fredag 8 februari 2019

Bra saker med att det blåser

Bild från Stormen Knud
Jo, ja, här på Västkusten blåser det en hel del, det har ni nog förstått. Och det är ganska lätt att tycka att det är jobbigt att det blåser. Besvärligt, kallt och blåsigt helt enkelt! Vem vill gå ut en blåsig mörk kväll? Enklare att stanna inne då. Vem vill cykla över en blåsig bro? Enklare att ta bilen då.

Men vad är egentligen positivt med att det blåser?

Här kommer min lista!

1. Det går snabbt att vädra! Öppna fönstret i en minut och en hel massa friskt syre blåser in. Stäng sedan fönstret, för att inte riskera att elda för kråkorna, och du sparar energi!

2. På tal om energi: Vindkraftverken får snurra allt de orkar och generera el, när de blåser. Vindstilla dagar står de givakt och är snygga, men under blåsiga dagar kommer de verkligen till sin rätt!

3. Fåglarna behöver inte flaxa så mycket utan ser ut att nästan stå stilla i luften när de surfar i vinden. Jag vet inte riktigt hur det går till, men har sett att måsfåglar utnyttjar detta på ett snyggt sätt.

4. Man känner att man lever! Det händer något i sinnet när man utsätts för lite vind och håret flaxar omkring ens huvud och man uppskattar när man har medvind, men känner när man har motvind.

5. Träden får häftig form! De växer utmed klippornas och smälter in i den övriga naturens form när de tvingas ge vika för blåsten. Det är väl därför furorna står så raka i Norrland, medan björkarna nästan kryper längs bergen här?

6. Blöta gator torkar upp fortare och det blir mindre risk för halka.

Ja, säkert finns det mer saker som är positivt med att det blåser. Antagligen händer det något med högtryck och lågtryck, kanske kommer det ett nytt väder? Jag vet inte riktigt, men häftigt är det! Och blåsigt...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...