måndag 27 juli 2020

Bland blommorna

Det var inte mitt fel att jag köpte så många fröer i våras. Jag bara drogs med i fröyran som föddes ur ett så vackert blomsterinlägg jag råkade hitta. Och nu, nu är det min tur att visa vilka vackra blommor som pryder min trädgård, sprungna ur de torra pyttiga fröna. Men först ett litet utdrag ur dikten "Jag vill möta" av Karin Boye

Jag har sett de torra fröna
gro till slut.
Jag har sett det ljusa gröna
vecklas ut.

Mäktigt är det späda livet
mer än järn,
fram ur jordens hjärta drivet
utan värn.


Vi börjar nära grinden. Där har vi en liten minirabatt med sommaraster och en liten förskrämd lavendel. Detta är den enda astern som hittills har börjat blomma i år. Mellan denna minirabatt och en annan minirabatt har  vi just nu en liten äng med vitklöver i gräsmattan. Självsådda och välkomna. I den andra minirabatten har vi Gs blå blommor (penséer som fortfarande blommar) och två sockerärtplantor och några ringblommor. Endast en ringblomma blommar än. Jag tror de andra känner sig kvävda av penséerna. (Om bilderna ser oskarpa ut: klicka på dem!)



I köksträgårdshörnet, under en schersminbuske, har jag planterat oregano och persilja förra året. Båda överlevde vintern bra och båda blommar nu. 

Bredvid dessa kryddväxter har två stora mangoldplantor vuxit men de har jag tagit bort nu. Där finns endast en krasse kvar, som inte blommar än, och tre sorters timjan. Kryddtimjan, backtimjan och en jag köpte förra året som planta och som klarat vintern sådär, och är halvgrön nu.

Bredvid timjanen, eller vad det nu heter i bestämd form plural, har jag satt ut blåklint. Denna blomma kan jag verkligen rekommendera. Så lätt den grodde inomhus! Så lätt att plantera ut. Den har klarat sig superfint. Sorten heter "Blue boy". 


Men innan vi går vidare i trädgården vill jag visa er hörnet mittemot köksträdgården. Där har vi "varsin kruka" enligt G. Den stora är mammas, den lilla är Gs och den mellanstora är pappas, säger G. Att den lilla är G beror på att det var han som planterade nejlikan i den, i våras. I dessa krukor har vi förutom nejlika även mynta och rosmarin. Båda dessa, samt nejlikan som växer med rosmarinen, har klarat sig igenom vintern. Att sätta mynta i en kruka är helt nödvändigt om man inte vill att hela trädgården ska förvandlas till en myntaäng, tror jag. Dess rötter är helt otroligt starka och den sprider sig lätt. Krukorna ingår i hyran av huset och det är vi tacksamma för.


Myntan ser lite risig ut, ser jag nu. Om det beror på att det blåst, att den blommar eller på att det flyttat in miljarders myror under och i dess kruka låter jag vara osagt. Vad tror ni?

Bredvid denna lilla blårosagröna grupp bor några tomatplantor i varsin kruka. Dessa har jag drivit upp på arbetstid.


Nu fortsätter vi i rabatten som löper längs staketet mot  grannen. Där har vi en tjockbladig marktäckande växt med massor av rosa små blad. Ganska ful innan den blommar men väldigt härlig nu. Pollinatörerna verkar älska den, så då älskar vi den också! Är det någon som vet vad den heter?


Vidare finner vi ett fält med ringblommor, helt enligt Enes rekommendation när jag frågade en gång. Jag köpte tre påsar ringblomsfröer och fick ge bort en del till syrran då jag insåg min grova överdrift. Nu har jag ägnat mig att sno ringblomsfröer lite här och var där jag kommer åt, av redan överblommade exemplar. Mina blommar inte än - men de har ju hela vintern på sig! (Förra vintern blommade de fram till i februari...)


Kanske är de för många på samma fläck för att trivas? Kanske borde jag gallra? Vad tror ni?

Sedan följer en snutt med röd solhatt (tror jag) som inte blommar än, några pytteblommor som heter
Tusensköna Bellissima Red. Rätt söta, men de ska säkert planteras mer i grupp än på rad som jag gjorde. Jag fattade inte vad jag planterade ut riktigt, hade tappat kollen helt...



Vidare har vi två sorters lavendel, båda planterade förra året, bredvid en miniliten syren som jag också satte förra året. 


Vi har också lite fler ringblommor, som inte blommar än, och sedan en snutt med myskmalva, blå bolltistel och praktvädd som inte heller blommar än. Har jag planterat för mycket på samma fläck tro? Eller haft för ogödslad jord? Eller har det varit för kallt och blåsigt? Jag vet inte. Men det som kommit upp det lever i alla fall! Det som inte kommit upp det har inte kommit upp, och så får det väl vara då (Backnejlikan! jag tittar på dig - men jag ser dig inte). Stjärnflockan gav jag upp redan på förodlingsstadiet... Ja, man måste ju få testa!

Vid dessa växter så har jag också en mangold från förra året som blommar och har sig, samt två jätteverbenor. Även dessa blommar, som de visserligen "ska". 

Sedan följer ett litet kaosparti som vi hoppar över (två buskar som inte tycker om livet med ogräs-gräs emellan) men sedan har vi kanske trädgårdens stolthet! Här har jag förvandlat en kirskålsäng till en äng med Sommarrudbeckia (rustic dwarf) och blåklint. Perfekt växthöjd för denna blåsiga holme! Se så fint!


Lite närbilder vill ni förstås också ha! 



Vidare följer en vissen prästkrageäng i rabatten, som jag absolut inte har fotat. På andra sidan en minirabatt invid husväggen med två lavendel och två squash. 

Sedan: pallkragarna! Här har vi en pallkrage där det råder total djungel och en som ser lite mer balanserad ut.

27 juli
I djungelkragen finner vi längst bak bondbönor, en solros som G sått på förskolan - som gick av innan jag hann ta hem den, sattes i vatten och sedan fick rötter, planterades ut och blev så här himla stor (blommar dock inte än), några squashplantor, en hel drös morötter, några halvkvävda krasseplantor, några sockerärtsplantor som undrar vad de gör där, några jordgubbar som undrar var sjutton solen är och.. och... nä, det kanske inte var något mer? Fullt är det i alla fall. Helt totalt överfullt! Men de var ju så små när de var små! Titta bara:

5 juni
Här ser ni bondbönor, paprikaplantor (av vilka ALLA dog inom loppet av 24 h), squashplantor och krasse. Det var innan vi även knött ner några söta sockerärtsärter och innan M satte dit tre jordgubbsplantor. Det är väl ändå bara jordgubbarna som överlever vintern, kan jag tro. Nästa år måste jag inse kraften i bra odlingsjord och kogödsel!

I den andra pallkragen har jag några bondbönor, en del morötter, jätteverbena, praktvädd, en kruksallad som jag satte ut och som tagit sig riktigt bra - nu måste jag bara få M att äta av den också, och några nyplanterade mangoldplantor (alldeles för många). 


Bondbönorna ser ut att behöva mjölkas. Eller skördas kanske det heter?


Se så fräcka blommor bondbönan har! De ser ut som häftiga tanter, tycker jag.


Slutligen når vi trädgårdens sista hörn. Där finner vi några jordgubbsplantor, några smultronplantor (ivrigt skördade av Gs flinka händer) och en kruka med några jätteverbenor som blommar för fullt! Så snygga!



Sedan följer en vit vacker ros, en stor stark tistel som utgör någon sorts kontrast till varandra. Sist vid sidan av garaget en riktig skämsrabatt där det växer allt möjligt (Hej Biologisk Mångfald!). Just nu blommar endast två purpurklätt där. Plantor jag fått av min pappa. 


Ja, det var det. Nu är det hög tid för mig som yrkesarbetande kvinna att gå och lägga mig! Tack för att ni följde med på min lilla rundtur i trädgården! Ge mig gärna alla de goda råd du har! Ska jag kanske gallra lite bättre? Eller bara vänta ut och se om alla mina plantor vill blomma till slut? Eller är det rent av mer guldvatten som behövs?

5 kommentarer:

  1. Vilken fantastiskt prunkande trädgård du har skapat! Roligt att få vara med på en rundtur med kommentarer :-)
    Den fetbladiga marktäckande växten kan vara Kärleksört. Jag har den själv i kanten av asfalten vid lavendeln. Den har självsått sig och gillar tydligen den karga asfalten.
    Vad gjorde du för att bli av med ängen med kirskål? har ni ätit upp allt...?
    / carin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Carin! Vad roligt att du gillade rundturen. Jag var rädd att den skulle bli för lång... nu har jag googlat kärleksört och sett att det inte är en sådan men istället hittat att det är Vit fetknopp: http://linnaeus.nrm.se/flora/di/crassula/sedum/sedualb.html

      Kirskålen har vi inte ätit upp men jag gjorde som så att i våras började jag gräva och rota i den där jorden och plocka bort allt jag hittade av skott och rötter. Jorden blev absolut inte helt ren fr kirskål men nära inpå. In i prästkragsängen gav jag mig inte (för att ha en gräns för mig själv). Endast en prästkragsplanta flyttade jag inom samma rabatt och den blommar än. De andra kanske tappar lusten pga kirskålen? Hm... samtidigt syns inte så mkt kirskål där nu. Ja.. jag lär få rensa om nästa vår igen för att hålla undan den så mkt som möjligt.

      Radera
  2. Så fin trädgård du har skapat alldeles själv! Du kan känna dig nöjd med resultatet! Hur stor är trädgården egentligen? Skulle vara kul att se ett "flygfoto" över den, du har ingen drönare som kan ta en bild? (skojar bara... en vanlig översiktsbild räcker, tack ;). Jag har inga större kunskaper i växtsorter i trädgårdar tyvärr. Kan mer vilda växter. Men gallra har jag lärt mig är bra för de flesta växter så att de får mer kraft av jorden och mer vatten när det regnar. Sen tror jag nog att blåsten inte är så bra för de nya plantorna, precis som du skrev. Inte heller för mycket myror. Hoppas det kommer upp mer fint framöver som kan glädja er! /Annika F

    SvaraRadera
  3. Wow! wowowowow! Du borde vara stolt :D

    SvaraRadera
  4. Trädgårdsporr! Såå fint och blommigt och ljuvligt! Jag skäms lite över min trädgård, men mitt trädgårdsintresse dog för att vi bodde på ett stenröse i bygget så många år. Innan hade jag ett spirande intresse med många favoritblommor som jag knappt minns namnet på nu. Här skyller jag på att vi har dålig jord (det har vi!) och andra saker, men vi har några fina bouganvilla eller vad de nu heter och ett blåregn jag inte lyckats ha ihjäl. Sist svärmor var här köpte hon en kaktus till mig för att hon tyckte synd om krukväxterna och trädgården (bägge är Sverkers ansvar) med orden "Den här får du svårt att ha ihjäl!". Dumt köp, för olika sorters kaktus växer ju vilt här i massor så om man vill ha taggar kan man få det. Innekaktusen är död, men utekaktusarna blommar. Nästan allt annat som kan blomma i naturen här ikring har blommat klart ( i juni) och är torrt och dött nu. Jag ska titta på dina blommor en gång till. Blå blommor gillar jag bäst! Allium!! kom jag plötsligt på, är namnet på en favorit. Du har onekligen gröna fingrar. Dansa kan du också har jag läst, och skriva. :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...