lördag 1 augusti 2020

Vilken fantastisk lördag!

Så kom augustis första dag äntligen med sol och värme! Som vi har längtat, utan att veta om det, efter just den här lördagen. En kämpig första jobbvecka är till ända och denna lördag har jag kunnat låtsas att jag egentligen fortfarande har semester, för det har varit en sådan semestrig lördag på alla sätt och vis.

Idag har nämligen G och jag varit iväg på två utflykter som avlöste varandra. Den första utflykten gick till Gs nya förskolas gård. Där var vi tillsammans med två kompisar från gamla förskolan, som nu flyttar till samma storabarnsavdelning som G. Tänk att de är storabarnsavdelningsbarn nu! Det var nyss de föddes! Och snart tar de väl studenten! Så reflekterade jag och de andra barnens mamma medan vi försökte uppsöka skugga på den soliga gården. Barnen härjade runt och lekte i sanden bäst de kunde. Efter några varv i den stora rutschkanan gick vi vidare mot skogsdelen av förskolegården och bekantade oss lite mer med den. Barnen fick äpple (som de knappt ville ha) och kaka (som de verkligen ville ha). Efter en stund var det dags att ta oss hem till dessa kompisar för korvlunch.

Vilken fantastisk villa de bor i, dessa barn! Tänk! Utsikt mot en hel massa glittrande hav och en hel drös med mjukt rundade klippöar. G lekte glatt med en sopbil och vi åt grillad korv och grillad hemodlad squash till lunch ute på verandan. Barnen lekte vidare och mamman och jag hann till och med prata lite. Vilken ynnest!

Till slut var det dock dags att bege sig vidare till nästa utflykt, så vi sa hejdå till kompisarna och kompisarnas fina sopbil och cyklade ner till mina föräldrars hus. Där mötte vi upp min syrra och hennes lilla familj och så gav vi oss ut på böljan den blå. Ja, faktiskt exakt samma glittrande hav som vi tidigare sett från villan. Syrran körde och var kapten, och vi andra skrattade och skrek (jag) av glädje och magpirr när vi mötte svallen precis som man ska. Rakt framifrån. Det var verkligen mycket trafik på sjön men detta parerade kaptenen elegant. Vi satt tryggt i båten och plötsligt var vi framme vid en ö som vi tror heter Risö och som hade både klippor (så klart) och sandstrand. Där gjorde vi följande: bada, äta mellanmål och bada igen. Sedan var det dags att åka hem igen. Det var en helt fantastiskt härlig utflykt. Alla var på bra humör och vattnet var varmt och turkost och fullt av flygmyror. G hämtade upp stenar från botten och grejade på med tång och sand. Gs lillkusin doppade sig och "simmade" och alla var som sagt glada.

Väl hemma i föräldrarnas hus grillades det lax och kokades det potatis, medan jag tog hand om barnpassningen. G förmanade lillkusinen ibland och sa att "det är morfars" när han inte tyckte att lillkusinen skulle ta på någon viss sak. Lillkusinen förstod nog ungefär, kanske, vad det var som gällde... Nåväl, det var sött att se G ta hand om sin lille vän och berätta hur saker och ting ska gå till. Precis som en liten storebror, tänkte jag.

Efter laxen fick vi jordgubbar och vispad grädde. Sedan bröt vi upp för att cykla hem. Denna cykeltur tog jag i långsam takt. Det var så skönt att ha G fastspänd i vagnen där bak och bara vila medan jag cyklade. G sjöng och allt var grönt runtomkring mig. Trafiken på bron var lugn och plötsligt när jag tänkt cykla förbi affären hörde jag M vissla på oss och där satt han faktiskt och målade! Vi stannade och G fick sin efterlängtade "sandwich". Det var ju en himla tur för honom!

Ja, och det var den sommardagen det. Helt fantastiskt och skönt! Jag är så, så himla nöjd. Denna dag vill jag alltid minnas. Det var en av sommarens bästa dagar. God natt!

3 kommentarer:

 1. Det låter underbart att kunna ge sig ut på havet och bada! Det som jag saknar och alltid kommer att sakna där jag bor nu är havet, eller kanske närhet till vatten. Det finns floder men inga rena vattendrag som man kan bada i, eller som man (jag) skulle vilja bada i. När det blir så jäkla varmt och tryckande finns det inget bättre än att kunna svalka av sig i en sjö eller havet... Att efter jobbet kunna skölja av sig resdammet från tåget! Vilken lycka! Och att kunna cykla till jobbet! Drömmen!
  Det låter som en sån där fin dag att spara i sin sommarboll (jag läste på en blogg att det var "Ronja Rövardotter" som myntade det uttrycket) och ta fram en mörk höst eller vinterdag! Hoppas att resten av helgen blir lika fin!

  SvaraRadera
 2. Vilken fin dag ni fick! Härligt.
  Och du skriver så bra och ofta med flera ord som jag så sällan hör nuförtiden... Tack!
  Annika F

  SvaraRadera
 3. Här kommer analysen:

  Texten "Vilken fantastisk lördag" handlar om en sommardag vid havet med barn. Temat i denna text är glädje. Redan i utropet Vilken fantastisk lördag! som är textens titel anas glädjen, som sedan genomsyras hela texten. Detta både för att den handlar om glada minnen, men också för att texten förmedlas med glädje. Det finns flera glada utrop, som ”Vilken ynnest!” och “Helt fantastiskt och skönt!”, men också beskrivningar av upplevd glädje. I tredje stycket konstateras till exempel att barnen “lekte glatt”, att alla “var på bra humör”, och att “alla var som sagt glada.”

  Motiven som bygger upp denna glädje är sommar och sol, barn och hav. Texten inleds med en beskrivning av vädret, som är “sol och värme”, och glädjen över detta är tydlig eftersom författaren har “längtat efter detta”. Författaren återkommer flera gånger till vädret, som utgör en förutsättning för den glada dagen. Först är de på “den soliga gården”, sedan anar vi sommarsolen i “det glittrande havet”. Det varma sommarvädret utgör också en förutsättning för utflykten med bad i havet, som gjorde alla så glada.

  Även miljön där detta utspelas utgör ett motiv. Det är kombinationen av närheten till havet i kombination med vädret som gör dagen fantastisk och alla glada. Havet är hela tiden närvarande i texten och möjliggör de aktiviteter som skapar glädje, skratt och magpirr. Det glittrande havet finns där i bakgrunden redan i det tredje stycket, och i det fjärde stycket hamnar det i fokus då det handlar om en båtutflykt med bad. Havet beskrivs som “varmt och turkost”, och här i författaren beskriver även hur hon “skrattade och skrek (…) av glädje och magpirr” på grund av havets svall.

  Det tredje motivet som bygger upp glädjetemat i texten är barnen, som är i fokus hela texten och både skapar glädje och beskriv som glada. I tredje stycket står det att G “lekte glatt med en sopbil” och under badutflykten när alla vara så glada är det mest barnens aktiviteter som är i fokus, som när “G hämtade upp stenar från botten och grejade på med tång och sand” och “lillkusin doppade sig och "simmade” .
  I det näst sista stycket uttrycker sig glädjen i att sitter G bakpå cykeln och sjunger.

  Texten, som sammanfattningsvis handlar om glädjen över en sommardag vid havet med barn avslutas med att författaren uttrycker tacksamhet över dagen: “Helt fantastiskt och skönt! Jag är så, så himla nöjd. Denna dag vill jag alltid minnas. Det var en av sommarens bästa dagar. God natt!” och glädjen över dagens upplevelser är tydlig, från början till slut.

  SvaraRadera