tisdag 19 mars 2019

Två och ett halvtNu är du drygt två och ett halvt år gammal, min lille son! Du är du och du är bäst, tycker jag.

Du är ett aktivt barn som hela tiden har någonting på gång. Hemma går du runt och grejar men vill ofta vara med mig eller din pappa. Det är oftast mig du söker upp och frågar efter, känns det som, men om vi ska gå ut och gunga så måste pappa också följa med, annars blir du ledsen och vill inte gå ut. Jag tror att  du tycker att pappa är roligare att leka med ute, än vad jag är, men jag försöker också leka. Vi har åkt rutschkana en del de senaste dagarna. När vi gör det citerar du gärna Kråkan och Mamma Mu. "Åk, Mamma Mu!" kan du ropa. Förutom att leka på lekplatsen tycker du också om att bara gå runt här på holmen och inspektera. Jag försöker lära dig att man inte får titta i alla andras brevlådor, men det går sådär. Förlåt grannarna! Jag undviker också att gå för nära vattnet med dig. Istället söker vi oss mer mot mitten av ön och till de områden i närheten där det inte bara är gata och hus, utan lite natur. Klippor och någon buske. En liten park. Ibland råkar vi vara ute när kyrkklockan slår. Det tycker du är häftigt! Ding dong. La campana.

Prata gör du en hel del. Du kan säkert ungefär 400 ord, för när jag försökte sammanställa dem i förra veckan blev det nästan 300, men du kan fler än de jag kom på då. Du sätter också ihop dem till kortare meningar: Pappa kommer snart. Pappa jobbar. Pappa kör buss. Jag måste sova. Bebisen sover. Var är dockevagnen? och även på spanska, t ex: Dónde está llave? och Llama puerta (från Pino). Du kan några personliga pronomen på svenska: jag, du, den, men oftast säger du ditt namn och mamma, pappa, ankan osv. och inte pronomen. Du kan ställa frågor med frågeord, t ex "var är?" och du kan prata om saker som inte är här och nu, t ex om var pappa kan tänkas vara.

Jag märker även hur du associerar saker till varandra. Om vi pratar om mormor och morfar så pratar du ofta om att de har en bil, vilket vi inte har, och går ibland och tittar om de kommer med bilen. Du vet att det är mormor och morfar som använder skohornet och säger att det är "morfars". Du har även koll på var vissa saker är, som igår när jag frågade din pappa var den gula ryggsäcken var och du pekade och berättade var den var! Häftigt!

En sak som du verkligen gillar att göra nu är att dra saker efter dig. Vagnar och annat. I helgen köpte vi därför en liten docksulky på loppis så att du ska ha något vettigt att dra, eller snarare putta på. Den har du lekt med ganska intensivt sedan dess. Kanske är det nyhetens behag, eller så blir den en riktig favoritleksak. Annars är nog den leksak du leker med mest din röda bobby car med släp som du fick av våra grannar när vi var ganska precis nyinflyttade. Den kör du runt, runt. I släpet får olika saker åka med.

Att läsa tycker du fortfarande om, liksom att titta på avsnitt av Alfons Åberg, Mamma Mu och Pino, tillsammans med mig eller pappa. Du tycker också om att bygga med duplo. Vi har något slags stort duplo som vi fått och av det bygger du torn.

Små rollekar börjar också smyga sig in. Din favorit är att vira in dig i en filt och säga att du är en bäbis. Detta kommer från att jag brukar vira in dig i din handduk när du har badat och säga att du är en bäbis och bära ner dig till pappa så, som man bär en bäbis. Du har också börjat vira in din gosedjursräv i en snuttefilt och säga att det är en bäbis. Det är sött! Då leker du också ibland att bäbisen ska sova och lägger den i soffan. En annan rollek är att du tar vår bankdosa, som vi inte använder längre, och leker att det är en telefon. "Hallå. Vad sa du? Hejdå." kan du säga då.

Dina favoritbus är att klättra på bordet, dra ner allting från soffan och dra ner kläder på golvet från stolen där de ligger på vänt. Du kan städa om jag säger till, men oftast gör jag det själv sedan... Något att bli bättre på!

Du använder fortfarande blöja och jag tror att vi kommer vänta tills  vi kommer hem från Spanien med att potträna dig på riktigt. I söndags bajsade du ändå första gången i pottan! Jag blev väldigt imponerad. Det skedde spontant när du bett mig ta av dig blöjan och sedan hörde jag ett litet ljud från dig som brukar betyda att det snart kommer bajs. Pappa skyndade sig fram med pottan och hjälpte dig att sätta dig där. Sedan kom det lite. Bra!

Borsta tänderna har du också blivit väldigt bra på sedan jag listat ut att det bästa tricket just nu är att säga att vi ska borsta tio gånger. Då räknar jag till tio medan jag borstar dina tänder. Fram tills att jag kom på detta hade vi en period när du vägrade låta mig eller pappa borsta dina tänder, men nu funkar det riktigt bra tycker jag.

Du är ganska lätt att få att göra saker när jag frågar dig om du kan. Kan du ta på dig overallen själv? Ja, då kan du det, när jag först förberett den som ett brandmansställ. Du kliver då i dina stövlar och drar overallen uppåt, sedan får jag hjälpa dig med att trä i armarna i ärmarna och sedan kan du dra upp dragkedjan själv om jag hjälper dig att få tag i den. Du gillar verkligen att kunna saker själv - och det gillar jag med att du gillar!

Du är en duktig, ganska enkel och mycket intensiv liten pojke, G! Mitt favoritbarn i hela världen! Puss på dig min älskling!

2 kommentarer:

  1. Så söt bild på din gullunge! Och fin kofta :). /Annika F

    SvaraRadera
  2. Tack! Det är den här koftan som jag virkade förra året: http://tovetankar.blogspot.com/2018/02/koftan-ar-klar.html

    Passar fortfarande! :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...