måndag 25 januari 2021

Efter en sista januarihelg

Den där helgtröttheten, känner ni igen den? Den brukar infinna sig på söndagar kl 16.45, innan middagen är klar men förhoppningsvis påbörjad. Då är jag trött på att hantera, plocka, tvätta, leka, umgås... Då börjar jag längta efter nästa arbetsdag. 

Denna helg kom helgtröttheten redan på lördag mitt på dagen. G hade en ovanligt kreativ, för att inte säga aktiv, dag. Allt skulle han göra, allt skulle dras fram. En gul plastpåse skulle han ha, pärlor i sopbilen vilka tömdes på golvet, toalettpapper runt matbordet, tre tömda byrålådor med kläder. Allt skulle hända, hela tiden. Oj så trött hans mamma var då! Samtidigt: den där lådrensningen som inte blev av i julas, den blev av nu - när lådorna ändå tömts. Platspåsar viktes ihop till små trekanter och kläder av storlek 92 och 98 rensades ur. Kvar blev: inte så mycket, men tillräckligt ändå. 

När den arbetande föräldern väl kommit hem och vi ätit middag (tigermat, igen), begav jag mig ut på en promenad. Pratandes med M i Umeå, för avklagning. Man behöver ventilera och desahogarse - okväva sig. Kvällen avslutades med sjögrässchips och romanläsning i soffan, samt världens största och varmaste brasa. Välbehövligt.

Söndagen förflöt bättre. Jag bestämde mig för att inte vara lika irriterad som dagen innan och även G var nog lite loj efter lördagens härj. Han fick se video väldans länge och sedan åt vi lunch och efter det: utflykt. Vi åkte till ett nytt utflyktsmål, en lekplats nära skogen, och vi plockade lite blåbärsris för att ta hem. Pappan besöktes på sitt jobb, bara han där. Det var mulet men det gjorde ingenting för vi hade sittunderlag och jättenkakor och det regnade knappt ens.

Klockan 16.45, som om helgen inte varit nog: pizzabak. Deg med lite rågmjöl i förutom vetet, hemmagjord tomatsås, hemmaodlad grönkål och mangold, soltorkade tomater, riven falukorv, sista osten finriven. G hade majs på sin. Min blev lite salt. Ms med cornichonger blev ovanligt lyckad. Även söndagskvällen avslutades med promenad runt på holmens alla småvägar och en vän i Umeå i lurarna, denna gång A. Och så en brasa. Och en bok som jag läste för mig själv: Ett litet djur åt Pelle.  

Och nu är det måndag. Jag jobbar på, och skriver det här som paus. Det är viktigt att ta pauser, eller hur? Särskilt efter en intensiv helg!

6 kommentarer:

 1. Riven falukorv! Det var nytt! Här finns i och för sig ingen falukorv, men något korvliknande borde det gå att hitta och provriva. Det lät roligt! Gjorde häromveckan den första korvstroganoffen på över sju år, på tysk bockwurst som jag hittade på Lidl. Vet inte om den smakade som jag minns precis. Den väckte liksom inget smakminne, men var rätt gott ändå. Googlar nu cornichonger. Tror det är små gurkor, men kan man ha det på pizza verkligen. Ja, kan man ha bananer borde det inte finnas något stopp för vad man kan ha och inte på en pizza.

  Här har barnen bakat tekakor och kardemummabullar i helgen. De blev godare än när jag bakar dem faktiskt. Det tog emot att erkänna, men det är ju egentligen mer än bra att jag har lärt dem att baka bättre än jag kan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man tager vad man haver och då kan det vara riven falukorv istället för t ex skinka. Har du hört att "pizzaskinka" inte ens är så mycket skinka? "en så kallade skinkan visar att den består bara 70 procent kött, resten är vatten potatismjöl, färgämnen, glukossirap och smakförstärkare." skriver Äkta vara, här: https://www.aktavara.org/blogg/2307/akta-vara/vad-ar-skinka Det är alltså i praktiken falukorv, eftersom falukorv innehåller detta (enl Scan): Svenskt gris- och nötkött (58%), vatten, fett från gris, potatismjöl, salt, lök, kryddor, kryddextrakt (cayenne, muskot), antioxidationsmedel E300, konserveringsmedel E250, rökarom. Ja du hör ju, typ samma sak! :)

   Korv stroganoff är gott, tycker jag men inte G. Han har fel och jag har rätt, som du förstår. Sjöggräschips är också underbart! Synd bara att de snart är slut hemma hos mig.

   Tekakor är också ett sjukt värt bröd! Gött att ha döttrar som bakar goda grejer åt dig! Njut!

   Radera
 2. Så bra du beskriver helgtröttheten! Jag tror inte att jag någonsin har drabbats av den, men du beskriver så bra att ajg fattar ändå! Mina helger är alltid för korta och veckodagarna för stressiga. Vi påbörjade flyttpackandet, äntligen (en månad kvar!) men han bara med att packa två kartonger till hälften.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gött att du fattar utifrån min beskrivning! Just nu har jag dock en veckotrötthet över mig, men imorgon är det helg! Hehe...

   Lycka till med packandet! Ni borde sälja av lite grejer via t ex Wallapop, som är en app typ Blocket, i Spanien. Osäker på om den fortf. är populär. Kolla!

   Radera
 3. Hemmagjord pizza lät gott :)! Kanske jag ska ha till helgen som kommer..? Ha en bra arbetsvecka! /Annika F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var gott med hemmagjord pizza. Inte så jättesvårt som man kan tro. Tilläggas kan att jag inte smakade på Ms cornichongpizza... men han sa att den var god. :)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...