i en båt, även om det var lite nära. Igenom hamnen och ut förbi piren på andra sidan. Norrsidan. Där blåste det rejält och sjön var alldeles för vild för nybörjartove i badbaljebåt. Båten hoppade runt överallt hur som helst och jag blev alldeles psykiskt yr av att försöka styra den. Genast gav jag upp planen att ta oss till en specifik ö lite längre bort och lät min pappa ta över körandet och styrandet. (Ta över rodret heter det, men denna båt har ratt.)

Vilken tur att han har många års båtvana och kunde styra skutan runt holmen och ner mot stora bron. Där ungefär fick jag ta över och köra hem igen. Då gick det bättre, men ändå... vilken nybörjare jag är! Det kommer att många år innan jag åker ut med båten utan någon som kan mer än mig, om det ens någonsin kommer att ske.

Väl i hamn igen gick vi hem till mina föräldrar och åt den medhavda matsäcken vid deras verandabord. Det var faktiskt skönt att ha fast mark under fötterna igen!

Efter detta cyklade vi hem och sov middag. G var seg på att somna men tillslut kom han till ro i sin vagn. Vi vuxna fick också en liten men välbehövlig tupplur efter äventyret till havs.

När  vi sedan vaknat till igen cyklade vi än en gång över bron och hem till mina föräldrar, men denna gång för att äta middag. Marockansk köttgryta som smakade himla gott! Det vill jag testa att laga någon gång.


Mätta och belåtna cyklade vi upp till Klädesholmens nya kyrkogård och letade upp elljusspåret som de håller på att anlägga och som löper längs med kyrkogården och bort mot Rönnäng igen, tror jag. Det blev en fin promenad i skogen. Vi vek av vid Vänerskepparens torp och gick ända fram till att hagmarken i Tuveslätts naturreservat börjar. Där hade jag dock ingen lust att gå in, med tanke på att det går kor där så här års. Det räckte med äventyr för idag, tyckte jag. Istället gick vi tillbaka och sedan cyklade vi hem.

Hemma åt vi glass och jag och G tittade i en halvtimma på Pino innan det var dags för honom att lägga sig. Jag hade föreslagit för M att vi skulle titta på någon film, men eftersom även denna läggning drog ut på tiden valde jag tydligen att städa ett av våra badrum istället. Det var välbehövligt, men kanske är det bara jag som gillar att städa badrum sent en lördagskväll? Inte första gången det händer faktiskt... God natt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar