torsdag 6 februari 2025

Solen skiner ändå

Det är torsdag och solen skiner ändå, trots allt fruktansvärt hemskt som hänt och händer. Solen är påväg upp när jag promenerar med min oinformerade åttaåring till skolan. Jag har inte känt att jag kunnat berätta. Första dagen var jag helt absorberad av nyhetsflödet från kl 13.30 tills dess att jag cyklade hem från jobbet, och väldigt ledsen. Just att det skedde på vuxenutbildningen, som jag också arbetar inom om än i annan verksamhet, tog extra hårt och gjorde att det kändes extra nära. Andra dagen, igår, kunde jag ändå arbeta, men tittade till det hela då och då och det kändes minst sagt tungt. Jag frågade lite när vi kommit hem hur han haft det i skolan och vad de gjort. Jag fick som vanligt inte så värst uttömmande svar, mest Bra och Vet inte/Tänker inte säga. Jag är inte ens säker på att han berättade vad de ätit, vilket annars är standard. 

Sedan la vi oss en stund i soffan och jag frågade om de pratat om något särskilt i skolan. Och ja, det kanske de hade. Jag frågade vad det var, men det tänkte han inte säga... Och så frågade jag om det var något hemskt de pratat om men han sa Nej så tydligt att jag förstod att de inte tagit upp detta oerhörda fruktansvärda i att elva personer gått till skolan på tisdagen men inte kommit hem igen. Inte här, men i Örebro. 

Jag tror det är rätt att de gör som de gör i min sons skola. De tar inte upp det i klassen med åttaåringar om inte eleverna själva börjar prata om det, och det hade ingen gjort igår. Om det väl kommer upp har de en plan för hur de ska prata med barnen om det. Det känns bra. Lärarna har förberett sig och har en plan. Det ger mig trygghet. Sedan att det så kallade skalskyddet är näst intill obefintligt med absolut inget staket eller låst grind, och olåsta dörrar, känns väl inte helt toppen men det är ju så det är och det är något jag varit stolt över när jag visat upp för mina spanska kollegor och vänner: Här litar vi minsann på varandra, vi har inga höga staket eller låsta grindar. Så här ser entrén till högstadie- och gymnasieskolan i min mans hemby i södra Spanien ut, enligt googlemaps gatuvy:

Här är det en bom som oftast står olåst. Bra för blåljusverksamhet och snöplogen såklart, att de enkelt kan komma in. Bra för samhällets öppenhet kanske. Jag får bara hoppas att vi kan fortsätta ha det så, men frågan är hur det blir nu.

Jan Huss skriver på Vi Lärare om glasväggar och stora öppna ytor och hur svårt det är med inrymning och att vid behov gömma sig i sådana lokaler. På så vis kan jag vara glad att min son går i en ganska gammal skola med vanliga väggar. För några år sedan satte de upp dimmad plast längst ner på fönstren för att inte vem som helst ska kunna titta in i klassrummen. Det var för att skydda mot skolattacker dessa sattes upp, inte för att eleverna skulle koncentrera sig bättre som jag trodde. 

Så tänker jag också på vad jag kan göra, och vad vi kan göra för att förebygga att folk mår dåligt och kanske då gör dumma saker. Jagborhär inspirerar såklart när hon skriver om de isolerade i slutet av sitt senaste inlägg. Det är inte så att jag tänker eller tror att alla som är ensamma eller har få sociala kontakter faktiskt löper risk att göra något hemskt mot andra eller sig själva, utan jag tänker mer på hur fruktansvärt det är att vara ofrivilligt ensam, vilka flockdjur vi egentligen är, och så gör jag det jag brukar göra när jag vill läka och vill hjälpa andra att läka: Jag bakar bröd. Jag bakar bröd och skriver till min granne, som visserligen inte alls är isolerad, och frågar henne om hon vet vad mitt recept för ett godare samhälle är. Hon svarar: Kärlek till sin nästa. Jag svarar att hon snart kommer få sin dos. Sedan går jag dit, när brödet fortfarande är varmt och ger henne två små baguetter. Det är havregryn, chiafrön, riven morot och några pumpakärnor i, förutom vatten, salt, jäst och vetemjöl. Hon tar tacksamt emot och jag får en kram och ett litet samtal om hur vi mår och om det hemska som hänt och vad barn egentligen behöver veta. Vi kommer fram till att små barn inte behöver få veta allt, och att det är tryggt där vi bor.

Sedan går jag hem och mumsar i mig av mitt nybakta bröd, somnar bredvid min oskyldiga fina son vid läggning, han som bara häromveckan förstod att det faktiskt är förbjudet att skjuta och spränga i Sverige men att folk gör det ändå. Mindblown, minst sagt. 

Så, vad tänker du att vi kan göra för att skapa ett tryggare och bättre samhälle? Vad kan du och jag göra, här och nu? Ge mig alla dina förslag och sedan kör vi!

5 kommentarer:

  1. Omsorg om sin nästa, det tror jag på. Jag tror inte lika mycket på öppna skolområden där vem som helst kan röra sig och ta sig in, faktiskt. OK, jag är som länge boende utanför Sverige över huvud taget lite skeptisk till den svenska stoltheten över att vi är så öppna om allting. Ibland är den öppenheten bra och förebygger maktmissbruk och korruption (olika sätt som ger insyn i hur myndigheter fungerar) men ibland innebär den att enskilda individer utsätts för risker utan att det bidrar till att göra samhället bättre (att man som medborgare kan gå ut och in på skolor med minderåriga, eller att det finns öppna register där man direkt hittar människors exakta adress och ålder*). En skola är en plats där det finns många hundra minderåriga och det är bra om det är en plats där det inte är lätt för obehöriga att ta sig in. Det behöver ju inte alls handla om dramatiska händelser, det är nog av problem med lite äldre tonåringar som inte längre går på skolan och kommer och tjafsar. / annannan

    * som gjorde det enkelt för en liga våldsamma rånare som opererade i mina skånska hemtrakter vintern 2019-20 att hitta ensligt liggande hus där det bodde gamla människor

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det ligger mycket i det du skriver. /Tove

      Radera
    2. Jag ser däremot en jättefin aspekt av öppna svenska skolgårdar, och det är att till exempel fotbollsplaner och lekplatser kan användas utanför skoltid. Jag tänker ofta på det, eftersom vi bor mitt emot en skola som är avgränsad motsvarande din bild på den spanska skolan (så ser ju skolor ut här, generellt). Men det är inte oproblematiskt det heller, förstås. I Sverige har det anlagts bränder på skolor på kvällstid och härom året var det en flicka på en skånsk skola som dog när hon föll från ett tak som det var lätt att ta sig upp på. Även där tror jag nog mer på kontrollerad öppenhet. Det jag skulle vilja se vore att skolgårdarna var öppna med vuxna människor på plats, kanske några timmar efter skoltid några kvällar i veckan, och några timmar på helgen. Jag tror det skulle bidra till att man uppskattade skolan som lokal. Över huvud taget, människor på plats, människor som ser varandra, det är definitivt en bristvara i dagens samhälle och en större brist i det svenska än i det sydeuropeiska. / annannan

      Radera
    3. Vad fint tänkt, med bemannade skolgårdar, som en enklare form av fritidsgård. Vet ett politiskt ungdomsförbund som höll sina lokaler öppna ett jullov som en fritidsgård när kommunen stängde sin. Räddningstjänsten ringde upp och tackade, förväntade insatser till kostnad på över hundratusen hade uteblivit, personal hade fått fira helgerna i lugn och ro. Tänker ofta på det exemplet.

      Radera
    4. Ja, verkligen fin idé med bemannade skolgårdar på kvällar och helger. Det drar väl visserligen en del folk och många i medelåldern har fullt upp med allt vad det är... Jag pratade idag med en vän som jobbar på den spanska skolan som bilden är ifrån. Hon sa att när det är rast får INGEN som inte går eller arbetar på skolan komma in på skolgården. Ändå bra. /Tove

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...