tisdag 13 december 2022

Reseplanering vinter 2022

Lite ironiskt att mitt förra inlägg fick heta Varje dag och så skriver jag inte igen förrän en dryg månad senare. Så kan det bli. Så blev det. Men här kommer min reseplanering för min julresa till Spanien. En enorm jäkla lyx känns den som så här i vintermörkret, med snö och frost och många minusgrader. Låt oss börja i detta citat från August Strindbergs pjäs Fröken Julie:

"ack! låt oss resa härifrån — tar upp en kommunikationstabell ur fickan — genast, med nästa tåg! — vi äro i Malmö klockan sex och trettio; Hamburg åtta och fyrtio i morgon tidigt; Frankfurt-Basel en dag, och i Como genom Gotthardsbanan om, låt mig se, tre dar. Tre dar!" 

Så enkelt, med en kommunikationstabell som betjänten Jean händelsevis har i fickan planerade han deras tågresa, som de aldrig åkte på eftersom Julie bestämd gick ut med ett rakkniv i handen i sista scenen, men annat är det nu! Nu valde jag återigen att planera min resa med hjälp av SJs länk till Omio. (Jag jämförde även vad det hade kostat med ett tågluffarkort via Interrail och kom fram till att det inte blivit billigare. Jag vet inte om jag hade helt rätt i jämförelsen, men återigen tog jag detta beslut.)

Om några dagar reser jag så här:

Dag 1: Buss till Göteborg tidigt på morgonen för att sitta och jobba en sista dag hemma hos mina föräldrar. Sedan tar jag färjan Göteborg-Kiel på kvällen, framme kl 09.15.

Dag 2: Tåg till Karlsruhe kl 11.12 - 17.09. Där sover jag på ett hotell nära stationen. 

Dag 3: Tåg till Strasbourg kl 09.53 - 10.37. Lite rundvandring. Vad ska jag hitta på? Tips, någon? Kl 14.10 tar jag tåget till Bordeaux. Framme ca kl 20. Sover på hotell nära stationen.

Dag 4: Buss från Bordeaux kl 14 till Donostia San Sebastian. Framme kl 17.55. Här tar jag Flixbus och det är billigt! Jag sover på hotell invid en kyrka och rätt nära busstationen.

Dag 5: Buss från San Sebastian till Madrid (Alsa) på morgonen och tre timmar senare vidare från Madrid med tåg till Sevilla på eftermiddagen. Framme  i Sevilla ca kl 19. Där får M och G hämta mig med bil eftersom sista bussen kommer att ha gått. 

Hemresan får ni läsa om vid ett senare tillfälle... 

Det är inte så lätt att boka dessa tåg/buss/båtresor och därför lägger jag ut min reseplanering, för att minnas när jag ska boka nästa gång och för att kanske inspirera någon att också våga resa på detta sätt.

Önska mig lycka till! Och hoppas att alla tåg och bussar går i tid och kommer fram i tid och att det helt enkelt flyter på så smidigt som möjligt, och gör det inte det så lär jag väl lösa det på vägen... 

11 kommentarer:

 1. Lycka till!😉
  Carina

  SvaraRadera
 2. Jag önskar dig en trevlig resa och hoppas att allt går bra och att du får en härlig vistelse i Spanien!
  God Jul & Gott Nytt År! Annika F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Annika! En mysig och fin jul önskar jag dig med. Åker du ner till Småland nåt, tro?

   Radera
  2. Ja, om ingen blir sjuk åker vi till Småland som vi brukar. Många sjuka nu tyvärr lite överallt :(. Vad roligt att du kommer i håg var jag brukar hålla till under julen :D! Annika F

   Radera
 3. Tenker du det blir litt fint å få være så lenge på reise alene eller blir det litt stressende?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker att det blir fint och lugnt och skönt och samtidigt lite läskigt. Jag tror dock det känns mer läskigt innan än när jag väl är iväg. Jag reste själv till Spanien med tåg 2009 och det gick ju bra. Det kommer bli skönt att bara behöva hålla reda på mig själv, men samtidigt kanske lite ensamt. Jag hade gärna delat upplevelsen med M och G, men nu gör vi så här denna gång så får vi se hur vi gör nästa...

   Radera
 4. Det kommer att bli en finfin resa! Ser fram emot att få höra mer om den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tror också det blir fint! Jag får skriva sen och berätta!

   Radera