tisdag 14 juli 2020

HemestermästarnaDenna sommar är den sommar då vi svenskar uppmanas vänligt men bestämt att ta "hemestern" till en ny nivå. Vi uppmanas stanna inom Sveriges gränser och helst så nära hemmet som möjligt, även om det nu är fritt för de flesta att resa runt i vårt land. Vi i vår familj har bestämt oss för att hålla oss så mycket som möjligt hemma och göra några få utflykter till närliggande utflyktsmål. I fredags begav vi oss iväg på semester till Göteborg. Eller "hemester" kanske man mer kan kalla det då vårt boende utgjordes av mitt barndomshem. Huset stod helt till min lilla familjs förfogande då mina föräldrar var kvar i sommarstugan. Det kändes så trivsamt och hemtamt att komma dit. Jag kände mig omhändertagen och omfamnad av huset hela den första kvällen och halva den andra dagen. Det kändes bara så himla bra och fint att vara där.

På vägen dit hade vi stannat till vid Aeroseum som M velat besöka länge. Det är ett flyg- och helikoptermuseum som är beläget i ett bergrum, i en flyghangar under marken. G tyckte det var lite läskigt att gå ner där men när han väl fick leka lite i en luftballongskorg slappnade han av. Längst in fanns ett café där han fick glass. Det allra finaste flygplanet var ett som var byggt på ett varv i Göteborg. Ett blått med träpropeller. Gammalt som gatan. Så här ser det ut:


På kvällen, efter det att vi packat ur oss i huset och klippt gräsmattan, åkte vi till Nya varvet och åt på restaurang. Sedan gick vi en promenad ner till hamnen. Det var så vackert med gamla fina hus och lugna grönytor. Om man skulle bo i Göteborg så skulle man bo där! Så kändes det. (Lycka till!)

Dagen efter var jag helt slut efter dagen innan så vi vuxna satt i varsin vilstol i trädgården medan G donade på och plockade smultron och plingade i ett vindspel. Väldigt harmoniskt alltihop. Jag klippte bort vattenskott från min barndoms äppelträd, Cox orange, och M tog de sista grenarna som jag inte nådde.

Vid tretiden begav vi oss in till Göteborg för att M var tvungen att köpa några fler penslar och papper och jag minns inte vad. Det är tydligen viktigt för honom att ha mycket konstnärsmaterial att välja på... Efter detta åkte vi till Slottskogen, åt middag på Villa Belparc och sedan gick vi en promenad runt parken. Vi såg inte så många djur, men det var ändå trevligt. Det roligaste där var att leka på lekplatsen Plikta, enligt G, något jag tillslut fick lite coronapanik av, då alla Göteborgs stadsdelar var representerade och vissa barn hängde i gäng - vilket gjorde att det plötsligt kom massor av barn till samma ställe och knödde. Det kändes lite obehagligt och det var näst intill omöjligt att hålla avstånd (för mig som vuxen) och helt omöjligt att hålla avstånd för G (som inte ens vet att corona finns). Till slut fick vi bara dra, under Gs vilda protester.

Sedan följde en och en halv dag hos min syrra på andra sidan stan. Vi hjälpte henne och hennes man att måla huset utvändigt. M målade och jag lagade mat och passade de två kusinerna. Det var himla trevligt att hjälpa dem med deras husprojekt, tyckte jag. Kanske en bra liten inblick i hur det kan vara för oss som funderar på att köpa hus...

Idag, några dagar efter hemkomst från Göteborg, har vi varit på ännu en utflykt i närområdet. Denna gång utan övernattning. Hela dagen har det regnat lite lätt till och från och jag har känt mig mensvärkig och slö. Till slut, vid tretiden, ryckte vi upp oss och satte oss i vår lånade bil och körde mot Kungälv. Målet var Bohus fästning. Det var en trevlig, om än ganska blöt, utflykt. Det var vi och kanske fyra sällskap till där. Efter en stund blev det uppehåll. Sedan regnade det igen. Efter fästningsbesöket åkte vi till en pizzeria som vi hört talas om och åt pizza och pasta, och till och med efterrätt. Det var gott!

Klockan hann bli åtta innan vi satte oss i bilen igen och när vi kört över Tjörnbron förstod jag att något måste göras för att G inte skulle somna i bilen. Vi lyssnade då på Sven Ingvars låt Sommar och sol några gånger och sedan Laleh (Bara vara sig själv och Aldrig bli som förr). Sedan vips var vi hemma!

Hur har ni hemestrat hittills i sommar? Berätta gärna!

11 kommentarer:

 1. Det här var roligt att läsa! Vilken skön semester! Mer sådant!

  Det är drygt en månad kvar tills jag ta semester. Måste säga att hittills kan detta vara en av de sämsta somrarna på länge. Önskar mest att den ska ta slut. Ligger efter med jobbet på grund av att det nästan är omöjligt att jobba hemma, vilket leder till uselt humör hos mig, tankar på separation och övervägning av att ta in på hotell någon eller ett par dagar i veckan för att kunna jobba.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag fattar att det är väldigt svårt att jobba just HEMifrån med två barn och man närvarande. Det hade jag nog aldrig pallat. Du borde försöka hitta någon annanstans att sitta. Hyra in dig hemma hos nån annan (som inte har barn), kanske? Eller bibliotek?

   Radera
  2. Jag har tänkt på det. Stadens bibliotek är lika litet som vårt vardagsrum och där går det inte att sitta och jobba, och jag vet inte vem jag skulle hyra in mig hos, som dessutom har wifi… Men det är förfärligt svårt att bli störd hela tiden, jag som behöver ha det helt tyst omkring mig för at tunna jobba, och här står Runa och rycker i trappgrinden och ropa Mamma, de kommer in i rummet och pratar, jag måste ge katten mediciner, har dessutom världens sämsta samvete över att inte hinna vara med barnen alls, över att Disa tillbringar sitt sommarlov framför tv:n. Två dagar kvar till helgen...

   Väldigt fin bild du har tagit förresten.

   Radera
  3. Casa Annika: har jag missförstått kanske, men visst jobbar du med svenska elever och har svensk arbetsgivare? Tänker att du då har svensk avtalsenlig semester? Fast du kanske tar ut semestern senare?

   Radera
  4. Det stämmer. Jag har ingen tillsvidareanställning utan hoppar in när det finns behov. Nu sommarvikarierar jag, men kommer att vara ledig de två sista veckorna i augusti.

   Radera
  5. Det är ett roligt jobb som jag trivs med, men det är mycket lättare att jobba när jag är ensam hemma, när barnen är i skola och förskola och är på sitt jobb, än nu med huset fullt av folk som låter.

   Radera
  6. En annan tanke: Jesus tar med barnen ut några timmar om dagen så du får jobba i fred. Vad säger han om det?

   Radera
  7. Han brukar gå till poolen med dem, men den tiden räcker inte för mig. Han kan inte gå till lekplatser eller annat, man går ju helst inte ut alls nu i sommarhetran...

   Radera
  8. Nä jag fattar att det är svårt... kram

   Radera
 2. Fint! Vi ”hemestrar” också. Tänjer lite på 2-timmarsgränsen och åkte till Höga Kusten! Så vackert, mycket natur och supernära!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Höga kusten är underbart så det gjorde ni helt rätt i, tycker jag! Fint att höra lite från dig förresten! :)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...