torsdag 18 juni 2020

SemestertankarSnart börjar min semester, och en vecka senare är det min mans tur att också vara ledig. Tre veckor får vi ihop i år. Det känns bra. Det känns lagom. Vi har börjat prata om hur vi ska lägga upp ledigheten så att det blir bra för alla tre. Det viktigaste är att G har en härlig sommar och detta uppnås givetvis av att vi vuxna är så harmoniska som möjligt. Vad behövs då för maximal harmoni i vår lilla familj?

Jo! Jag behöver mat, M behöver måla och G behöver leka. Självklart behöver M och G också mat, och vi alla tre behöver även vara tillsammans, åka på utflykter och även få hela hemmet att gå runt med tvätt, städ och matlagning. Plocka leksaker, vattna blommor och klippa ihjäl mördarsniglar. Dessa tre sistnämnda aktiviteter kan jag ta på mig, och så matlagningen de flesta målen.

Det jag vet att vi måste göra är att ha ett ordentligt samtal, M och jag, om hur vi ska lägga upp dagarna. Hur gör vi för att han ska få tid att måla utan att varken jag eller han ska känna stressen över att jag vill att han ska måla klart snart? Vi har tankar på att lägga upp något slags schema, men vi får väl se... En psykolog har tydligen uttalat sig om relationen på semestern. Bäst vi lyssnar in vad han säger, antar jag. Min sammanfattning: Rimliga förväntningar, testa att ta partnerns perspektiv, lyssna på familjen och uttrycka sina behov, pussas och gulla i vardagen för att skapa en positiv spiral, inte vara snål med partnern. Göra regelverk innan, kring hushållsarbete, så att inte kvinnan blir för stressad. Vad har ni för tankar inför semestern?

Åka iväg långt är något som vi absolut inte behöver. Vi har tankar på att röra oss lite grann i vår egen region. Besöksmål som Nordens Ark och Ekehagens forntidsby finns med i tankarna. Kanske även Havets hus i Lysekil. Göteborg skippar jag helst, men kanske måste vi dit och hämta upp en bil vi kan få låna. I så fall tror jag att jag skickar dit G och M själva...

Spanien känns mer avlägset än någonsin. Vi får väl se om vi tar oss dit i vinter, eller så. Antagligen inte. Detta coronaläge känns fortfarande instabilt, kanske än mer instabilt eftersom restriktionerna släpps och folk verkar slappna av. Tydligen ökar nu resebokningarna utomlands men en hel massa procent, och Destination Gotlands sida kraschade tydligen en dag när svenskarnas reseiver tog över tangentborden totalt. Hur tänker folk? Nyss skulle vi endast resa en timme från hemmet men när restriktionerna lättar tror folk plötsligt att smittan är spårlöst försvunnen, verkar det som. Samtidigt varnas det för att om vi slappnar av för mycket i sommar kommer folk att dö.

Med tanke på detta ser jag det helt uteslutet att åka till Umeå, åka till Spanien, åka till någonstans där det är massa folk (Nordens Ark? Forntidsbyn?) och helt enkelt ta det här med hemester på allvar. Vi har ju cyklar och vi har fortfarande några outforskade utflyktsmål i närheten. Vi har familj att träffa och en ny förskolegård att utforska inför hösten. Vi har en trädgård att sköta och en hel massa hav att bada i. Sedan ska ju M hinna måla också, G ska få leka och jag ska få äta mat. Och en glass om dagen, det tror jag är himla bra för semestermagen!

Glad midsommar!

6 kommentarer:

 1. Hej Tove! Så du går på semester nästa vecka? Vem ska jag då trakassera med frågor och diverse utrop? Kanske Annika?! Skönt att ni bor mitt i mångas semesterdröm när man nu inte ska flänga omkring i onödan! Som jag, fast på en annan annorlunda västkust!

  Jag kan heller inte låta bli att kommentera detta: "Göra regelverk innan, kring hushållsarbete, så att inte kvinnan blir för stressad". Detta skulle man kunna skriva en spaltmeter om, men det hinner jag inte nu tyvärr. Synd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, gör det, trakassera mig när Tove försvinner!

   Radera
 2. Jag jobbar en vecka till nu efter midsommar så du har en vecka på dig att komma på vem du ska (försöka) ersätta mig med. Ja det är sant - bra att redan bo i semesterdrömmen. Jag kom på mig själv att tänka avundsjuka tankar: tänk de som har ett sommarhus här. Sedan kom jag genast på: vi BOR ju här. Haha!

  Regelverk kring hushållsarbete kommer inte funka för oss, tror jag, men det är nog ändå bra att prata igenom. Jag sammanfattade bara i någon form av punktform vad psykologen sa.. mest för mig själv tror jag. En annan dag kanske du skriver ett inlägg om det?

  SvaraRadera
 3. Jag tycker att du har bra tankar om semestern, och bara det att du/ni har funderat på hur ni ska få en bra och skön semester för alla gör att ni har kommit långt! Bra så. Att inte ha orimliga önskningar om ledigheten är nog mycket viktigt. Själv tycker jag det är viktigt att slippa passa tider, sova länge, äta frukost sent och göra vad som faller mig in. Men också ha lite planer om andan faller på... Ha en trevlig midsommarhelg och en härlig semester! /Annika F

  SvaraRadera
 4. Underbar bild, igen!

  Nu bor ju faktiskt på en semesterplats! Behöver man åka någonstans då Nej! Men små utflykter är alltid roligt, se något annat.

  Vi har bestämt oss för att åka till Mallorca. det låter ju galet, men jag har ju en tanke om att det är färre där i sommar än andra år. Och i inlandet ska det vara mycket lugnare med få besökare, och med alla de stränderna måste det ju finnas badvikar att snorkla vid, utan massor av folk? Tänker jag. Vi ska hyra ett litet hus på landsbygden´och köra runt och kika på ön, och det ska bli så himla roligt!

  Vi bor egentligen också på en semesterplats. Men jag kan inte släppa jobbet när jag är hemma. Jag jobbar ju hemifrån, jobbar varje stund jag kan för att få ihop timmarna, det går inte att bara plötsligt bli ledig och släppa tankarna på jobbet då. Så jag ser så mycket fram emot att åka iväg!

  Glad midsommar!

  SvaraRadera
 5. Ansök om ditt snabba och bekväma lån med 3% ränta. vi erbjuder 24 timmars onlinetjänst för finansiella kreditlån med 4 timmars låneleveransservice. kontakta oss idag för mer information via e-post: johngreenladecredits@outlook.com ELLER whatsapp +61480050702

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...