söndag 11 december 2016

TV-serier med korta avsnitt


Alla snackar om Skam, har jag hört. Och jag är väl inte bättre själv. Nu har jag sett hela första säsongen på svtplay och har letat upp andra och tredje säsongen på nrk. Jag fattar ju att det är en ungdomsserie och den riktar sig säkert främst till en publik som är ungefär hälften så  gamla som jag, men om man räknar ut genomsnittsåldern på mig och han jag kollar med så är vi ju så gamla som man ska vara... femton och ett halvt år, ungefär. Nu kollar ju i och för sig inte bebisen på serien, han ligger mest och kollar på mig. Mysigt.

Det jag gillar mest med Skam är att serien berättas från tjejernas perspektiv. De är skarpa och de visas upp som personer med flera lager på något sätt. De ser igenom killarnas spel samtidigt som de spelar sitt egna. Jag tycker att det visas hur krångligt det kan bli ibland i relationer, på ett realistiskt sätt. Jag minns och känner igen mycket från min egen gymnasietid och det är nog det som gör det extra roligt att följa just den här serien.

Andra serier jag har ramlat över och tittar på ibland är Trettiplus och Juicebaren. Och en sak som slagit mig som är gemensamt för de här tre serierna är att avsnitten är så korta. Mellan 10 och 35 minuter. Det känns som ett nytt format. Varför har det blivit så populärt? har jag frågat mig. Jag vet ju inte varför men det verkar vara en trend. Kanske kan det bero på att vi lever i ett högt tempo och att dessa serier inte ses av familjer som bänkar sig framför TVn. Kanske bänkar vi oss inte framför TVn på samma sätt längre? Dessa serier kanske ska ses mer av folk på språng. Kanske rent av på mobilen på bussen påväg hem från jobbet? Avsnitten är kanske så korta för att folk inte har så mycket surf till sina telefoner och därför inte vill slösa den på en timmes streaming? Kanske är bussresan inte så lång?

Själv ser jag dem hemma, under amning, på datorn. Jag vet inte ens om de går på TV. Jag äger, till Radiotjänsts förvåning, ingen TV och har inte gjort det sedan jag flyttade hemifrån. Inte har jag Netflix heller, som alla pratar om.

Ja, det var mina tankar om detta med TV-serier just nu. Vad ser ni? Har ni något att rekommendera? Eller ska jag kanske ge mig och börja läsa de två böcker jag lånade idag på bibblan, istället?

3 kommentarer:

 1. Jag har faktiskt en serie jag kan rekommendera! Den enda jag ser på. När tillfälle ges. Mar de plastico. Säsong två går nu i spansk tv. En mordhistoria med lite kringhistorier, så himla snyggt gjord, och underhållande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns den att se över nätet? Verkar intressant för oss!

   Radera
  2. Finns på Netflix! ;)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...