torsdag 23 januari 2020

En liten ambulans och en stor


Det var ett så vackert ljus när jag cyklade över bron imorse. Tjörnekalv låg i ljusgul dimma. Vågorna rullade in...

Jag borde skriva något här, visst borde jag? Men dagarna bara rullar på. Den ena avlöser den andra och plötsligt en natt vaknar vi av ett konstigt ljud. Det är M som vaknar först och jag vaknar sedan av att han flyger upp ur sängen och springer in i vår sons rum.

När jag efter några sekunder förstått att jag ska vara vaken och inte drömma vidare om barnteckningar reser jag mig upp och följer efter. Vad har hänt? Kräks han? hinner jag tänka innan jag hör ett ljud som jag direkt förstår är krupp, utan att ha hört det förut. Ur vår son kommer ett sånt märkligt ihåligt skällande läte när han hostar. Han gråter. Han ropar efter mamma. Han ropar efter bibo. Direkt öppnar vi fönstret. Direkt fixar jag välling. Samtidigt ringer jag 1177. Sedan sätter jag mig med mitt lilla barn i knät på sängkanten vid det öppna fönstret och försöker prata med sjuksköterskan i andra änden. Klockan är två på natten. G börjar lugna sig. Själv skakar jag.

Hon ställer flera frågor om hans tillstånd och vill lyssna på hans andning och hosta. Hon frågar om magen dras in och ut när han andas och det gör den. Verkligen. Hon frågar hur långt vi har till sjukhus och jag förklarar att vi inte ens har bil. Då ringer hon 112 och de skickar en ambulans. M och jag pratar om ambulansen. G förstår. M hämtar hans lilla ambulans som förberedelse. Det känns bra. Han pillar på den och blir lugnare och lugnare. Den kalla luften sveper in och hjälper till.

Så vi bor inte i obygden ändå? Ni kan komma hit när vi behöver det? säger jag till den gulliga och pedagogiska ambulanssköterskan när hon har undersökt G färdigt. Han har bra syresättning och hostan har gått över. Andningen låter normal. Hon ger mig en ambulansanteckning att skriva under och sedan går vi ut och tittar på ambulansen inifrån (vi måste ju passa på tänker jag). G vill inte åka med, inte jag heller. Vilken tur att vi inte behöver det. Vi vinkar och de blinkar med sina blåljus när de tyst och stilla åker iväg genom den svarta natten, ner för vår gata, medan våra grannar sover. Klockan är 03.20. Om några timmar måste M upp och jobba.

Ja, den här veckan har G fått vara hemma och krya på sig. Kruppen har inte kommit tillbaka men följts av feber och sedan snor. Nu mår han bättre men får vara hemma ändå. Om en dryg vecka är det planerat att han ska opereras. Igen.  Det blev inte helt bra sist, tyvärr. Det är ingenting han lider av nu men det måste ändå åtgärdas. Vad det gäller är inte min sak att berätta. Det är hans kropp. Stopp min kropp!

Vi hoppas bara nu att operationen ska bli av. Att han får vara frisk och att den inte ställs in av någon annan anledning. Allt är ordnat: ledighet från jobben, boende i Göteborg efter operationen och bara det mentala att ställa in sig på att det ska bli gjort. Barnet ska sövas och upp på operationsbordet och skäras i. Inte roligt, men det ska göras. Jag hoppas det går bra.

Det är detta som upptagit mina tankar på senaste tiden. Så är det. Nu har jag skrivit det och nu ska jag dricka mitt örtte och lägga mig i soffan och läsa Sara Lidmans Lifsens rot. Så bra flyt i den. Intressant och mysig! God natt

11 kommentarer:

 1. Ja du Tove. Som jag sa, eller tänkte: Mardröm!!! Ni verkar ha varit toppen med G trots det. Fíck honom lugn, öppnade fönstret, ringde 1177. Bra gjort i en krissituation!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var tufft men vi fixade det bra mycket tack vare att jag läst på om och hört om krupp tidigare och för att jag hellre kontaktar vården en gång för mycket än en gång för lite.

   Radera
 2. Åh, vilken pers när ens barn blir sjuk akut men ni löste det så bra :)! Vilken bra sjukvård vi har när det verkligen behövs. Hoppas att han snart blir helt frisk och stort lycka till med operationen. Ni vet lite mer om det nu när han har gjort det en gång innan men jobbigt i alla fall förstår jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var en pärs! Och tack så här i efterhand. Operationen gick bra! :)

   Radera
 3. Hälsningar Annika F

  SvaraRadera
 4. Usch, det är sådan skrämsel (och oro) man blir gråhårig av, men huvudsaken är ju att det slutar väl, och det är jag säker på att det kommer att göra! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är sant allt det du skriver Åsa!

   Radera
 5. Usch, vad hemskt! Men som någon skrev ovan, vilket lugn ni behöll. Så imponerande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja ganska bra behöll vi lugnet ändå. Och jag blev handlingskraftig. M lyssnade och hjälpte till.

   Radera
 6. Alltså innan jag själv hade barn, skummade igenom sådana här berättelser med ett "jaha". Men nu, kan knappt läsa. Får sådan ångest! Känner med alla föräldrar på ett sådant innerligt vis. Halsen snörs ihop och andningen flaxar som en skadad fågel. Måste läsa de sista raderna jättejättesnabbt.
  Nu vet ni att ambulansen kommer fram. Jag tänker, man får värna om alla erfarenheter på något vis. Men våra föräldrahjärtan... aj! Kram på dig!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag förstår hur du menar. Vad fint att min text kunde beröra dig så! Det är något stort över att ha ansvar för ett annat litet liv- ens barn.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...