fredag 12 april 2019

Reseskildring - tågresa till Spanien

Att resa tåg ner till Spanien med ett litet barn, går det? Den frågan ställde vi oss i dessa tider av flygskam och tågskryt, innan vi ens visste att tågskryt fanns som begrepp. Och så planerade vi och bokade och plötsligt kom dagen för avfärd. Det var i lördags, den 6 april, och vi hade packat allt. Min pappa kom och hämtade oss på vår lilla ö med bil och skjutsade oss till Göteborg och Kielfärjan.

Packningen bestod av: en barnvagn/sulky av lagom storlek, en resväska och tre kånkenryggsäckar.  Det fick räcka. Och det räckte. Resväskan var nästan full, men hellre en resväska än två, resonerade vi. Barnvagnen var nödvändig eftersom vårt barn ännu bara är 2,5 år och det är då praktiskt att kunna spänna fast ungen i den vid av- och påstigning samt att kunna hänga ryggsäckar på den. Sedan är det ju också så att han ännu inte går hur långa sträckor som helst och därför behöver åka vagn ibland. Barnvagnen fick åka med!Resan börjande alltså med en färjetur över havet mellan Göteborg och den tyska hamnstaden Kiel, i lördags den 6 april. Från färjan såg vi Vinga fyr, hav och på natten vad det verkade självlysande fladdermöss som flög omkring utanför hyttfönstret. De var antagligen upplysta av båtens ljus och det var häftigt och nästan lite övernaturligt att se hur snabbt de flög, lysandes i grönt.

Färjan var bekväm och maten god. Det fanns något slags bilspel som G lekte med och det gungade ingenting. Vi sov gott i vår hytt med tre bäddar!

Väl i Kiel (söndag 7 april) sken solen och vi gick en liten tur via en loppis till Hiroshimaparken. Oklart vad den hade med Hiroshima att göra men där blommade både körsbärsträd och tulpan. Så glad jag blev av dessa blommor! I hela Tyskland blommade faktiskt träden, såg vi sedan, på vår tur söderut. För klockan 12.37 gick tåget söderut mot Köln.Köln - staden med den enorma svarta katedralen. "Stor kyrka!" sa G när han vaknade i hotellsängen mitt i natten. Ja, för den gjorde faktiskt ett väldigt intryck på oss, och säkert även på alla andra turister som fotade den.

Dagen i Köln (måndag 8 april) gick ut på att köpa ett par tyska sandaler till M och att försöka hinna i tid till nästa tåg som gick vid klockan 13.43. Vi hann ganska precis, efter att vi under hetsiga former inmundigat afrikansk vegansk linssoppa på ett soppkök mitt emot hotellet.Tåget gick till Bryssel. Detta Europas Hjärta, som M sa att det kallas. På detta tåg mot Bryssel lärde vi oss att man absolut inte ska köra in barnvagnen i gången i vagnen, för då blockerar man för alla och förstör även för sig själv. Det slutade med att barnvagnen och väskan upptog en och en halv plats och att vi fick sitta på två andra platser som var lediga lite snett bakom. Alltså: väskan på väskplatsen och vagnen på väskplatsen. Inget annat!

På tåget mot Lyon, efter vårt 40 minuter korta byte i Bryssel, packades väska och vagn på rätt sätt. Att hjulen på vagnen lätt går att ta av var en fördel M utnyttjade här. I slutet av denna resa fick jag en sådan huvudvärk att jag inte visste hur jag skulle stå ut, och jag var extremt tacksam över att vi gick av tåget i Lyon enligt plan och inte hade fått för oss att åka ända till Montpellier, vilket var tågets slutstation. Annars kan jag varmt rekommendera att ta tåg från dess första till sista station då man då ofta har lite längre tid på sig att både gå ombord och gå av. Vi blev dock proffs på att förbereda oss en halvtimme innan vi skulle av, för att få ihop alla hjul och väskor och pinaler. Barn, jackor, kakor...

I Lyon bodde vi på det finaste hotell som vi någonsin bott på! Nu är inte vi några lyxmänniskor kanske så detta hotell var underbart! Ibis Mercure heter det och ligger precis bredvid stationen, något jag i min trötta och huvudvärkande situation uppskattade enormt. Att sedan allt där inne var hur fint som helst, enligt våra mått, gjorde bara upplevelsen bättre.

Prio var att få i sig huvudvärkstabletter och middag. Så efter att vi lämnat allt på hotellrummet gick vi ner i receptionen för att fråga efter lämplig restaurang. Vi blev självklart rekommenderade hotellets egna restaurang och den visade sig vara en hit! Alla var nöjda med maten och G kunde vila i sin vagn medan vi vuxna till och med åt efterrätt! (G ville inte ha, fast vi frågade) Att en som arbetade i receptionen dessutom kunde spanska och hjälpte oss att förklara menyn var också ett plus!


Dagen efter natten i Lyon (tisdag 9 april) begav vi oss till Lyons gamla kvarter med hjälp av metro. Lantisar som vi är var det lite klurigt, men vi fixade det! Vi avstod från att ta bergsbanan upp till någon katedral med utsikt och valde istället att promenera längs floden. Vi hann inte gå särskilt långt förrän vi hittade en perfekt lekplats i den sköna vårsolen. G åkte rutschkana och gungade och njöt. Tänk vad viktigt det är för barn att leka av sig!

Sedan åt vi en snabb lunch (vi åt snabbt eftersom personalen var oerhört långsam med att servera oss maten) och begav oss tillbaka till hotellet för att hämta väskorna och gå till tåget. Vi hann ganska precis!

Tåget mot Barcelona var av typen AVE och gick snabbt och smidigt. Vi var framme på utsatt tid kl 19.30 och efter att vi hittat vårt hotell som låg på lagom avstånd från stationen (Barcelona-Sants) gick vi hem till våra vänner som bor i Sants och åt middag. Tänk så fint att få träffa en vän som jag inte sett på lite drygt två år, och känna att detta är min vän - hon är här! Det är som om ingen tid passerat. Relationen fortsätter där den var. Så skönt!

G var lycklig över att få leka med hennes barns leksaker och vi åt middag tillsammans och sedan gick vi för att sova.Dagen efter (onsdag 10 april) var helt plötsligt  vår sista resdag på denna långa tågresa ner genom Europa. Vi umgicks med vännen medan hennes man jobbade och deras barn var i skolan. Vi fikade, pratade, köpte frukt, lekte på lekplats och gick sedan hem till henne för att äta lunch. I precis lagom tid gick vi därifrån och tillbaka till hotellet för att hämta väskorna och sedan till stationen. Även här var det AVE och här var det säkerhetskontroll, något jag inte räknat med. Tio minuter innan utsatt avgångstid var vi inpackade i tåget. Vi hann, även denna gång!

Tåget gick mot Madrid Puerta de Atocha (och jag kan inte låta bli att tänka på de som dog där i ett terrorattentat 2004) och även där var det av förklarliga skäl säkerhetskontroll. Därifrån tog vi ett tåg mot Huelva, som stannar i La Palma del Condado (närmsta samhället med tågstation), och detta tåg blev tyvärr ganska försenat. Klockan 22.40, en timme och tio minuter för sent, kom vi fram till La Palma där Gs överlyckliga farföräldrar mötte oss. Så fint!Summa summarum: Det gick! Vi klarade av att åka tåg (och färja) från Göteborg till södra Spanien med ett litet barn!

Framgångsrecept och tips: Planera resan noga efter det resande sällskapets behov. Planera in tid för att äta, leka och sova. Vi åkte ca 5-6 timmar tåg per dag, utan sista dagen som blev 9 timmar, och det räckte gott för oss. Hade jag åkt själv hade jag kunnat åka fler timmar per dag, men med ett litet barn var det här helt tillräckligt. Vi planerade för att äta lunch och middag på fast mark (ej tåg) och det gick bra, förutom att middagarna blev lite sena. Vi hade laddat med mellanmål och vatten, så att vi skulle stå ut. Underhållning för barnet är viktigt. Vi hade med böcker och ibland fick han titta på Pino-appen eller Bolibompa-appen. Även nappen användes ganska flitigt...

Att åka just precis efter lunch fungerade bra för oss för då ville G ändå sova middag, vilket resulterade i att han sov bort ca 1-2 timmar per tågfärd. Skönt!

Att sova på hotell var också bra, även om det kanske hade fungerat att ta någon natt på nattåg. Jag är också glad att vi tog färja förbi Sverige och Danmark, då tågtrafiken i Sverige känns ganska opålitlig (signalfel, inställda avgångar osv).

Om jag kan rekommendera att åka tåg till Spanien (med barn)? Ja! Med bra planering, så ja!

Om vi kommer göra det igen? Jo, antagligen, jag tror faktiskt det. Men helst när G är lite större och inte behöver barnvagn längre, vilket han antagligen är nästa gång vi åker hit, när det nu blir.

Förbättringsmöjligheter? Det var svårt att veta vilka tåg vi skulle ta, för att åka så långt som möjligt utan byten. Det gick inte att köpa biljetterna själv så jag fick utnyttja en resebyrå. Det blev dyrt. Ca 18000. Hemresan med flyg kommer bli mycket billigare för oss, ekonomiskt, men dyrare för moder jord. Hur kan det få vara så? Det jag önskar skulle förbättras är alltså: enklare sätt att planera och boka+köpa tågresan samt billigare biljetter! Lite mer utrymme för barnvagnar och väskor på tågen hade också kunnat vara bra!

8 kommentarer:

 1. Tack för din fina och utförliga reseberättelse! Galet att det är så mycket billigare att flyga! <3
  /M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du läste, M! Ja, det är galet. En man jag träffade och pratade med igår om detta hittade efter en snabb sökning flygbiljetter Faro - Göteborg (direkt) för under 100 euro. Det är tågbiljetterna som ska kosta under 100 euro, och flyget som ska kosta - på något sätt, tycker jag. Jag vet inte HUR men på något sätt måste vi (vilka vi? alla? de rikaste? hm.. svårt) betala för att vi förstör jorden åt nästkommande generationer.

   Radera
 2. Tack fina du! Välskrivet, nu vet jag det mesta jag undrade🙂 ser fram emot fler skildringar! Hälsa Spanien!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad fint! Är det något mer du undrar så är det bara att du frågar! :)

   Radera
 3. Ja det borde vara billigare och lättare att välja tåget! Bara att boka är ju rätt krångligt upptäckte jag som bara skulle ta ett tåg förra sommaren. Skönt att det gick bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, att boka och köpa resor där tåget korsar landsgränser borde vara mycket enklare, samt att förstå vilka ändstationer de olika turerna har, så att man kan åka så långt som möjligt utan byte. Det ska bli intressant att se om Sverige fixar nattåg till Europa som det talas om nu, och vart de går i så fall. Finns det någon klimatdebatt i Portugal? Här i Spanien verkar frågan vara mer eller mindre död... :(

   Radera
 4. Skrev en jättelång kommentar som försvann.. Iallfall, skönt att allting gick som på räls (haha fattar du, räls :D ) och att ni kom fram säkert. Som någon annan sa, det är galet att det är så mycket dyrare att åka snällare.. kram på dig min vän <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lärdom, som jag lärt mig hårda vägen: När man skriver en jättelång och jättebra kommentar så gäller Ctrl+A och Ctrl+C innan man skickar iväg kommentaren. På så vis kan du alltid klistra in den och skicka den igen ifall tekniken strular.

   Ja, det var skönt att allt gick på räls (utom båten då...) och att bara det sista tåget var sent. Och ja, det är galet att det ska vara så hiskeligt dyrt. Kanske kan det ändras i framtiden?

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...