måndag 23 augusti 2021

Grattis farmor 98 år!

Idag skulle min farmor ha fyllt 98 år om hon hade levat. Idag för 98 år sedan på Signedagen föddes min farmor och ett av hennes namn fick faktiskt bli just Signe. Signe är ett fornnordiskt namn och en av kandidaterna ifall jag hade fått en dotter. Min farmor var alltså född den 23 augusti 1923. Ett födelsedatum som är lätt att komma ihåg. 

Så länge någon kommer ihåg en människa så lever den kvar. Kan man säga så? Jag vill tänka så. Då känns inte döden lika definitiv. Min farmor växte upp i en snickarfamilj i Tibro. Hennes pappa, som dog när farmor var bara 17 år, var möbelsnickare och ägde ett snickeri där även hans söner arbetade. 

En dag när farmor var liten brann snickeriet. Någon kom till skolan och sa till och farmor sprang direkt hem och frågade efter sin hund King. Hunden hade klarat sig och stod bunden hos grannen. 

Hon gick inte så länge i skolan, min farmor. Sex år om jag minns rätt. Kanske gick hon i Tibros småskola. Jag vet inte. Som tonåring arbetade hon som barnflicka i Göteborg men luften där var inte bra för hennes lungor, sa hon, eller om det var så att hon började röka. För röka gjorde hon i många år sedan, mycket, har jag hört. Till slut lyckades hon ändå sluta, som tur var. 

När hon var tjugofyra år gifte hon sig och fem månader därefter föddes min pappa. Han var så snäll och så söt och så duktig. Det var i Stockholm hon hade träffat min farfar och på något sätt hade hon fallit för honom trots att han kom för sent på deras första träff. Han hade nämligen behövt hjälpa sin mamma som arbetade med att klä finskor i klänningstyg. En sådan där historia som man fick höra minst en gång vartannat år. Ni vet: Familjens historia. De levde åtminstone tillsammans tills min farfar gick bort 2005, några år före farmor. Hon skrev dagbok under sina sista år. Skrev ner sina minnen. Pappa har böckerna och jag borde läsa dem för nu när jag skriver här inser jag hur lite jag minns och vet. Hon har berättat olika saker och pappa har berättat olika saker men hur hänger allt ihop? Min pappa har koll, och jag vill veta. Jag måste börja intervjua honom. Spela in, skriva ner. Kanske göra något av det. Vad vet du om din familjs historia? 

Det var i Stockholm de träffades och det var i Stockholm de kom att leva sitt gemensamma liv. De bodde på några olika adresser och när pappa var liten bodde de i en lägenhet med två rum, men det ena rummet hyrde de ut. De hade inte samma krav på rymlighet då som nu, kan man säga! 

När min pappa var tonåring flyttade de till Tunisien och lämnade sin enda son till grannarna. Farfar hade fått jobb på en konstgödselfabrik som höll på att byggas i Sfax. Han var finmekaniker och det var något som de hade nytta av där, tydligen. Min pappa var också där och bodde med dem någon period. Körde motorcykel och hängde runt med andra svenskar mest, som jag har förstått det. Lärde sig franska på gatan. 

Och så plötsligt. 41 år gammal, blev farmor gravid igen. Sommaren innan hon skulle fylla 42 föddes min farbror. 17 år yngre än min pappa. Han bodde sina första år utomlands. Först i Tunisien och sedan i Pakistan, där farfar fick ett annat jobb genom Sida. Där bodde de i något slags gated community med andra utlänningar och svenskar. 

Lite innan allt detta med utomlandsarbete köpte de en timmerstuga strax utanför Järvsö i Hälsingland. Den renoverade de och inredde med allehanda loppisfynd. Det är fortfarande det enda hus i hela världen som jag verkligen älskar. Tack farmor och farfar för att ni valde just det huset!

Ja, men min farmor då. Hur var hon? Hon var snäll och go och väldigt barnkär. Hon älskade småbarn och hon älskade att laga mat och baka. Hon var en nattuggla precis som jag och såg inget hinder i att baka bullar ungefär mitt i natten, har pappa berättat. Hon älskade att dansa och att måla naglarna. Hon var mån om sitt utseende och hade fina kläder, snygga håruppsättningar som ung och alltid permanentat lockigt hår som äldre. Hon lämnade efter sig flera par klackskor och några pälsar. 

Farmor var inte bara hemmafru. Nejdå! Hon hade även jobb som damfrisörska och ett tag arbetade hon på Systembolaget. Även om hon bodde i Stockholm i nästan hela sitt liv behöll hon sin västgötska dialekt, vad jag minns. 

Ja, men hon var en väldigt fin farmor och jag är väldigt glad för att jag hann ha henne i mitt liv ganska länge ändå. Jag var 22 år när hon dog, och min pappa hade precis fyllt 60. En fest hon var på och dansade på, bara månader innan hennes hjärta slog sitt sista slag. 

Tack för allt du var farmor! Tack för min fina pappa! Och tack för alla underbart goda köttbullar!


8 kommentarer:

 1. Fantastiskt fint inlägg! Vilket spännnande liv!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, vad roligt att det uppskattades även av någon som inte kände henne. :) Ja, hon hade faktiskt ett spännande liv när man tänker efter!

   Radera
 2. Vilken fin farmor hon verkar ha varit Signe! Och vilket intressant liv hon levt... Roligt att få veta sin historia och kunna förmedla vidare till nästa generation. Bästa att fråga så länge någon minns. /Annika F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hon var fin! Och ja: jag måste fånga min pappa och hans minnen!

   Radera
 3. Signe! Det hette min gammelfarmor och var på våran short list när Lill kom, men så blev det ändå Clara och nu med facit på hand passar det henne bättre, men Signe är så vackert!

  Vilken skatt, det där med dagböckerna. Blir lite ledsen, för inser att jag vet betydligt mindre om min farmor (som gick bort för fyra år sedan) än vad du skrivit om din i det här inlägget. Vi tänder ett ljus för Signe!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din fina kommentar, LoHe! Kanske kan du fråga någon som vet mer? Din pappa eller någon annan släkting?

   Radera
 4. Älskar historier om (och av) gamla människor. Spelar in min pappa ibland när han berättar men inte med någon struktur. Min pappa är född 23 år före sin lillebror så min farbror är bara några år äldre än mig, och pappas halvbror (som min farfar fick efter skilsmässa från min farmor) är ett år äldre än mig. Har även kusiner som är allt från närmare 60 (på mammas sida) till 10 år (på pappas sida) eftersom det skilde många år även på min mamma och hennes äldsta syster.
  Fick ett email av en avlägsen släkting som hade skrivit en bok om min pappas sida och det finns även ett släktträd (med bilder på många) som ligger på nätet. Min mammas sida har jag sämre koll på men ska ta tag i det.

  SvaraRadera
 5. Häftiga Signe, så cool hon verkade vara!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...