söndag 18 december 2016

Tacksamhet över det enkla

Barcelona, februari 2016
Jag är väldigt tacksam över att det gick så enkelt att bli gravid. Det tog ett år, minus tre veckor, sedan jag slutade med p-piller tills vi stirrade på det positiva testet. Jag hade hunnit ringa för att ställa mig i kö till fertilitetsutredning eftersom jag knappt hade någon mens, men då var jag nog redan gravid. Det som kändes, om inte omöjligt, men åtminstone osannolikt, blev möjligt. Och det bästa av allt: vi fick precis det barn vi skulle ha.

Detta var något jag upprepade nästan som ett mantra för mig själv under det år vi försökte. Att det kommer att ta den tid det ska ta, eftersom vi ska få just det barn som det är tänkt. Det kanske kommer till oss på något annat sätt än "det vanliga", men det kommer bli precis rätt barn för oss! Jag litade på att universum skulle fixa detta. Och skulle det ändå inte bli något barn hade jag lovat mig själv en hundvalp.

Det kanske låter löjligt men för mig var det ett bra sätt att inte stressa upp mig. Jag visste att det kunde bli svårt, min kropp brukar krångla till det lite, men det kändes inte helt totalt omöjligt. Även om det fanns saker som kunde tyda på att det inte skulle bli helt lätt att bli gravid för mig (oss) så som oregelbunden ägglossning, så var det inte heller skrivet i sten att det inte skulle gå alls. Och det kändes bättre att inte stressa upp sig... Åtminstone inte "i onödan".

Jag hade i flera år läst olika historier på internet om folk som hade svårt att bli gravida. Jag identifierade mig nästan med dem innan vi ens började försöka, samtidigt som jag förstod att deras historier inte skulle bli min.

Min sambo och jag bestämde att han skulle sluta röka samtidigt som jag slutade med hormoner. Han hade tre månader på sig från det att vi tog beslutet. Det gick inte. Han kunde inte. Orkade inte. Ville inte? Han behövde kanske sin lilla hörna att stå och röka i. Att fundera, ensam. Men till slut bestämde han sig, några månader efter att jag slutat med mina piller. Han minskade mer och mer på hur många cigaretter han rökte per dag för att till slut en dag, i samband med hans födelsedag, bestämma sig för att inte åka och köpa ett nytt paket. Och så slutade han. Helt otroligt! Jag som hade tjatat i sex år kunde knappt tro det. Ungefär två månader innan graviditetens början var han rökfri. Kanske spelade det in?

När vi, samma dag som det positiva testet, åkte till Barcelona för att tillbringa en långhelg med våra spansk/svenska vänner, var jag rädd att han skulle börja igen. I Spanien är det så många som röker, kanske skulle han känna sig typ "hemma" och vilja röka lite bara? Och fastna. Men nej. Qué no. Han lovade att inte börja, och det gjorde han inte heller. Jag vet inte hur svårt det var för honom att sluta röka, men det låter på honom som om det inte var så svårt när han väl bestämt sig. Och sedan dess har jag inte träffat på någon som förkastar rökning så mycket som han gör.

"Du tror att du bestämmer, men det är nikotinet som bestämmer. Förstöra eller bygga upp? Du måste bestämma vad du ska göra med din kropp," säger han. Jag är stolt över honom, att han lyckades sluta och jag är väldigt tacksam över att vi några månader senare lyckades få till en graviditet! Trots krångelkroppen min.

2 kommentarer:

  1. I mitt kompisgäng dominerar vattenpipan. Jag röker inte och tycker inte att det är så fräscht heller. Särskilt de barer som serverar vattenpipa är så himla sunkiga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä... det luktar ju lite godare än vanlig cigarettrök men det är säkert inte särskilt nyttigt! Stå upp för ditt val! :)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...