måndag 7 december 2020

Vår andra adventshelg 2020

Olika helger är på olika sätt. Denna helgen var bra, medan den förra var jobbig. Det är så märkligt, men så är det, att helgerna kan bli så olika. Kanske var den jobbiga förra helgen som en bäddning åt denna nya härliga helg som vi fick ha nu? 

Det jobbiga med den jobbiga helgen var att jag var frustrerad över att M ville måla, och M var frustrerad över att jag ville att han skulle vara med oss mer och måla mindre. Den här helgen, som var, målade nog M ungefär lika mycket som förra, men ingen var frustrerad. Därför blev helgen mycket mer harmonisk. 

Istället för att skriva ordet "helgen" femtio gånger i ett stycke ska jag nu berätta lite om min helg! 

Helgen inleddes med att M hämtade G från förskolan tidigare för att G skulle slippa "gå över" till en avdelning drabbad av magsjuka. Jag slapp således cykla och hämta och hade därför en massa mer energi att laga mat, än vad jag brukar ha. G fick kolla på Nicke Nyfiken på spanska medan jag jobbade klart min sista timme för veckan. 

Energin jag sparat på att slippa cykla användes till att baka pizza. G var pepp och jag var glad. Jag satte deg, hämtade in grönkål och så slog de mig! Pizza med grönkål = Mala. Var här hon? Hon borde vara här! Jag tänkte på en artikel på svt som jag läst och så var saken klar; Mala ringdes upp. Mala kom. Ni förstår ju det helt ologiska i att en dag skriva om att jag måste följa alla rekommendationer benhårt, till att nästa dag bjuda hem en vän på middag. Vi höll dock så mycket avstånd vi bara kunde och ibland vädrade jag, fastän vännen frös. Ett visst syrebehov har jag, och så tänkte jag såklart på Anders Tegnell. Denna middag gav faktiskt energi till hela helgen. Vilt gestikulerande och ständigt avbrytande och iväghoppande från ämnet pratade vi om allt möjligt men mest faktiskt om diagnosen ADHD. G tröttnade efter en stund på vårt babbel och satte sig och såg mer Nicke Nyfiken, eller om det var Pepa Pig. 

På lördagsförmiddagen åkte M och G på loppis medan jag var hemma och passade på att göra detta rafflande: diska, promenera och laga lunch. På eftermiddagen minns jag inte vad som hände, men det var säkert något trevligt. M målade nog. En naken dam fotad på sjuttiotalet, har jag för mig. Nu sitter den i vårt fönster, ifall någon skulle gå förbi... Till middag åt vi Nikkalouktasoppa, som är en favorit. Vi kallar det tigermat. Jag kokade för första gången matvete, som G berättat att han äter på förskolan, och det var en hit. Alla åt!

Söndagen inleddes med att G och jag drog iväg på utflykt, så att M fick måla och vara ifred. G och jag åkte till grannbyns badplats och klättrade i berg, studerade lavar och mossor, samt läste en bok om bilar på klipporna. Jag kände även på vattnet med händerna och det var iskallt. En hel del skräp hade blåst iland (plast) och jag plockade upp litegrann. Man hade dock behövt plocka skräp lite oftare här i vikarna, gärna med sopsäck och handskar och en sådan där plockpinne. Hoppas jag får tid någon gång, och (smittfritt) sällskap.

Till lunch på söndagen åt vi rester från fredagen och lördagen och till middag kokade jag en hel massa köttfärssås, som alltid är bra att ha i frysen att ta fram någon vardagskväll när inspiration, tid och ork tryter. 

Jo! Vi bakade ju pepparkakor också. Degen sattes på lördagseftermiddagen och bakades ut på söndagen efter lunch. Vi stansade ut ganska mycket men skar också en del bitar. Då gjorde jag så att jag rullade ihop degen till några ganska korta men tjocka rullar och la i frysen. Sedan tog jag ut dem när de var riktigt kalla och skar dem i tunna skivor. På dessa skivor la vi hackad mandel. Skjuts in i ugnen! Goda blev de!

Efter söndagsköttfärssåsen gick vi ut på en liten promenad och G lärde sig skillnaden mellan "marsipan" och "marschall". Nyttig kunskap i mörka tider.

Ja, det var den andraadventshelgen det! Jag hoppas ni har haft det lika bra som jag!

1 kommentar: