onsdag 29 juni 2022

Sommarlovet som kom av sig

Prick fem dagar efter det att M testade positivt börjar jag känna mig krasslig. Det var idag, och jag hade precis, dumt nog, promenerat hela vägen till närmaste apotek för att köpa några nya covidtest och några få saker från mataffären. När jag kom hem hade jag ont i hela kroppen och la mig i hammocken för att vila medan M fixade lunchen. 

Så var det min tur då... Suck. Alla leder gjorde ont. Huden gjorde ont. Det enda som var någorlunda uthärdligt var att ligga på rygg i sängen och vila. Efter några timmar förstod jag att jag borde ta en tablett paracetamol. Under tiden den skulle verka låg jag och lyssnade på P3 Dokumentär om en av Sveriges  värsta tågkatastrofer: Tågkatastrofen i Dalarna 1980. Under frukosten hade jag läst vidare i Per J Anderssons bok Ta tåget. Det känns som om ett nytt intresse börjar växa fram, eller kanske inte. Jag vet inte än. Mest intresserad är jag av att inte flyga, faktiskt. 

Och så är jag intresserad av att fler ska börja bry sig om miljön. Här känns miljön som ett sådant icke-ämne, men jag kan ha fel. På soptunnorna står det: Calles limpias - responsabilidad de todos. Vilket betyder att vi alla har ansvar för att hålla gatorna rena. Det låter så aggressivt bara... men det kanske det inte är? Under min promenad till apoteket hade jag också slängt återvinning som vi samlat under våra dagar här, plastförpackningar. De ska slängas i ett gult sopkärl, men alla gula sopkärl här i närheten har varit överfulla ända sedan vi kom hit, och jag har inte hittat information någonstans om med vilken frekvens de töms. Inte ens några renhållningsarbetare/sophämtare på strandpromenaden som jag frågade igår kväll visste, trots att de sa att det är samma företag som hämtar soporna på strandpromenaden och på gatorna här i strandbyn. Jag föreslog att de skulle ha återvinningskärl även på strandpromenaden, men pyttsan, sa de (på spanska), folk lägger ändå allt i samma. Lite senare under min kvällspromenad (igår) såg jag ett återvinningskärl för glas. Åh! Grymt! Någon har tänkt som jag, hann jag tänka, innan jag såg att det enda någon slängt där var en plastförpackning. Kanske har sopgubbarna rätt i alla fall? 

Hur får man ett folk att ändra inställning och framförallt beteendemönster? Hur får man ett folk som redan lever i ett varmt land, som är vana vid varma somrar och regniga vintrar, som måste ha bil, att börja bry sig, ställa krav och välja bussen framför bilen, tåget framför flyget, grönsakerna framför biffen? Varför väljer jag biffen? Kan jag bara koncentrera mig på en sak i taget att vara anti, eller? Det verkar så.

Jag lyssnade på en intervju med chefredaktören för Supermiljöbloggen när jag promenerade hem från apoteket i förmiddags och kroppen gjorde mer och mer ont. Hon sa att den viktigaste kampanjen för miljön var att vara någons förebild, att prata med sina grannar. Så kanske gör vi helt rätt som åker tåg hit och säger till de som undrar att vi gör det för miljöns skull och det står vi för, även om svärisarna självklart skyller covidsmittan på tågresan. 

Vet ni vad som hade varit underbart? Jo! Extra semesterdagar för de som tar tåget på semestern. Kan inte någon bara införa det, nu? Gäller mot uppvisande av biljett, t ex. 

Tillbaka till gnället: Ont i kroppen var det. Ja, det hade jag, tills paracetamolen kickade in och då, när kroppen känns nästan som vanligt igen har jag så himla svårt att bara slappna av och inte göra någonting. Inte för att jag gjort så värst mycket heller, men jag borde verkligen bara gå och lägga mig. Bada mitt barn och gå och lägga mig.

På tal om bada så fick jag tillslut M att ta med G till stranden. G, vår snart sexåring, är mer en lovligt uttråkad här, under sommarlovet som kom av sig, med en till två sjuka föräldrar. M mår bättre nu, och smittar kanske inte längre? så jag tyckte att det var hans tur att ta ner G till havet, och de var borta i två timmar tror jag. G tyckte att det hade varit kul. M tyckte att alla gamla tanter tittat på honom, för mycket. Jag sa att de kanske tyckte han var snygg... Han tog inte åt sig.

Så nu, istället för att sitta här i ett allt mörkare kök med en diskmaskin från ett annat årtionde som låter som ett tröskverk (hur nu de låter!) och skriva så ska jag tappa upp ett varmt bad till G så han får leka lite med badgrodorna och sedan gå och lägga sig. Det ska bli skönt att sova. Hoppas det onda inte kommer tillbaka, men det gör det väl. Imorgon får vi besök av svärisarna som ska utreda stoppet i avloppet i köket (svärfar) och ge oss lite mat (svärmor). Ni kan inte ana hur hon lider nu när vi är här men ändå inte med henne och hon inte får mata oss! Och vi sen! Vi som älskar hennes mat! (Fast lite skönt är det att få vara bara vi tre också, kan jag säga, i ett stort hus på stranden med inredning från 1970-talet).

God natt!14 kommentarer:

 1. Jeg skulle stille ut på en utstilling en gang, og kravet fra arrangøren var at ingen fikk fly. Den første reiseruten de foreslo tok seks dager hver vei, men jeg fikk det vel ned i seks dager tur og retur etter litt forskning. Men så er det jo ingen som betaler meg for at jeg istedet for å arbeide skal sitte seks dager i bil, tog, båt og buss. Så til slutt blir det mitt økonmiske ansvar å legge en uke lengre enn alle andre på reiseveien. Og da fikk jeg fly. Og det kommer nok til å fortsette sånn. Det er åtte timer i bil til nærmeste togstasjon, og den ligger i et annet land.
  Og da blir det litt sånn at når man snakker om miljø så synes jeg liksom ikke at jeg får si noe, for jeg bor jo der jeg bor og flyr som en galning. Hjelper liksom ikke å ha skrota plastsugerør da.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant krav fr arrangören, men samtidigt begränsande för dem som inte har andra alternativ än flyg. Klurig fråga, egentligen, för jag tycker att landsbygden och glesbygden ska leva, att folk ska kunna bo där, men samtidigt behöver alla (på hela jorden) som jag förstått det minska sina utsläpp. Jag tror på nåt sätt att vi måste gå tillbaka till att leva mer lokalt. Samtidigt förstår jag att ekvationen blir omöjlig för dig då. Jag antar att ditt liv och din inspiration finns i nordligaste norr där du bor men marknaden finns i södra Norge/långt bort. Du arbetar med fysisk konst och utställningar kan självklart inte ersättas med teamsmöten, men många andras möten kan det. Det lärde vi oss under pandemin. Sen är ju såklart klimat- och miljöfrågan så mycket vidare än flyga/inte flyga. Mindre konsumtion t ex, mindre kött.. osv. Men ja.. svårt.

   Hade du åkt mer tåg om station byggdes där du bor och tågrälsen drogs dit? Jag drömmer om EN TÅGLINJE fr typ Narvik, eller Kirkenes? till södra Spsnien via typ Umeå, Sthlm, Gbg, Danmark, Tyskland, Frankrike. En tåglinje till mig alltså... hehe.. Nord-Syd-expressen kunde den heta. Eller nåt.

   Radera
 2. Apropå att bada - hur tänker ni kring det? Med hus på stranden (och bra väder) skulle jag nog vara där hela dagar med barn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, bada tänker vi mycket på. De första dagarna här blåste det mycket (gul flagg) och var lite halvkallt i vinden men vi badade (i havet) på fm och kvällen ändå. Hela dagen går inte pga stark sol. Siestan behöver spenderas inne. Den lilla poolen fylldes eftersom G behövde nåt mer att göra... och eftersom han längtat efter att bada i pool i typ två år. Stranden är dock bäst för där kan han springa av sig bra. Och så känns vattnet rätt rent...

   Radera
 3. Skrev lång kommentar igår som försvann. Sammanfattning: Tips mot propp i vasken: diskmedel och kokande vatten - löser fett. Jag hittade på det själv i måndags i ren panik, och senare samma dag dök tipset upp i mitt facebookflöde. Det stämmer nog att Facebook spionerar på en. Sedan tipsade jag om Sara Lövestams triologi och tyckte att du skulle unna dig Storytel / Nextory på semestern och tågresan. Vad skrev jag mer? Jo att du ska krya på dig och att det ska bli kul att ses, men apropå miljön.....Individen har absolut ett ansvar ("If not me, then who?...." men det vill nog till att "de som bestämmer" är med på tåget (haha) och det är de ju inte i tågfrågan. Det är fortfarande alldeles för billigt att flyga medan det blir allt dyrare och krångligare att åka tåg. Jag är dock mer bekymrad över Indien och Kina när det gäller miljön. Utsläpp och överbefolkning och sopor som bara bränns eller slängs i floden. Såg en skämtteckning: Två personer står och petar med varsin käpp i en flod som är en enda sörja av plast och sopor, kanske i Bangladesh eller så, och den ena säger: "Det har blivit mycket färre svenska plastpåsar!"

  Gillar Gunnar att bada i havet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tricket när man skriver långa kommentarer är att kopiera dem innan man publicerar!

   Propptricket har jag precis testat men det funkade inte. Jag tror en rörmokare måste komma hit och rensa med nåt eller spola... får se vad svärfar säger. Hoppas han inte tycker vi har förstört nåt.

   Ang tågfrågan så ja: politikerna måste ta tag i det och lösa det på nåt sätt, men konsumenterna måste också visa att efterfrågan finns. Politikerna vill bli omvalda så vi väljare behöver ge dem mod att ta radikala beslut. Nu kanske tågfrågan inte är jätteradikal, men det beror ju på vad man beslutar. Priset på flyg är lågt pga avreglering av flygmarknaden 1992, fler bolag kom in och kunde slåss om konsumenterna vilket sänkte priserna,läste jag igår i boken Ta tåget (s.119-120).

   Men ja, jag håller med även de länder med mer folk än i t ex Sverige måste ta ansvar i miljöfrågan. Samtidigt är jag lika mycket En Människa som.En Människa är En Människa i Indien, Kina eller Spanien...

   Radera
 4. Apropå extra semester: blir en sjuk på semestern så kan en sjukanmäla sig till arbetsgivaren för att kunna använda de semesterdagarna vid annat tillfälle. Väl värt att kolla upp vad som gäller!
  Hoppas att ni kryar på er snart och kan njuta av svärsmors mat och semester.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har kollat på FKs hemsida och där står det att arbetsgivsren bestämmer om de okejar sjukskrivning fr semestern när man är utomlands. Sen såg jag också att jag inte har semester utan är föräldraledig denna vecka så ja.. det får vara. Men tack för tipset iaf! :)

   Radera
 5. Vi bryr oss jättemycket om klimatet. Barnet lär sig om klimatet i skolan. Och det finns fransmän som bryr sig. Du är inte ensam. Vi gör skillnad. Och det finns vegetariska restauranger i Spanien. Vi äter kött ibland. Krya på dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är bra! Det är tillsammans som vi kan ändra på detta, men var och en måste försöka "göra sitt" tänker jag. Heja oss!

   Radera
 6. Hoppas du kryar på dig snart!
  Och du har faktiskt (redan) lyckats influenca. Jag hade nog inte kollat tågmöjligheterna till Frankrike om inte du skrivit om att åka tåg till Spanien redan. Om SAS löser strejken tar vi flyget, pengarna brinner inne annars, men till nästa gång vill jag verkligen ha tåget som plan A.

  SvaraRadera
 7. Hoppas att er hemresa går lika smidigt som nerresan!
  I DN beskriver Agnes Lidbeck sina upplevelser på tågluff med 3 barn... https://www.dn.se/kultur/pa-rals-genom-ett-allt-hetare-europa/
  / Carin

  SvaraRadera
 8. Hoppas att ni har kryat på er och heja dig och din familj som är så bra på att visa vägen för en hållbarare och klimatvänligare värld! Det går om man vill och det borde inte vara så svårt för människor att förstå. Men de flesta vill inte se sanningen i vitögat och ändra på sina liv. Inte ens för allas vår framtid. Lättare att skylla på andra och annat men alla gör vi våra val.
  Ha det underbart i Spanien :D. Äntligen! Annika F

  SvaraRadera
 9. Anonym 1: Gött att jag redan lyckats göra lite avtryck med vårt val att åka tåg. Jag hoppas fler tar tåget ut i Europa och att det blir billigare och smidigare!

  Carin: Ja, hemresan gick smidigt faktiskt. Ska försöka läsa den där texten! Tack! :)

  Annika F: Jo nu är vi friska. Ska bara lösa en vaxpropp också... suck.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...