måndag 20 maj 2019

Umgås


Jag fick ett tips av de som har föräldrakurser i kommunen att läsa Martin Forsters bok "Fem gånger mer kärlek". Den riktar sig till föräldrar med barn mellan två och tolv år och det står även på framsidan att den innehåller forskning och praktiska råd för ett fungerande familjeliv. Hittills har jag läst 60 sidor.

Kapitel ett handlar om umgänge och lek. Det står att föräldrar och barn behöver mycket tid tillsammans och att barnen behöver vara med närvarande föräldrar. Detta med att vara närvarande och sätta fokus helt på barnet läste jag också om i Helena Harryssons bok "Våga vara vuxen", som jag lånade på bibblan när G var ett halvår.

En övning i Forsters bok går ut på att man ska skriva dagbok över umgänget med barnet. Det hade faktiskt varit fint att göra, tänker jag. Skriva i en anteckningsbok vad man har gjort och hur det har varit. Så här står det: "Skriv dagbok en vecka eller två där du varje dag noterar hur lång tid du ägnar åt umgänge eller lek med ditt barn. Notera gärna hur ni har trivts tillsammans under dagen. Finns det något mönster? Leder vissa aktiviteter till att ni trivs bättre/sämre?" (s.39)

Hela förra veckan, förutom torsdag, jobbade M till sent på kvällen. Så här blev kvällarna:

Måndag - G och jag bakade bröd efter att vi ätit middag. Det var roligt. G hjälpte till att hälla i mjöl i skålen och pratade om att det ser ut som en helikopter när degkroken drar runt mjölet. Mjölet tog slut så vi fick ta en tur till affären medan degen jäste för att ha mjöl till utbakningen sedan. När degen väl hade jäst hjälpte G mig att skära upp degen i småbitar och lägga dem på plåten (i en hög som jag fick rätta till).

Tisdag - Vi umgicks med våra vänner ponnyhunden och matten och gick runt på holmen med dem. Mycket trevligt och G och jag somnade gott båda två vid nio.

Onsdag - Stärkt av måndagens bakande bestämde jag mig för att baka en kaka med G. Det gick sådär. G råkade spilla en del socker på bordet och viftade sedan effektivt ner det på golvet. Jag förpassade bakningen till köket, bakom grinden, och G fick leka själv. När jag skulle leta efter ströbröd i skåpet attackerades mitt ansikte av spaghetti från ett öppet spaghettipaket... ja... Kakan blev god i alla fall!

Torsdag - M var hemma... Vad gjorde vi? Jag minns inte. Jo, just det! Vi sådde squashfrön. Det var mysigt. G sprang in och fyllde på vatten i sin lilla gröna vattenkanna hela tiden och var så glad. Han vattnade lite överallt inklusive på en sten, på ogräset och i en röd tulipanblomma. 

Fredag - G och jag åt middag hos mina föräldrar i grannbyn. Sedan hade vi besök av ponnyhundens matte.

Lördag - G och jag och mina föräldrar åkte och köpte massa blommor på en handelsträdgård och sedan planterade vi lite, vill jag minnas. Jag attackerade vår schersminbuske med min nyinköpta sekatör medan G sov middag. Sedan bakade vi pizza tillsammans med ponnyhunden och hennes matte.

Söndag - G och jag planterade smultron och jordgubbsplantor på baksidan. På kvällen cyklade vi till grannbyn och hälsade på mina föräldrar en stund.

Ja, det var förra veckan det. En fin vecka med ett fint umgänge med mitt barn.

Jag känner verkligen att ljuset och våren ger mig energi. Samtidigt måste jag nog tänka på att hushålla med den. Det är en arbetstopp på jobbet just nu som vi måste ta oss igenom på något sätt, men det gör vi väl. Jag får tänka att jag gör det jag hinner på jobbet och när jag kommer hem är jag ledig. Helgen var verkligen bra. Jag kopplade bort jobbet helt och ägnade mig mest åt trädgården och G och åt att få det hela att rulla.

Hur tänker ni kring umgänge med barn? Om ni som läser har barn: på vilket sätt umgås ni med dem? Hur har det förändrats över tid? Har ni några tips på aktiviteter som kan passa bra med ett barn på drygt två och ett halvt år?

7 kommentarer:

 1. https://resfredag.se/hemester/?fbclid=IwAR3jxx1EQVg5bNreiEP8AGYXytPpQFN3RdwvQrBHrRt__XAEK0lBBHbqZxU

  Hej hej! Jag läser men har inte kommenterat på länge... livet!
  Jag tänker att när barnen är små behöver det kanske inte var så komplicerat utan bara upptäcka naturen omkring, växter, djur, vatten etc. Annars var såpbubblor och asfaltskritor stor succe hemma hos oss. Även ficklampa och bygga koja. Måla med vattenfärg. Ja, jag länkar till en lång lista på sommartips.

  SvaraRadera
 2. https://resfredag.se/hemester/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar och dina tips, Bella! Asfaltskritor vore ju nåt! :)

   Radera
 3. Bra böcker med viktigt budskap du läser/har läst. Jag håller med, tid med sitt barn och kärlek till det kan aldrig bli för mycket. Och du ångrar aldrig den tid du varit tillsammans med ditt barn när du blir äldre! Jag tycker du verkar vara en så bra förälder och behöver inga råd eller förslag. Jag var hemma med min son i två år innan jag började jobba igen och det har jag aldrig ångrat. Vardagen med sitt barn räcker långt:). Annika F

  SvaraRadera
 4. Vilken intressant bok! Bra tips att skriva dagbok för att se hur man verkligen umgås!

  Jag har så svårt att få tid med Disa. Under graviditeten på grund av all jobbtid som skulle tas igen, nu på grund av bebisen. Jag kan inte umgås med Disa när lilla R är med, kan inte ägna mig åt henne som jag borde. Så jag försöker få tid med henne någon gång varje dag då J har R. Förra veckan bakade vi. Den aktiviteten gick sådär. Hon tappade skålen med ingredienser i golvet två gånger, slickade på måtten och träskeden med smöret och jag tappade tålamodet och hon blev ledsen och jag satt och höll om henne en lång stund och försökte göra allt bra igen. Det blev chokladbollar till slut. Nästa dag bakade vi drömtårta och hon fick hålla i elvispen för första gången, och himmel så lycklig hon var över det!

  Skriv mer om boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det går ju inte som man vill alltid! Vad fint att du ändå tar dig tid med Disa någon gång per dag. Kanske räcker det att bara typ läsa bok eller gå en promenad/gå till lekparken tillsammans?

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...