måndag 7 januari 2019

Vecka 1: Veckans ord

För en herrans massa år sedan hade min syrra en liten whiteboardtavla i sitt rum. Ett år kom hon på idén att göra en lista på den med veckans ord. Det blev 52 olika ord under hela året men när året var slut tror jag att hon bara suddade ut alla ord utan att dokumentera dem. Igår slog mig tanken att jag kan försöka göra samma sak, fast här.

Veckans ord vecka 1, vilket borde ha publicerats igår, blir ordet "sammankomst". Enligt Svenska akademiens ordlista betyder ordet "möte", och enligt Svenska akademiens ordbok (1964) anger ordet i första hand "förhållandet att personer komma samman på en plats."

Förra veckan, vecka 1, innehöll nämligen två sammankomster. Först var det nyårsafton, på måndagen, och sedan var det firande av en födelsedag på fredagen. På nyårsafton var vi fem personer som hade en slags sammankomst i mitt hem, med andra ord en middag med festliga inslag så som dans och alkoholfritt bubbel i nyinköpta cocktailglas från traktens största mataffär. Det var min man M, min väninna M från Umeå och min nya väninna M som faktiskt bor på samma lilla ö som jag. Och så var det min son G och jag, förstås. G var ovanligt harmonisk denna kväll och gick runt och pulade på för sig själv, satte sig på golvet och läste bok, och åt åtminstone litegrann av nyårssupén. Supén i sig bestod av crème ninon till förrätt, klyftpotatis och ankbröstfilé till huvudrätt och en utsökt fryst citrustårta till efterrätt.

Vi damer tog en promenad medan pappan nattade barnet, och kom in lagom till att barnet inte hade somnat än. Som tur var missade jag att höra att mitt lilla barn skrek mamma borta! när han hörde oss komma in, och gick upp och satte mig med mina vänner i salongen för att prata en hel massa om många olika saker. Det lilla barnet lugnade sig tillsammans med sin pappa, men ändå: mitt lilla hjärtegryn! Mamma är inte borta! (När jag nattade honom några nätter senare skrek han att pappa var borta, eftersom han är van att pappa lägger honom. Just den kvällen var han dock på jobbet.) Det ryms mycket känslor i den lilla tvååringens kropp och de kommer ofta till starka verbala uttryck.

Den andra sammankomsten under vecka 1, var en födelsedag som firades i mina föräldrars sommarhus. Hela familjen var samlad och vi käkade ankbröstfiléer en gång till, men denna gång med halverade potatisar i ugnen och en annan sås än vad vi gjort på nyår. Till efterrätt var det en limekladdkaka, med passionsfruktsklyftor och frysta hallon på. G åt ganska dåligt även denna gång: välling, frysta hallon, en knäckemacka med smör, glass och nämnda kaka. Men vad gör man? Förstår ni hur svårt det är att försöka hålla någon slags harmoni i sällskapet med en tvååring som dels kommit ur sin dagsrytm på grund av för sen och för kort siesta, och dels är supermammig när han träffar folk han inte riktigt känner, eller inte riktigt minns? Det var inte lätt, men vi gjorde vårt bästa. Jag lyckades åtminstone hålla ett tal till födelsedagsbarnet, fullt med referenser som vi i familjen förstod. Det var ord som vitt bröd, köttbullar, vin och vatten, som alla har att göra med han som fyllde år. Det var roligt att själv skriva och framföra ett tal, även om jag var supernervös. Jag jobbar ju med att lyssna på elever som håller tal, samt med att bedöma om de lyckats göra retoriska analyser på ett bra sätt. Trots detta skrev jag talet på fem minuter och framförde det efter att bara ha övat en enda gång. Man behöver inte alltid leva som man lär!

Ja, det var veckans ord det: sammankomst. Två sammankomster som blev som de blev: trevliga och ganska intensiva. Hur var er nyårshelg? Vilka kom ni samman med?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...