söndag 7 maj 2017

Nej, det här inlägget förtjänar ingen bild!

Lille G hade diarré i några dagar, torsdag till söndag, som var valborgsmässoafton, varav en dag var resdagen. Han åt lite mindre än han brukar per mål, ungefär 60-100ml istället för ca 180ml, men i övrigt mådde han bra och var som vanligt. Så det var inget konstigt att bjuda hem min kollega och vän till Valborg. Vi gjorde pizza och hade trevligt. Promenerade i kylan.

På onsdagen blev M sjuk. Det blev även vännen, på sitt håll. M låg däckad hela torsdagen och halva fredagen, mer eller mindre tills jag blev sjuk på torsdagskväll. Sedan har jag legat som en sill i sängen fram tills idag på kvällen. Kräkningar och diarréer har avlöst varandra i ett i och för sig inte allt för högt tempo, men så segt. Jag har känt mig helt utmattad! Jag har varit utmattad! Tur då att M blev tillräckligt frisk och pigg för att orka ta hand om G medan jag legat mer eller mindre avtuppad. Varje kväll har jag bestämt att imorgon mår jag bra. Dagen efter har jag mått allt annat än bra. Imorse kräktes jag så att jag kände svimningskänslor sedan när jag äntligen var tillbaka i sängens trygga lakan.

Det var längesedan jag var magsjuk och det tar verkligen kraften ur en. Man kan inte göra så mycket mer än att vila, dricka lite i taget och vänta ut skiten. Låta viruset komma ut på de vägar kroppen väljer. Vidrigt!

Nu känner jag mig betydligt bättre ändå. Jag har ätit några smörgåsrån under dagen, druckit lite buljong nu på kvällen och avslutat dagen med en rostmacka. Hoppas på att få behålla allt! Jag har dessutom för första gången i livet förstått hur man laddar ner poddar. Samma insjuknade vän från valborg, som förövrigt också mår betydligt bättre nu, berättade för mig att man behöver en viss app och sen var jag igång. Nu har jag lyssnat på två olika: Skäringer och Mannheimer samt Penntricket. Ganska babbligt men ganska bra. Jag gillade Penntricket mest. Det där med poddar verkar rätt stort. Hittills har jag bara lyssnat på Sveriges radios program (P3 Dokumentär och Kropp och själ, mest), men det verkar finnas så mycket mer där ute. Har ni några tips? Vad borde jag lyssna på härnäst?

Tänk om magsjukan är ännu en följd av Spaniens avsaknad av VAB, kanske. Kusinen smittade farmor, som smittade G, som smittade oss. Eller så finns det ingen sådan koppling? Nu hoppas vi mest på att G inte får skiten igen, att han blir dålig. Det hade varit så fruktansvärt jobbigt. Eller att M eller jag blir sjuka igen. Fy! Och på tal om VAB så är ju Sverige lite mer generöst. M ska vabba imorgon eftersom han var tvungen att meddela om han skulle jobba imorgon senast kl 11 idag, och vid den tiden låg jag helt totalt utslagen i sängen, så han ska vara hemma och ta hand om G (och gå till BVC själv (med G) för första gången). Om jag orkar så ska vi tvätta alla sängkläder och städa. Tråkigt men troligtvis smart ur antismittspridningssynpunkt.

Ja, det här med sjukdomar och barn är väl något som alla är med om. Att barnen blir smittade på förskolan och att föräldrarna också kan drabbas. Så det är väl bara att vänja sig. Har ni några tips om hur man klarar sig undan eller hur man hanterar eländet, mer än notorisk handhygien? Tipsen mottages tacksamt!

4 kommentarer:

 1. Fyyy, vad jobbigt!
  Nej, inga tips på hur man klarar sig. Inga poddtips heller. Mer än Kvällspasset i P4.
  Stort att M ska gå själv till BVC! Om jag varit i hans situation hade jag undvikit det, på grund av språket (Jag undviker själv vissa saker på grund av språket. Att prata i telefon.). Det är jättejobbigt om man inte förstår, speciellt när det inte handlar om en själv utan en liten unge. Det händer fortfarande att jag inte fattar vad Disas läkare säger. Eller min egen. Ibalnd ber jag dem skriva upp nament på sjukdomen eller vad det kan vara som jag behöver veta. Men det brukar gå bra, det är mest läkarspråksspanska som jag missar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han har varit på BVC med mig en gång och sköterskan har varit hemma hos oss en gång, så jag tror allt att han klarar sig! Jag tycker det är bra att han går dit och är engagerad. Att han får vara aktiv förälder och visa upp sitt barn. Han får fråga och säga vad han vill. Det tror jag är bra. Att inte jag ska vara med jämt. Här har de också ett pappasamtal med BVC som jag tror är vid 10 månader eller så. Då ska de prata om hur det är att ha blivit pappa osv. Mammasamtalet är när barnet är 2 månader har jag för mig.

   Radera
 2. Stackare! Kräksjuka/magsjuka är verkligen värsta barnsjukan... Ja, tvätta, städa och vädra är nog bra tips (om nu inte du fortfarande är sjuk och sprider smitta?). Den som är sjuk ska ju helst inte ens vara i köket med mat...? Så jobbigt! Vätskeersättning?

  Vi har verkligen haft en riktigt sjuk vinter då jag smittats av typ alla förskolebaciller... så jag vet inte riktigt om jag borde ge råd. Men när barnen väl börjar på förskolan råkar ju nästan alla ut för en kortare eller längre perioder av sjukdomar. Speciellt i november och februari+mars.

  Jag har lyssnat på några avnsitt av penntricket, t.ex. ett om alla är vi ätstörda - väldigt intressant! Speciellt att lyssna på någon som en kanske inte håller med men som är bra på att argumentera. Jag tycker om flera där de intervjuar människor som Värvet, framgångspodden https://brapodcast.se/ här fanns det nån topplista. När Dani var mindre lyssnade jag ofta på barnvagnspromenader http://pampers.libsyn.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en svinig sjuka som tar all kraft ur en! Jag fattar inte hur du pallar som ensamstående. Det måste vara svintufft! Får du hjälp av någon?

   Idag mår jag bättre, dricker buljong.

   Tack för poddtipsen!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...