onsdag 17 april 2019

Den allvarsamma påsken

Jag får väl börja med att önska alla er som läser här en riktigt Glad Påsk innan jag leder in er i det allvar påsken omges med här.

Glad påsk! 

Här, i Spanien, går inte begreppet glad och begreppet påsk ihop över huvud taget. Här firas inte påsken med ägg och påskris utan den firas på ett mer allvarligt och sorgesamt sätt, samtidigt som folk såklart är glada för några extra lediga dagar och barnen har skollov.

Påskskyltning i Aracena

Påsken inleds med att barnen får betyg i skolan för att den första söndagen i påsklovet, palmsöndagen, få se Jesus rida på en åsna i den första av påskens alla processioner. Påsk och påsk, förresten... Heliga veckan heter det här (Semana santa). 

Mitt barn G såg farmor och farfars Jesus-staty i trappan. Den är knappt en meter hög skulle jag nog säga och Jesus står och posar i en typisk Jesuspose med ena handen på bröstet och den andra handen i luften. Två fingrar upp och tre ner mot handflatan. På sig har han någon slags särk och en mantel. "Jesus dansar" säger G. Och ja, det visade ju sig stämma. För under processionerna är det nästan som om Jesus och Maria dansar på sina pasos. De vaggar fram och under dem går det ganska många costaleros som bär upp pason. De går och går och ibland sätter de ner den tunga pjäsen, och sedan upp igen och iväg. Det är mödosamt och de är flera som byts av under processionens färd, som ofta tar flera timmar. Framför och bakom går nazarenos iklädda sina speciella dräkter med strut på huvudet och täckt ansikte. Även barn går med i processionen. De sprider doften av rökelse. De stora ljusen los nazarenos bär droppar stearin. 

La Piedad och den sjungande kvinnan på balkongen
Igår var det La piedads tur att vandra runt i byn. Plötsligt på en gata stannar de. Där står en kvinna på en balkong. Och hon sjunger. Hon sjunger ut smärtan i något som liknar folksång, något flamencoliknande (saeta), till jungfru Maria som sitter med den döende, eller kanske redan döde, Jesus i sin famn. Han är skadad och utmärglad. Kanske är denna scen från efter att han suttit på korset? Eller innan? Jag kan bibeln för dåligt!

Det är mäktigt och rörande att höra kvinnans sång från balkongen. Det blir så vacker akustik mellan husväggarna på den smala gatan Conde Cañete. Efteråt bryter en spontan applåd ut. Olé, så vackert du sjöng för vår jungfru och hennes lidande son! tycks applåderna säga. Sedan spelar orkestern. Det är sorgesamt och vackert. Starka trummor och trumpeter sällskapas av följsamma klarinetter. Processionen vandrar vidare och vi går hemåt för att äta middag men finner oss själva utelåsta så det blir middag på El Bolo. Jag äter bläckfisktestiklar och G äter några pommes men protesterar mer. M får i sig friterad bläckfisk och vi delar på en sallad och en tapa med räkor. 

På kvällen somnar G gott utan napp. Snart ska den ges bort till de ledsna och trötta åsnorna i parken, men det tar vi i ett annat inlägg.

10 kommentarer:

  1. Var är detta nu igen?
    Och bläckfisktestiklar?! Hu! Haha! Visste inte ens att bläckfiskar hade testiklar, jag trodde de var typ hermafroditer eller något.
    /Åsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag befinner mig i Almonte och det är där allt detta sker som jag beskriver i inlägget. Almonte ligger i Huelvaregionen i Spaniens sydvästra hörn. Se karta!

      Bläckfisktestiklar heter huevos de choco och de är lite mjukare än resten av chocon i konsistensen och smakar rätt gott stekta (a la plancha). Bild och recept på spanska här: https://floruca.wordpress.com/2011/07/28/huevos-de-choco-a-la-plancha/

      Radera
  2. Jag säger som Åsa... bläckfisktestiklar? Hur tusan smakar det :P

    Ja det verkar verkligen vara sorgesamt att "fira" påsk i Spanien, så mycket dramatik ;)
    /Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ang hur det smakar, se kommentar ovan.

      Ja, det är drama och "sorg" på något sätt samtidigt som folk inte står och gråter precis, mer än när man måste ta in helgonet eftersom det regnar. Idag är det ostadigt väder så vi får se om El gran poder kommer sig ut idag. Angående kronologin i Bibeln så fick jag igår utrett för mig att La piedad, som jag skriver om i inlägget, borde vara den näst sista processionen innan El santo entierro (begravningen av Jesus), men eftersom det är ett nytt brödraskap som har denna procession har de "tagit" tisdagen för att den är ledig, istället för typ lördag förmiddag eller liknande... Ja, iaf. Konstig kronologi men ja, de verkar inte bry sig. hehe

      Kronologin bör vara: Jesus på åsnan - Jesus fånge - Jesus bär på korset - Jesus på korset - Jesus i Marias famn - Jesus begravs

      Radera
  3. Hej Tove! Jag heter Valeria Helander och är reporter på SVT Nyheter Väst. Jag skulle vilja intervjua dig angående hur det är att resa i Europa med tåg och barn. Skulle du ha möjlighet att göra en intervju över telefon? Jag nås på 031-837124. Alt kan du mejla mig ditt nr och vilken tid det skulle passa att jag ringer på valeria.helander@svt.se
    Allt gott, Valeria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för att du tog kontakt med mig och skrev en så fin artikel!

      Radera
  4. Glad Påsk till dig med! Och vilken intressant beskrivning på hur ni firar påsk i Spanien.
    Tågresan ni gjorde ner var också kul och intressant att läsa om. Jag ska åka nattåg till Kiruna i sommar och sen vidare till Lofoten. Det ska bli spännande... /Annika F

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nattåg till Kiruna blir säkert mysigt. Hur tar du dig till Lofoten sedan? Buss? Hyrbil? Lofoten lär vara fint och vi pratade ibland om att åka dit när vi bodde i Umeå, men det blev inte av. Men kanske får vi göra som du och ta nattåget upp någon gång!

      Radera
  5. Vi tar hyrbil från Kiruna och har bokat fem nätter i Norge. Jag har åkt tåg till Narvik från Kiruna en gång men bra med bil om man vill se även lite mer av den svenska fjällvärlden. Vi hoppas på en fin resa :)! /Annika F

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det låter onekligen som något att se fram emot!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...