söndag 13 januari 2019

Vecka 2: Veckans ord - Huvudvärk

Veckans ord definieras av Svensk ordbok (2009) som "i­hållande smärta i det inre av huvudet". Just så har jag känt tre av denna veckans eftermiddagar, samt idag på morgonen. Med ett ord: huvudvärk. Jag har haft huvudvärk torsdag, fredag och lördag eftermiddag plus söndag morgon. Tyvärr vet jag inte varför jag har haft ont, men det som har hjälpt har varit att ta paracetamol. Idag fick jag även till en tupplur på soffan medan G sov middag i sin vagn och M stod i köket och bakade en yoghurt och citronkaka med kakao i. Någon slags sockerkaka, alltså, efter något slags recept från hans mor. Kanske hjälpte även denna tupplur, för sedan hade jag inte ont i huvudet något mer.

Enligt samma ordbok har ordet huvudvärk funnits i svenskan sedan mitten eller senare hälften av 1400-talet. Det finns även en mer bildlig betydelse av ordet huvudvärk, där det mer bär betydelsen av ett bekymmer eller problem. När jag tänker på vilken huvudvärk jag har i bildlig bemärkelse hamnar mina tankar genast i förrådet. Vi har nämligen ett förråd här i huset, bakom garaget ligger det. Och i detta förråd råder ett halvkaos, för att inte säga totalt kaos. Nej, det är klart. Det hade kunnat vara värre. Hade vi släppt lös lille G där i en halvtimma hade vi helt klart haft ett värre kaos än vad vi har nu. Nu kanske vi rent av kan tala om ett organiserat kaos?

Det var senast igår kväll som jag gav mig in i detta kaos. Klockan var nog strax efter halv nio och jag hade just varit ute på en energigivande promenad med ponnyhunden och hennes matte (Vi såg faktiskt ett stjärnfall!). Jag kom in igen och kände en stor lust att gå in i förrådet och leta upp bäbiskläder att ge till syrran, som enligt egen utsago inte har ett enda plagg mindre än storlek 62, eller om det var 68. Spjälsängslakan skulle jag också leta upp, hade jag tänkt. Och organisera allt enligt storlek i olika påsar, eller liknande. Men - det gick inte så bra. Det var högar av bebiskläder blandat med högar av böcker i nästan alla mina lådor. Här var det ena och där var det andra, men hur ska jag organisera allt det här? Det kändes nästan omöjligt, så jag bytte strategi. Jag tog med mig två kassar in i Gs rum och sorterade ut nyligen urvuxna kläder ur hans byrå. Allt i storlek 86 hamnade i en påse, och allt i storlek 80 i en annan. Just nu har han storlek 92, och jag upptäckte att han hade ganska få tröjor, så jag får väl försöka göra ett inköp. Om nu inte min man tar på sig detta. Vi får se. Sedan gick jag in i förrådet igen och knödde ner allt i en låda, eller hur jag nu gjorde, och satte mig i soffan med min, vid detta laget, något irriterade man, som hade haft svårt att natta G medan jag röjde runt och förde oväsen, och tittade på spionserien Falsk identitet. Klädkaoset får jag fixa någon annan dag...

Min mans bildliga huvudvärk, å sin sida, består i att han inte hinner måla så mycket som han vill. Ändå har han målat två tavlor den här helgen, och han färdigställde ett stort, snyggt porträtt i förra veckan. Jag förstår att han behöver mer tid och att han blir frustrerad av en helg som bara går, men samtidigt vet jag inte hur det ska gå att få till så mycket mer tid. Livet i övrigt måste ju också flyta på, på något sätt. Och jag orkar inte ta allt. Den här helgen har ändå varit bra, tycker jag. Vi har hunnit städa (han) och laga ganska mycket mat som nog räcker till åtminstone en del mål till veckan (jag). Ribollita, pizza och köttfärssås har det blivit. Dessutom har vi varit hemma hos några grannar idag och pratat en hel massa och fått böcker och någon leksak, som deras barnbarn för längesedan vuxit ifrån. Det var himla trevligt!

Ja, så nu sitter jag här, i mörkret vid köksbordet. Helgen är slut. Jag ska äta min gröt och sova, och hoppas på att nästa vecka inte innehåller någon huvudvärk alls!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...