lördag 10 december 2016

Vår ekonomiska plan inför bebisens ankomst

En sak vi pratade en del om innan barnet kom, och innan vi ens började försöka skaffa honom, var ekonomin. Att det är dyrt att ha barn. För det hade min sambo läst någonstans. Och det har väl jag också läst, men jag bryr mig inte!

Det är intressant det där, för han har alltid uttryckt en känsla av att han har ont om pengar medan jag alltid känt att jag har gott om pengar. Därför var nog detta en större sak för honom samtidigt som jag
älskar att planera och ha koll på ekonomin. När jag varit gravid i ungefär tre månader gjorde vi en lista på vad vi behövde och en plan på hur vi skulle få ihop pengarna.


Planen för att få ihop 22000 kr var att lägga undan en femtedel av våra löner i fyra månader. Vi började med detta och efter någon månad köpte vi diskmaskin och tvättmaskin. De kostade ungefär som planerat, bara det att diskmaskinen var dyrare än tvättmaskinen.

Vagnen köpte vi begagnad för 2500 kr om jag minns rätt. Det är en Emmaljunga från 2011. Vi köpte senare till nya hjul för 1200 kr eftersom det kändes som att det behövdes.

Sängen var en svår en. Vi kollade på Blocket hur mycket som helst men kom oss aldrig för att köpa någon. Till slut köpte  vi en ny i en affär, för ca 1200 kr. Då köpte vi även en babysitter för ca 350 kr, som vi inte hade med på listan, men visat sig nödvändig. Det kändes tillräckligt att köpa den billigaste babysittern eftersom bebisen ändå bara kommer att använda den i några få månader.

Tygblöjor har jag hittills lagt ca 1200kr på, inklusive frakt. Jag köpte först 18 prefolds av minsta storleken från Pyrus, två skalbyxor (Thirsties) från Tuvellin, sedan två blöjbyxor, sex inlägg och en snappi från Poops. Slutligen har jag nu köpt sex prefolds av märket Grovia från Lilla eko.

Kläder har vi inte alls köpt mycket av. Några bodies och någon jacka bara. Sedan har vi fått mycket av familj, vänner och bekanta.

Badbalja köpte vi i en affär, inklusive något slags spädbarnsstöd, för ca 500kr. Detta stöd har vi aldrig använt sedan vi lärde oss på sjukhuset hur man kan hålla under barnets nacke för att det ska ligga bra i vattnet och inte kunna krångla sig ur greppet så lätt.

Skötbordet byggde min pappa efter måtten på tvättmaskinen och en ritning på nätet och jag sydde skötbädd av vaxduk och skumplast. Tyget och skumplasten gick nog på några hundra, minns inte riktigt.

Bärsele har vi inte köpt än eftersom vi fått en Babybjörn av en vän, och den funkar bra än så länge. Eventuellt köper vi en bättre längre fram, men då kanske han är för tung för att bära? Vi får se.

Babyskydd till bilen har vi hyrt av NTF för 700 kr istället för att köpa för ungefär det dubbla.

Det jag vill säga med inlägget är att det kändes bra att planera och spara pengar samtidigt som det är svårt att veta vad saker och ting egentligen kommer att kosta. Nu när jag räknar ihop allt jag skrivit om här så blir det ungefär 20000 kr. Det blev alltså ungefär lika dyrt som vi tänkt, även om klädkontot hittills varit väldigt litet, något som antagligen ändrar sig fram över.

Att lägga undan en viss procentsats av lönen har känts bra och rättvist för oss. Det har fungerat som ett sätt att få ihop pengarna lite i taget utan att känna att man blir ruinerad.

Kanske låter det snålt att resonera så här. Vill vi inte unna vårt barn det bästa? Jo, det är klart vi vill, men vi har behövt enas i en bra känsla istället för i irritation över att "det kostar så mycket att skaffa barn".

Hur har ni gjort? Har ni haft någon plan? Behövde ni köpa mycket själva eller fanns det folk runt omkring som hjälpte till?

4 kommentarer:

 1. Vi hade också ganska olika nivå på ekonomisk oro, jag tänker att det kanske också har att göra med att din sambo, precis som min, kommer ifrån ett land där det inte finns ett lika självklart skyddsnät som fångar upp, utan där man är mycket mer utelämnad till att klara sig själv om det krisar. Då känns det nog viktigare att verkligen ha sitt på det torra. Plus att barn kanske kostar mer där - i Colombia gör de det i alla fall, med dyr sjukförsäkring, svindyr barnomsorg, osv. Lönen äts upp av sånt.

  Däremot har de ju i Colombia babyshowers vilket jag tyckte var helt fantastiskt. Man får i princip allt man behöver i present innan barnet föds!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det har nog mycket med ens bakgrund att göra hur man känner och tänker kring ekonomi.

   Radera
 2. Jag hade sparade ihop ca 20.000kr under graviditeten för att köpa barnsaker. Spjälsäng köpte jag först när vi kom tillbaka från Spanien vid 8 månader, i Spanien fick vi låna en liten säng/vagga innan dess sov han på en babynest (fast det var bara en vanlig kudde!). Dyrast var vagnen + bilbarnstol som totalt blev 8000kr om jag minns rätt. Jag var väldigt besviken på min bror som hade massor pga av två barn men som sålde allt på tradera/blocket istället för att fråga mig... då hade ju ändå våra föräldrar köpt massor med kläder, leksaker etc.

  Min tanke var att vi skulle dela på den kostnaden, och det var det som vi bestämt men bara jag som sparade pengar och till sist betalade jag allt själv. Ja, hur man känner med ekonomi har nog med bakgrund att göra även om jag är en spara/planerare även om jag har skyddsnät och föräldrar som stöttar medan exet är en slösa trots att han inte har något skydd.

  Jag köpte ganska mycket nya bebiskläder (för några tusen kr) och min mamma gav barnet mycket med. Jag skänkte bort nästan alla kläder till min kusin och min kompis, som sen skänkte vidare till sin syster, sin kompis...

  Det jag tycker är dyrast nu är att varje år köpa nya vinterkläder, regnkläder, skalkläder, skor/stövlar etc. Min har växt ur sina kläder varenda år så det planerar jag för. Sen köper jag nästan bara förskolekläder, alltså mysbyxor/t-shirt och aldrig några finkläder eller märkeskläder, han har 1 skjorta och ett par jeans. Jag försöker spara ca 20% av min inkomst varje månad.

  Diskmaskin/tvättmaskin är väl inte riktigt bebisen "pengar"? även om det behövs...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår att det kändes surt att behöva köpa allt själ plus att din bror inte sparat något till dig. Fint ändå att de kläder du köpte kunde användas av många fler barn sen!

   Nej, disk- och tvättmaskin är inte bebisens men kändes nödvändiga att skaffa för ett enklare liv. Förut har vi behövt gå ut för att tvätta i en tvättstuga i ett annat hus.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...