onsdag 29 december 2021

Åka, inte åka, åka, inte åka, åka...?

M nämner att han känner sig lite täppt i näsan strax innan jag slocknar bredvid honom och låter drömmarna föra iväg mig någon annanstans. 

Klockan ett byter G och jag säng. Det vill säga: han lägger sig hos mig och jag smiter iväg till hans säng när han somnat.

Vid sextiden vaknar jag av att det kliar i halsen. Måste hosta... måste dricka. Går ner och duschar. Hostar. Gör frukost. Nyser massa gånger.

Igår förstod jag att Spanien infört munskyddskrav ute. Överallt måste alla över 6 år ha munskydd, om jag förstått det hela rätt. Jag dubbelkollar både med mina svägerskor på plats och med Annika, och det visar sig stämma.

Frankrike införde också munskyddskrav överallt i städer häromdagen. Tyskland verkar förbereda sig på katastrof total. På färjan är det munskyddskrav och på alla tåg. Men inte för femåringar vad jag vet. Min femåring säger dock att han vill ha det, så han inte får corona. Me extraña a mi... 

Det känns så kluvet det här. Borde vi verkligen åka? Det känns inte som en så bra idé längre. Samtidigt så har vi peppat så länge, biljetterna är betalda och.. och... ja. Ni vet. Man vill liksom komma iväg när man har sett fram emot något och föreställt sig det. Ska tusen mentala förberedelser om femtusen tvåhundra kronor bara kastas bort för att det kanske eventuellt inte är en så jättebra idé? För att vi kommer vara tvungna att bära munskydd? Nä, det känns inte heller rätt.

Det jag har tänkt att vi ska gå på i beslutet om att Åka eller Inte åka, vilket kommer tas så nära avresedagen som möjligt, är fölande:

1. Har något av länderna infört karantänsregler eller andra regler som gör det omöjligt att resa?

2. Är vi sjuka eller förkylda, så vi riskerar att inte bli ombordsläppta eller riskerar att fastna på vägen (och givetvis också riskerar att smitta andra)?

Det jag hoppas är att svaret på dessa två punkter är så tydliga som möjligt: JA eller NEJ, alltså.

Egentligen tycker jag nog det är dumt att resa nu. Det är dumt att resa under pandemin överhuvudtaget. Men detta lilla ord nog smyger sig in i meningen eftersom Vi Har Biljetter och eftersom Vi Sett Fram Emot Detta, och eftersom Vi har förberett vår son! Dessutom säger alla andra att de hoppas att vi kommer iväg, hoppas att vi kan resa. Och det är ju snällt, men samtidigt: är det ens en bra idé? Vad är 5200kr? Vad gör det om vi åker i, säg, maj istället? Samtidigt: om smittan ändå är överallt vad spelar det då för roll? Samtidigt: la cosa está tan mala que es aconsejable que también los niños de 5 años lleven la mascarilla. (Även femåringar borde ha munskydd överallt i Spanien pga smittspridningen.) Om nu la cosa está tan mala, om nu smittspridningen är så hög, borde vi åka alls då? Hade vi inte köpt biljetterna, två dagar innan omikron gav sig till känna, så hade jag varit ganska nöjd med det beslutet nu.

G har vaknat. Han nyser två nys i soffan. Min hals gör lite ont. M kör buss i snön. 

Vi får se på söndag hur vi mår... vi får se om vi åker.

5 kommentarer:

 1. Jag hoppas ju att ni kommer, det vet du!

  En förkylning tycker jag inte är anledning att stanna hemma. I vår familj har minst en varit förkyld sedan Runa började förskolan i september. Det har nog inte gått en enda helt frisk vecka sedan dess. Har aldrig varit med om så mycket förkylning och andra virus! Det sägs att allt som ungarna inte fick under förra coronaåret får de nu. Ni är väl ändå tvungna att visa upp negativa test när ni åker? Då kan ni känna er lugna att det inte är mer än förkylning. Ifall det håller i sig tills dess.

  Jag har inte hört att det rekommenderas att barn under sex år ska bära munskydd, men så skulle det kunna vara. Folk här har ju satt på sina bebisar munskydd, av rädsla för viruset. Man väljer själv som förälder.

  Värt att tänka på, och kanske förklara för G, är att munskyddet inte är för att skydda en själv, först och främst, utan för att skydda andra, ifall man skulle vara smittad utan att veta det.

  Det finns en massa roliga munskydd för barn. Låt G ha det om han vill, och prova, men han ska inte behöva vara rädd för att få covid. Tycker jag :-)

  Jag har ännu inte burit munskydd ute sedan den här nya bestämmelsen på julafton, jag tycker att det är för dumt, men får jag hot om böter annars tar jag på mig det. Disa låter jag alltid slippa, förutom när vi går in i en affär och handlar, men hon drar ständigt ner det utan att tänka på det. Ibland påminner jag henne, ibland inte, beroende på om det är en stor eller liten affär, och om det finns folk.

  SvaraRadera
 2. Ja, inte lätt, men går det att resa tycker jag ni ska göra det. Ta ett test innan för säkerhets skull. Säger som Annika - varken masktvång eller förkylning är skäl att ställa in resan (om man inte har en jobbig förkylning så det blir tungt att ha mask på tåget förstås...)

  Känns onödigt att stoppa resor nu när viruset ändå finns överallt som sagt.

  SvaraRadera
 3. Jag förstår att beslutet inte är lätt... Många människor har ju rest under i stort sätt hela pandemin så man får gå till sig själv och avgöra vad man tycker. Bra att du har ställt upp två frågor så att du kan ta ett beslut. Den här osäkerheten är jobbig och nya regler och rekommendationer som kommer och går. Svårt. Om ni kommer iväg vore det ju naturligtvis väldigt kul :).
  Hoppas att ni får vara friska nu! /Annika F

  SvaraRadera
 4. Ta PCR-test snarast! Ni får svar inom 48 tim. Inte roligt att bli stoppad och tvingas vända eller i karantän vid någon av gränserna! Testet kan vara positivt även om man är smittfri och frisk... Kan ni stanna längre i Spanien om ni får positivt test och inte får lämna landet?
  Omikron är ett lurigt virus som även ger symtom hos vaccinerade...

  SvaraRadera
 5. Munskydd fungerade ju väl mot delta. Vi har använt det överallt och inte haft en enda sjukdag. Aldrig varit lika friska. Vi blir väl jättesjuka sedan... Vuxna kan inte äta och dricka ombord, om ni reser genom Frankrike, men barn kan det. Vi har precis rest med TGV och haft flera "jättesjuka kupégrannar" utan att själva bli smittade (vad vi vet). Viruset finns överallt, men med lite olika stor spridning och länderna försöker göra allt för att det ska sprida sig mindre snabbt, för att köpa tid, för att hinna vaccinera de äldre, för att sänka takten, för att inte alla ska vara sjuka samtidigt, eftersom vi har "fyra" infektionssjukdomar som nu cirkulerar samtidigt (influensa, RS, delta och omikron). Det handlar mer om att rädda sjukhusen (än att rädda liv) nu jämfört med tidigare... Lite som att öppna och stänga en kran. Om sjukhusen drabbas (beräknat ske i Frankrike till 15 januari i Spanien antagligen lite senare jag kan inte Spanien?) kan man nog räkna med att samhället inför ytterligare restriktioner, speciellt om personalen blir sjuk vilket minskar platserna. Det andra problemet är ju att det blir inställda samhällsfunktioner när ingen kan jobba vilket redan drabbat England (London) (inte Frankrike ännu men vi är ju ett par / fyra veckor efter). Jag tror att om ni är flexibla kan ni resa, men att ni ska försöka undvika "onödiga kontakter/trängsel". Vi har ätit ute hellre än inne till exempel (för egen skull och för samhället).

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...