måndag 18 maj 2020

Drömmar

Höna, Prairie, Natur, Värphöns, Om Hen, Hej Renar
Lånad drömbild på höna

Oxelhäck. Orusthönor. Ett eget hus. Det är vad jag går runt och drömmer om just nu. Så länge jag kan minnas har jag drömt om olika saker som jag önskat mig i framtiden. Många av mina framtidsdrömmar har handlat om boende. Hur jag vill bo. Ett tag var det timrade faluröda stugor i de djupaste skogarna i Hälsingland jag drömde om. Där skulle jag bo och skriva och helst ha en hund. Slå ihjäl ett par hundra mygg och höra ån porla utanför sovrumsfönstret. 

Ett tag var det Göteborg. Eller  var det Göteborg?  Nu är jag nästan tillbaka på ursprungstanken: hus på landet. Vi bor ju nästan på landet nu, kan man säga. Inte är det en stad i varje fall. Men mer än landet liknar detta ett bostadsområde inknött på en ganska liten holme.  Dock är de allra flesta husen vad man skulle vilja kalla för  pittoreska och idylliska, men ändå. Väldans många hus på väldigt liten  och nästan alltid blåsig ö. 

Jag drömmer om en oxelhäck. Alla andra verkar ha en oxelhäck just nu, när jag drömmer om det. Självklart är det inte alla andra, men många, många som jag ser här och var. Nu ikväll såg jag till och med en liten pytteoxelhäck (med kanske fyra oxlar (heter det så ens?) bredvid varandra) här på holmen. De är så vackra på något sätt. Vackra när de är kala på vintern, vackra nu när deras lövsprickning är i full gång, med mintgröna lite ludna yrvakna blad. De är gröna och täta under sommaren och till sist vackra när de skiftar i rött på hösten. Måste inte just oxelhäcken vara den optimala häcken? Dessutom är den enkel att beskära och hålla snygg, får jag för mig.

Jag drömmer om höns. Det ska vara en lantras, tycker jag. Vanliga höns, tycker M. Idag har jag läst på lite om lanthöns på Svenska lanthönsklubbens hemsida. Där har jag lärt mig att de vanliga hönsen verkar vara av en ras som heter leghorn. De är vita och ser tråkiga ut, tycker jag. Kanske är de utmärkta att använda till, vad vet jag - äggproduktion och kanske köttproduktion, och kanske är de trevliga. Jag har ingen aning. Ändå har jag idag fastnat för Orusthöns. Dessa höns kommer nämligen just härifrån; från Tjörn och Orust. Inga andra höns kan väl passa bättre än att ha just här, i dessa trakter?  Kanske kan vi ha några var? De borde väl kunna bli kompisar? Någon tupp ska vi inte ha, säger M, för tuppar bara äter, gör hönorna på smällen, gal och går runt och tuppar sig. Helt onödigt tycker M. Matriarkat låter bra, tycker jag.

Observera att detta är drömmar som befinner sig helt och hållet på drömplanet, de har ingenting med vår verklighet idag att göra. Det roliga med hönsdrömmen är ändå att vi båda går igång på det och tycker att det är en bra idé - i framtiden. M vill bygga hönshus, säger han och jag vill klickerträna de små liven, om jag törs. M säger att hönsfodret kostar mer än de ägg de ger, och det har han säkert rätt i. 

Underbara Clara skriver följande, vilket helt klart styrker min mans tes, i ett önskeinlägg om höns: "Vill du ha billiga ägg ska du inte ha egna höns. För billigt är det inte. För att hönsen ska lägga mycket ägg behöver de ett bra foder och det är inte gratis.  Vill du däremot äta goda, guldgula ägg med gott samvete så ska du ha egna hönor.  Som får gå ute och sprätta och sandbada och ha det härligt." 

Men för att kunna ha höns, och för att kunna anlägga en oxelhäck behöver vi också ett hus. Ett eget hus som vi själva äger och tar hand om. Detta tänker jag en hel del på. Det är ju så märkligt när man bor på ett visst ställe, att man känner sig som hemma och man börjar tänka i en fyrkant runt just den ort där man bor. En kollega jag hade på ett lärarjobb i en liten norrländska bruksort bodde i Ånäset. Hon sa att hon aldrig skulle kunna tänka sig att flytta från Ånäset. Och nu när vi bor här fastnar min tanke här. Flytta till Orust? Aldrig! Höviksnäs? Nä, varför skulle vi vilja göra det? Nu vill jag bara bo i det hörn av Tjörn som vi bor nu. Inte för att jag vet om denna plats är bättre än någon annan, egentligen, men nu har vi börjat sträcka ut våra små rötter här på något sätt. Vi har börjat sträcka ut dem och suga i oss av den näring vi hittat i form av sociala kontakter, närhet till mina föräldrar, närhet till arbete, cykelliv. G börjar få kompisar. Just nu känner jag mig inte alls redo att än en gång ge upp det vi sakta, sakta börjar bygga upp. Men vem vet? Kanske hamnar vi någon helt annanstans. I Dingle eller Tibro kanske? Där är husen åtminstone billiga. 

Samtidigt: vi flyttade nyss hit, känns det som. Vi har det bra och trivs. Inte lockar Dingle. Inte lockar Tibro. Vi gör som vi tänkt - vi sparar. Vi hoppas att vi kan spara och spara och spara i några år och sedan faktiskt ha råd med ett hus ungefär här, i detta lilla hörn av världen. Vi hoppas att vi hittar något hus som känns bra för oss att lägga massor av pengar på. Ett hus där vi kan ha en oxelhäck. Ett hus där vi kan ha höns. Ett hus på en plats där G själv kan cykla till sina kompisar, gå hem från fritids. Ett hus som är vårt.

Vad drömmer ni om just nu? Berätta gärna!

10 kommentarer:

 1. Ja du, vi delar drömmar, som du vet. Fast inte den om oxelhäcken.

  Jag hoppas att ni snart kan köpa drömhuset, där det finns massa plats för oxelhäckar och orusthöns!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det hoppas jag med! I sinom tid kan vi nog det... hoppas jag.

   Radera
  2. Drömmar, kakor hallonbrus
   njöt jag i mitt gröna hus.
   /Barbro Lindgren

   Radera
 2. Fint skrivet från ditt hörn av Tjörn! :)
  Må dina drömmar besannas!
  Don´t quit your daydream!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket Åsa! Jag ska fortsätta dagdrömma samt jobba för att mina drömmar ska gå i uppfyllelse en dag. :)

   Radera
 3. Så härligt med drömmar! Och hönorna blir nog toppen...
  Själv gillar jag att bo enkelt i lägenhet, cykla snabbt till jobbet och ingen trädgård att sköta ;). Det är frihet för mig. Trevlig långhelg! /Annika F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det låter också skönt! Just nu känns trädgården bara rolig men sånt kan ju ändras förstås. Jag älskar också att cykla till jobbet som du vet! :)

   Radera
 4. En bra grej med husköp nu är att räntan är låg. Vi köpte hus för några år sedan och blev stressade av att räntan höjdes då precis. Efter att vi bundit räntan startade ränteraset...
  Så från att vi betalat ca 3,5% betalar vi nu ca 1,5%. Finns säkert de som betalar ännu mindre.
  När man ger sig in i att köpa hus krockar ofta
  ens drömmar med ens rädslor. Allt fint vad man
  vill göra med sitt eget hus och samtidigt oron
  för ens ekonomi. Allt sånt blir väldigt tydligt ju närmare man kommer att skriva på papperet för husköpet...
  Just där ni bor nu är ju antagligen rätt dyrt, eftersom det är en turistort och havsläge.
  Antar ni tänker er ett pris som ni klarar av till
  dagens ränta, inom en radie där ni vill bo. Tjörn? Redan här blir det en reality check. Ni ser ju rätt snabbt vad priserna är på olika håll. Sen sliter man med kvadratmeter, standard, läge...
  Vi var noga med antal sovrum, cykelavstånd till centrum, att få sol på tomten mer eller mindre hela dagen. Men inga direkta husdetaljer utan försökte vara öppen för möjligheter. Typ. Vi ville att huset skulle funka för framtiden även när barnen blir större. Huset är äldre och med det följet renoveringar och därmed kostnader...
  Tror jag försöket säga med mitt babbel är att
  om ni verkligen är sugna på eget hus, så slå till, good enough räcker långt, mkt kan göras om och fixas när huset väl är köpt. Nu bor
  ni väldigt fint tror jag, så antar det känns svårt att ev lämna hus och skär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken lång och bra och intressant kommentar! Den här kommer jag återkomma till.

   Vi bor nu i en standardvilla fr 70-talet. 150 kvm och 3 sovrum varav ett används till ateljé/konstmaterialförråd.

   Vi vill också prioritera att kunna cykla till jobb och fsk om vi kan även om bil antagligen blir nödvändigt inom några år ändå.

   Vad betyder detta i praktiken? "att huset skulle funka för framtiden även när barnen blir större"?

   Hyran där vi bor nu är jämförbar med en trea eller fyra i Göteborg eller Stenungsund så vi betalar absolut en skälig hyra och inte "semesterboendepris" vilket hade kunnat ligga på vad vi betalar i månaden fast per vecka!

   Jag tänker så här ang pris: 1. Vi måste få låna till det överhuvudtaget. 2. Vi måste klara av 7% ränta, helst även om båda skulle jobba 75%. Jag vill alltså räkna med marginaler. Så det vi måste göra är att spara pengar och vänta... plus kolla runt lite halvseriöst.

   Tack än en gång för din kommentar! Återkom gärna med fler tankar!

   Radera
 5. Hej igen,
  en bra sak med att hyra ett hus som ni gör
  är att ni får en bra känsla hur ni vill ha det hus som ni sedan köper. Vi flyttade direkt från lägenhet, och även om vi båda växt upp i hus och hälsat på i flera, så tänker jag ändå
  att det är praktiskt som ni gjort att redan bo
  i hus och fundera på bra och dåliga saker dagligen s a s.
  Att huset ska ”funka för framtiden” tänker vi ungefär att det ska finnas ytor att umgås på
  för barnen och kompisar, i vårt fall en inredd källare. Den är större än barnens egna rum
  och funkar bättre att hänga i. Tror vi, men vad vet man? Egentligen en yta vi inte använder just nu mer än att hänga tvätt i
  eller som gästrum. Å andra sidan behövs alltid avställningsytor, så hellre för stort än för litet om möjligt. Vi dubblade vår boyta från lägenhet till hus vilket kändes enormt i början, men man vänjer sig snabbt.
  För oss betyder tror jag att huset ska funka i framtiden även att vi bor nära allmänna kommunikationer, skolor, naturområde, köpcenter...Helheten för vardagen mer eller mindre.
  Vi la ganska precis 10% i handpenning på huset, så vi fick ett hus vi hade råd med kan man säga krasst. Under de knappa 10!år vi bott här har värdet ökat med ca 60%, som
  området i stort, och hade vi väntat 2 år hade vi nog inte haft råd, ökningen var störst i början dessutom. Hur framtiden ser ut vet man väl egentligen inte, men
  utifrån vår erfarenhet lönade det sig att köpa
  rätt fort när vi fick råd.
  Detta om detta...

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...