Idag har jag äntligen köpt de sista biljetterna på nerresan i juni. Det är en lättnad! Jag valde även denna gång att inte köpa interrailpass. Det kanske är dumt, men jag blir plötsligt ivrig och då känns det som ett ytterligare steg att lösa och kanske lite krångligare och samtidigt inte helt säkert att det blir billigare. Nu har jag alltså köpt "lösa biljetter" för vart och ett av tågen och bussarna, samt färjan. Det här med att hitta en bra och rimlig väg ner genom Europa är inte helt lätt. Jag avundas Jeans kommunikationstabell.
söndag 27 april 2025
Reseplanering sommaren 2025, del 1
Idag har jag äntligen köpt de sista biljetterna på nerresan i juni. Det är en lättnad! Jag valde även denna gång att inte köpa interrailpass. Det kanske är dumt, men jag blir plötsligt ivrig och då känns det som ett ytterligare steg att lösa och kanske lite krångligare och samtidigt inte helt säkert att det blir billigare. Nu har jag alltså köpt "lösa biljetter" för vart och ett av tågen och bussarna, samt färjan. Det här med att hitta en bra och rimlig väg ner genom Europa är inte helt lätt. Jag avundas Jeans kommunikationstabell.
söndag 20 april 2025
Påskhelg med städ, mat och reseplanering
För alla som tilltalar mig berättar jag att jag städat Gs rum väldigt ordentligt den här påsken. Med alla jag känner pratar jag om vår reseplanering. Tillsammans med min vän A reste jag tillbaka 22 år och satte mig på en scen och fikade medhavd fika i Uddevalla.
Inte vet jag om det är särskilt intressant alls att lyssna till andras semesterplaner, antagligen är väl intresset på noll, om inte lägre, ändå berättar jag. I fredags började jag köpa biljetter. M och jag var överens om att vi skulle ta oss till Irún via Kiel, Karlsruhe, Strasbourg och Bordeaux och jag satte igång att köpa. Det kanske inte var bästa läget för vi skulle snart iväg till Uddevalla och gå på bio med våra kompisar (läs: G skulle se Minecraftfilmen tillsammans med sin kompis, kompisens lillasyster och pappa medan mamman och jag skulle umgås i lugn och ro). Så jag köpte färjebiljetten (dyr) och sedan direkttåg (ICE 77) Kiel-Karlsruhe. Om det är framme i tid så är vi i Karlsruhe strax efter kl 17, vilket aldrig hänt de två gånger jag åkt denna sträcka. Sedan, för att komma till fransk-spanska gränsen utan att behöva passera Paris (mål med resan: absolut inte passera Paris), behövde jag först köpa Karlsruhe-Strasbourg och sedan Strasbourg-Bordeaux. Jag kunde inte köpa båda sträckorna som en biljett, mystiskt nog. Och jag borde köpt en bussbiljett Karlsruhe-Strasbourg för det hade blivit billigare, nåja. När jag väl köpt denna biljett höll jag på att köpa en svindyr biljett via Paris till Bordeaux, men avbröt köpet innan jag betalat. Pjuh! Sedan var det dags att åka till Uddevalla. Nåväl, dagen efter hittade jag en direkttågsbiljett Strasbourg-Bordeaux (TGV 5454) - också den svindyr, och vi kommer ha 5 timmars bytestid i Strasbourg vilket innebär att vi kommer hinna se lite av stan och äta lunch. (Besvikelse att TGV 5454 inte går ända från Karlsruhe som det gjorde förra sommaren.) Igår köpte jag också Bordeaux-Hendaye kl 09.22 efter att ha rådfrågat G om vi skulle åka på morgonen eller eftermiddagen och han valde morgonen för att komma fram tidigare till Spanien (och hinna bada).
Det är som om vi värker fram den här resan. Både M och G involveras och M och jag ägnar en ansenlig tid åt att diskutera olika möjliga resrutter, för och emot osv. Nu har vi (nog) landat i att vi tyvärr skippar Galicien denna gång och istället gör två andra stopp: 1. By vid havet i Baskien, 2. Sintra i Portugal, dit vi reser via Madrid. Byn i Baskien hittade jag eftersom googlemaps visade mig att det går ett tåg från San Sebastian till byn (Zumaia heter den) som bara tar 40 min. Då kan vi kanske ta det samma dag som vi kommer från Bordeaux och sedan sova 2-3 nätter där och vila upp oss efter resan. Efter detta åker vi vidare till Madrid (antagligen med buss från San Sebastian eftersom det går snabbare än tåget, sjukt nog) och sover där en natt hos våra kompisar som har en lägenhet i centrum. Sedan på något vis tar vi oss från Madrid till Sintra, antagligen via Lissabon - men denna delen av resan har jag inte börjat kolla upp än.
Anledningen till att vi tyvärr antagligen hoppar över Galicien är för att det är lite halvkrångligt att ta sig dit och för att det högst troligt blir för mycket på en och samma resa. Man blir mätt efter ett tag, och förra året blev jag mätt samma dag vi anlände till Bilbao. Då hade vi varit på resande fot i sju dagar. Denna resa kommer absolut inte bli färre dagar, men det känns ändå bra att inte klämma in både Pontevedra och Sintra på en och samma resa. Jag tror helt enkelt inte vi kommer orka det. Däremot känns det väldigt bra att få in en by-relax mitt i, i form av Zumaia.
...
Så i fredags när jag lyckats avbryta köpet av biljetten via Paris, satte vi oss i bilen G och jag och körde norrut till Varekil där våra vänner mötte upp. Min kompis A hade kommit på att hon kunde köra min bil, så att jag skulle slippa (jag är en bilkörarfegis) och så gasade vi ännu längre norrut ända till Uddevalla. Så snart vi pluttat in kidsen och As man i biosalongen gick vi tillbaka till bilen och hämtade min medsmugglade fika, och en filt. Sedan gick vi i regnet till Margaretegärdeparken där jag mindes att det fanns en scen med tak och satte oss på scengolvet och åt den medhavda fikan. För att kunna göra detta transformerade vi tillbaka oss till 17 respektive 15 års ålder. Sedan delade vi med oss av fina och mindre fina tonårsminnen medan regnet droppade runtom scenen, människor strosade förbi med sina hundar och familjer och tulpanknopparna svällde. Det var fint att vara i tonårsminnena en stund med min vän. Det var mysigt att sitta där på golvet, på varsitt sittunderlag, med en filt över benen och hinna prata.
När biofilmen var klar hade vi handlat till middagen och hämtade upp G och körde mot min väns ö. Det blev en något krånglig hemfärd då bilen As man körde (med deras båda barn i) kajkade ihop totalt och vi fick hämta storpojken, mannen fick ringa bärgning och skjuts osv. Men tillslut var vi hemma och lagade hamburgare och pommes. Innan vi kringelikrokade oss hem i vårnatten hann A och jag ligga i soffan och se två avsnitt av Mia Skäringers nya tragikomiska serie. Jag vet inte vad jag tycker om den. Det gör ont på något sätt att se den.
På vägen hem såg G och jag livets solnedgång. Både himlen och havet brann när vi körde över bron mellan våra vänners ö och vår. Vi stannade precis efter bron och sprang tillbaka för att ta kort. Då hade ljuset ändrats, men det var ändå vackert. Sedan körde vi vidare, hemåt.
...
Igår påskafton städade vi alla tre tillsammans nedervåningen. Det var särskilt ett hörn i vardagsrummet som förvandlats till en enorm trasslig hög av leksaker som fick sig en omgång. Sedan fick jag moppat golven till och med. Det gör jag alldeles för sällan! Efteråt åkte vi ner till mina föräldrar och åt påsklunch och snickrade en nål till Gs vävram. Jag blev plötsligt uttråkad och började virka en boll.
På kvällen lagade jag köttfärssås och spaghetti och sedan såg G och jag två avsnitt av Cleo löser fallet - som faktiskt var mycket bättre än jag först trodde.
Kvällen avslutades med att M och jag låg i soffan och såg filmen Green book. Jag har sett den förr - men den är bra! Både klass och rasism tas upp väldigt tydligt.
...
Så idag har min städiver hittat sina offer i våra fönster (och fågelburen). Jag har tvättat alla fönster förutom dem i köket, så dem får jag la ta imorgon. G har lekt hos en kompis och så har vi lagat och ätit middag hos mina föräldrar. Rostas med vitlöksstekta champinjoner och hemlagade pommes/potatis i ugn i pommefrites-form. Mycket gott!
Så ja, det var väl den påsken det. Imorgon är sista lediga dagen innan en troligtvis väldigt intensiv fyradagarsvecka drar igång. Så imorgon ska jag försöka fokusera på att vila. Kanske kolla lite mer på resan, antagligen... och kanske putsa två fönster, men sedan vila. Kanske gå en promenad med min vän E i grannbyn, men också vila.
Glad påsk! God natt!
tisdag 15 april 2025
Naturen behöver dig och du behöver naturen
![]() |
Utsikt kl 20.01, efter bergsbestigning |
Nu när det är så mycket hela tiden överallt i mitt sinne, på jobbet med det ena och det andra, hemma med att försöka planera en resa som bara känns krånglig, är naturen det jag behöver. Naturen behöver ta emot min kropp och mitt sinne behöver ta emot naturen. Min kropp behöver röra sig i naturen, lyssna, titta, lukta, ta in. Jag kan riktigt känna hur läkande naturen är. Jag behöver naturen och naturen behöver mig.
Så jag cyklar. Jag cyklar till jobbet nu och mitt barn cyklar bredvid. Denna veckan tar han sin sparkcykel, inte elektrisk gudbevaremigväl. Nästa vecka ska han cykla igen, hoppas jag. Det är påsklov och jag unnar mig tjugo minuters sovmorgon. Det får det vara värt, att komma lite senare till jobbet, för sedan jobbar jag så effektivt att jag aldrig jobbat så effektivt förr. Det är åtminstone så det känns.
Idag flödesskrev jag i ett anbud. Oj, så många stavfel det blev! Tur att Word kunde hjälpa mig att hitta rätt stavning sedan. Nu börjar jag förstå hur eleverna gör ibland: de bara skriver och så får det bli som det blir. De missar den lilla detaljen att gå tillbaka och läsa igenom, ta en paus, läsa igen och redigera och lämna in. Den detaljen missar oftast jag med, när jag skriver här. Anbud däremot är en helt annan femma!
Jag frågade min granne igår om hon ville gå ut med mig. I naturen alltså. Det ville hon inte. Hon ville vila. Hon var trött. Jag var trött och behövde vila i naturen. Så det kanske var lika bra att jag gick själv. Det blev nog mer vila då. Ingen att babbla med. Babbla är jag bra på, såväl i tal som i skrift. Jag gick först och fotade mina, hennes och en grannes vårkrukor utanför våra dörrar. Småpåskliljor, penséer och lite annat. Sedan gick jag till närmsta havsvik. Där såg jag två sädesärlor som sprang runt och gjorde något. Kanske åt de insekter, kanske något litet havsdjur som spolats iland? Söta var de i varje fall och i ett annat liv skulle jag vara naturfotograf. Eller så blir jag det sedan, när jag tröttnat på att vara lärare. Hur blir man det ens? Med de funderingarna vandrade jag vidare, förbi viken och in i skogen. Där satte jag mig och rensade i en bäck med bara näven. Jag älskar sånt! Det är ju konstigt, för bara barn älskar sånt. Men det ger en sån tillfredsställelse att se vattnet rinna sedan, vilket det inte riktigt gjorde för jag orkade inte göra klart.
![]() |
Den rätta vägen, mot ljuset, i vårkvällen |
Sedan gick jag vidare och på ett berg stod det plötsligt en ståtlig råbock och tittade på mig. Blick stilla stod den. Den kunde ha varit en staty. Jag sa hej och gick vidare. Till sist kom jag fram till min återhämtningsbänk. Satte mig och tittade ut över havet och småöarna. Fästningen ganska långt där borta. Fyrarna som jag inte ens orkade hitta på horisonten.
Sedan gick jag tillbaka och plötsligt var råbocken där igen. Han sprang över en äng, eller om det är en gammal åker. Och så plötsligt hoppade han till och sparkade bakut. Utan anledning, vad jag kunde se. Sedan ställde han sig där vid kanten en stund för att till sist gå in i skogen. Inte blick stilla precis. Inte som en staty. De är vackra, och fulla med fästingar. Ni har väl vaccinerat er för TBE? Börjar bli dags nu. Gör det till minne av min kollega, om inte annat.
När jag kom hem var jag trött på ett skönare sätt. Kroppen var också trött, inte bara huvudet. Huvudet var nog till och med piggare och jag satte mig och sökte tågresor - igen! Det gick inte så jättebra den här gången heller. Jag kom till Girona och där tog det mer eller mindre stopp. Jag mailade Renfe om när fler avgångar Madrid-Ourense skulle släppas för juni men fick ett långt artigt skrivet ickesvar till svar idag (men jag fick åtminstone svar). Svarets kontenta var: Vi vet inte. Nähä. Synd!
Naturen behöver mig och den behöver dig och därför krånglar jag med tågresor istället för att bara ta flyget. Det är ute att flyga, brukar jag tänka och säga. Andra saker man kan säga har Maria Soxbo listat i ett inlägg. Bara att läsa och inspireras!
Idag har vi börjat prata om att kanske hyra bil i San Sebastian och åka med den till Pontevedra. Då slipper vi hitta någon resrutt och kan stanna till var vi vill på vägen. Kanske blir det till och med billigare. Kanske inte. Inte mer miljövänligt alls dock, men ändå bättre än att flyga. Våra kompisar som jag lärde känna på ett tåg i Tyskland tipsade om att åka Alvia-tåg via Vitoria-Gasteiz till Santiago de Compostela. Kanske en idé. Kanske en väldigt bra idé till och med. Vitoria-Gasteiz är fint, om man orkar se det. Vi får se. Jag ska söka lite till.
M säger att han bara vill till Obidos. Åsa tipsar ivrigt om Sintra, och jag ska försöka få M att tycka det är en bra idé. Jag måste bara ta mig tid att prata med honom om det först. En annan dag, för nu sover han. Man orkar bara en viss mängd reseplanering per dag. Det tar på krafterna. Hjärnkrafterna.
Så när jag tröttnat på att försöka hitta något vettigt nu ikväll cyklade jag iväg till grannbyn för att hjälpa min vän E med lite trädgårdsfix och sedan gå en promenad. Vi besteg ett berg och jag blev trött. Oj oj. Detta är min träning! Sedan kraschade jag lite i hennes kök. Drack vatten, konverserade tonåringarna och smygåt en ostskiva. Och så cyklade jag hem igen. Jag cyklade och nynnade på min kompis låt Braun och jag tänkte att för varje cyklad kilometer sparar både jag och samhället stora pengar. Jag tjänar dessutom i hälsa, vilket samhället också tjänar på. (Stora pengar = 1,40 kr i sparade pengar för samhället per cyklad kilometer.) Så hur mycket har jag sparat samhället idag? 14 kronor blir det nog! Om jag kört bil istället hade jag kostat samhället 15 kronor. Så då gick samhället 29 kronor plus på mitt val att cykla, bara idag. (Räknade jag rätt nu?)
Så ja, naturen behöver mig och jag behöver naturen. Ingen blir förvånad av rekordvärmen och extremvädren, eller ingen borde i alla fall bli det - sa ministern. Det vi borde bli är handlingskraftiga, på alla nivåer och i alla sammanhang där vi är. Handlingskraft åt rätt håll borde ministern också ha. Det tycker jag. God natt!
![]() |
Glad påsk! hälsar grannens fina krukplantering |
söndag 13 april 2025
Aktiv helg i april
![]() |
söndag 30 mars 2025
Energi av något nytt
Denna helgs äventyr var att göra något helt nytt, något jag aldrig har gjort förut, utan att röra mig särskilt långt från hemmet. Äventyret skulle genomlevas tillsammans med två mer rutinerade äventyrare: min pappa och min syrra. El padre y la syrra. Vi skulle renovera!
Mina föräldrar köpte ett hus här i byn för nästan 15 år sedan. Det har fyra sovrum varav två ligger på övervåningen. Syrran och jag har varsitt, hon ett som sovrum och jag ett som kontor - fast det står två sängar där och G sov där när vi bodde där. Mellan dessa sovrum finns en hall och i den hallen fanns det, fram till för någon vecka sedan, en stor garderob, ett fult golv, avrivna tapeter på väggarna som halvt täcktes av en enorm krabba och totalt fem dörrar i två olika färger. Hej och hå. Denna hall är inte ett ställe man är i, man går bara förbi. Därför var det inte lika prioriterat att fixa till som köket med lutande golv i marmorimitation, väggarna med strukturtapet i skummig plast, syrrans rum med ljusblå lister osv. Pappa har gjort en hel del genom åren. Byggt altan och trappa, satt upp skivor utanpå källaren, bytt fasad (med hjälp av byggarbetare i och för sig), lagt golv i stora delar av bottenvåningen (med hjälp av syrran), snickrat diverse inredning, t ex en bänkskiva i köket, väggfast bänk att sitta på i hallen, hatthylla... Nu börjar jag förlora fokus, och ni har märkt det för länge sedan.
Nu i helgen var det dags för den lilla hallen med den stora garderoben att få sig en uppfräschning helt enkelt! Redan förra helgen började min pappa och jag riva garderoben, i veckan rev vi loss golvlister och golv. G och M hjälpte till både att riva och att slänga ut genom fönstret och lasta på släpvagnen. Så var helgen kommen. Fulhallen skulle bli fin! Både igår och idag har G och jag varit där. G har underhållit sig själv och i viss mån mormor, medan syrran, pappa och jag har fixat i hallen. För att själv minnas hur man gör detta är det bäst jag skriver upp det.
Golvet och golvlisterna var som sagt borta, så vi började med att plasta in alla fem dörrar och tejpa listerna runtom. Sedan målade vi taket vitt. Lunch! (Jag hade gjort lasagne kvällen innan och tagit med den.) Sedan var det dags att tapetsera med vit renoveringstapet. Den är tydligen tjockare än vanliga tapeter och används för att slippa spackla och jämna till. Syrran och jag tapetserade och pappa fogade i hörnen med något vitt. Det var mycket lim man behövde kleta på, på väggen, och så fick jag ta emot tapetrullen, passa in kant i kant och sedan skära av med en cutter (uttalas som det stavas, fast på spanska) med lite marginal längst ner. Nu vet kanske inte folk i Sverige vad en cutter är men efter lite efterforskningar på Wikipedia så heter det mattkniv på svenska. Det hade jag ingen aning om!
Sedan fick tapeterna vila till idag, för vi behövde vila.
Idag gick vi vidare med processen genom att måla på med grön färg, två varv. Det är samma färg som syrran har i sitt sovrum och pappa tyckte tydligen det var enkelt att bara ta samma. Okejdå. Det blev faktiskt fint, även om min dröm var småblommigt och rosa - oklart varför, och absolut inget jag har berättat för min pappa, eller syrra.
Nu är det dags att välja golv. Pappa är inne på rött eller blått. Syrran vill ha beige/träfärgat. Materialet som gäller är tydligen linoleum och man ska egentligen välja golv först och väggfärg sedan sa pappa, eftersom det finns betydligt färre golvfärger än väggfärger enligt syrran. Ännu en sak jag inte hade någon aning om. Vid klockan två var vi färdiga och fick åka hem, var och en till sitt. Och då var vi ganska slut, kan jag säga.
Ändå var det som om detta nya gav mig energi. Nästan direkt när vi kommit hem planterade jag om en blomma som börjat växa ur sin kruka. Det är en Dr Westerlunds blomma - citrondoftande pelargon, som jag fått som stickling av en vän. Den har nu fått flytta från fönstret till bredvid TV:n där jag haft en monstera på en hemmagjord piedestal, en hög med böcker. Monsteran har tyvärr ruttnat och dött och behövde därför bytas ut. Jag hoppas att doftpelargonen ska trivas lite längre från fönstret än den är van. Vi får väl se.
Sedan spelade G och jag mattespel på skolplus, på hans initiativ. Det var roligt! Då fick han öva matte, som han verkligen behöver, utan att behöva bråka med någon blyertspenna och dumma treor och tvåor som ofta blir åt fel håll. Sedan fick jag sova middag en liten stund i soffan innan det var dags att fixa mat och åka till simskolan.
Denna nya renoveringserfarenhet gav mig också energi att tänka ut hur jag vill ha det i vårt sovrum hemma. Detta rum är ett rum som bara blivit som det blivit. Väggarna är ljusgrå, tror jag, men jag tänker nog att de är vita. Längs en vägg är det vita inbyggda garderober, säkert från åttiotalet när huset byggdes. Jag köpte beigea mörkläggningsgardiner till sovrummet när vi flyttade in. Det var lite akut eftersom det var i slutet av maj och fönstren inte ens hade persienner. Den färgen känner jag mig inte alls nöjd med. Sedan har vi en soffa och en fåtölj från min mormor i någon konstig ljusgrön färg, med gulddetaljer. Fin och bekväm modell, särskilt för våra klädhögar, men inte snygg i färgen alls. Bakom sängen en sänggavel av en gammal spegeldörr som vi fått av Gs fd förskolefröken. Den tycker jag om, även om den hade behövt målas om då den är lite flagnad. Sedan har vi lagt in tre udda trasmattor, varav en är vävd av min mormor till mig och är i ljusgrön, rosa och vit. Lisebergsmattan kallar jag den. Inte ful egentligen, men hela sovrummet är bara som att vi har slängt in lite det ena och det andra, vilket vi har, och kombinationen blir bara nähä, jaha, näe. Så igår kväll, efter första renoveringsdagen föll det bara på plats i huvudet hur jag vill ha det. Jag vill ha en varm känsla. Varm och lite bohemisk. Senapsgula väggar, roströda gardiner och en matta som jag hittat förut på nätet. Jag berättade detta för syrran, som är mitt bollplank, och hon tyckte det lät fint och letade fram en bild på ett sovrum med senapsgula väggar. Jag letade fram roströda sammetsgardiner, som förvånande nog var i bomull (!) och då kändes det som om det var meningen! (Det som stoppat mig från att köpa nya gardiner är att jag inte vill köpa polyester).
Sofforna vet jag inte vad jag ska göra med. Alla i min ursprungsfamilj, förutom min döda mormor, röstar för att de ska slängas. M och jag vill ha kvar dem. Vi tycker de är snygga i modellen, samt bekväma, även om vi nästan aldrig sitter i dem. Det är dux-möbler från 50-talet. Jag funderar på om de är värda att klä om eller om man bara kan köpa ett tyg eller filt och lägga över. Kanske i mörkgrönt?
![]() |
Inspirationsbild: väggfärg, matta och gardiner |
Så fick jag plötsligt ett ryck nu efter simskolan och klickade hem både matta och gardiner, efter att jag pratat med M och mätt. Jag tänker mig sedan gå med gardinen, och kanske också mattan? till färgaffären här och försöka få dem att blanda till någon matchande färg. Är det så man gör? Eller tar man hem färgprover och målar upp på någon skiva och lägger bredvid gardinen? Det vet jag inte, men lite vet jag. Och jag skulle faktiskt nu våga mig på att måla vårt sovrum, inte själv, men tillsammans med M eller syrran. La syrra. Den bästa!
onsdag 26 mars 2025
Vardag i slutet av mars
Mars har varit ovanligt intensiv på jobbet. Just nu jobbar vi med ett anbud, parallellt som jag har elever. Deadline är nu på fredag så jag håller tummarna för att texterna blir tillräckligt bra för att kamma hem många poäng, och att priset är tillräckligt lågt för att avdragen för texterna ska räcka för en vinst. Men vi får väl se... Det enda jag kan göra är att skriva så bra som möjligt medan min pappa river garderob och river upp golv i den lilla hallen utanför.
Jag hjälper till lite då och då, förstås. Jag har hakat av garderobsdörrar och idag slängt ut golv genom mitt fönster tillsammans med min lilla familj. M rev det sista av golvet, en gammal plastmatta i någon obestämbar ljusgrå färg. Under det någon slags plattor. Under det masonit och under det råspont. Men masoniten och råsponten får vara kvar, vi ska lägga golv uppepå sedan.
Jag har aldrig renoverat förut och hade aldrig vågat göra något sådant här i mitt eget hus. Så känns det nu. M har heller absolut ingen vana. Hans föräldrar har alltid lejt bort renoveringar, tillbyggnader och målning, även om jag tror att hans pappa varit med och hjälpt till under arbetets gång, på samma sätt som de är med och städar när de hyr in städerskor till det stora huset i världens dammigaste by - El Rocío - då hjälper svärmor och svärfar till samtidigt, så hur de än gör blir de trötta.
Idag hade jag ett grammatikpass live medan pappa rev golv. Eleverna märkte ingenting, sa de, vilket var tur för det väsnades en del. En elev frågade: "Du som kan detta så bra, tänker du på grammatiken när du läser texter? Kan du ta ut allt på en gång?" Jag svarade att nej, jag tänker aldrig på grammatik när jag läser texter, t ex böcker. Men när jag läser elevtexter tänker jag ibland på det om eleven skrivit fel, då kan jag ge en kommentar om att det saknas subjekt eller att meningen är ofullständig. Vissa elevtexter, fick jag lägga till.... och så fick jag lägga till att det är ju mest elevtexter jag läser. Hoppas det inte lät för mycket som om jag dissade deras sätt att skriva, även om jag nästan gjorde det lite på ett generellt plan. Jag kan ju inte heller skriva, som ni märker, bara babbla. Eller så är det så att när jag skriver här är jag ibland ganska trött, som nu, och då blir det babbel, men det får ni välja att stå ut med eller välja att inte läsa. Varsågoda.
På tal om att välja så hade jag ett snabbt litet samtal med M igår, för inte hinner vi med så mycket djuplodande, långt och välutvecklat i vardagen tyvärr. Hur får man tid för det? Vi pratade om sommarens resa som kanske blir till Spanien via Portugal med tåg (via Tyskland och Frankrike med såklart). Vi funderar på vart i Portugal vi borde åka, och om vi ska försöka ta oss direkt från San Sebastian till Pontevedra utan att passera byar längs norra kusten. Jag tror det. Det kändes långt att vara 10 dagar på resande fot förra sommaren. I år kanske vi testar att hyra lägenheter på något sätt, istället för att bara bo på hotell. Då kommer man undan billigare med maten, och kanske billigare med boendekostnaderna också. Det hade varit härligt att stanna 2-3 dagar på något ställe för att varva ner lite. Tyvärr är inte semestern hur lång som helst, och vi ska hinna vara med svärisarna också och bada på vår strand samt hinna åka hem igen utan att flyga. Tips kring ställen i Portugal att besöka mottages tacksamt, gärna med lite info om hur man tar sig dit med tåg eller buss! Och om någon vet hur man smidigast tar sig från San Sebastian till Pontevedra så hade det också varit fint att få veta! Annars får jag väl kolla i den där tågsemestergruppen lite längrefram, men jag vill hålla mig borta från den där blå appen så mycket och länge som möjligt.
Hittills har jag inte hunnit tänka så mycket på sommarresan tyvärr, jobbet har kommit emellan. På kvällarna är jag trött, har däckat vid läggning av vår son flera kvällar nu, något som inte brukar hända. Ikväll lägger M och därför kan jag skriva här. Sedan kanske vi tittar på ett avsnitt av Alone, men troligtvis inte. Det är en ny dag imorgon...
Vi har åtminstone börjat cykla till skolan och jobbet nu igen, G och jag. Det känns härligt och bra. Man får komma ut och andas och röra sig lite innan man ska koncentrera sig, lära sig och prestera. Om vi har tur sopar de gatorna snart!
Vad mer? G har tagit silverfisken i simskolan. Tydligen kan han simma 25 meter på grunt vatten (även om jag inte sett det själv än), hoppa från kanten och till och med dyka på djupt vatten. Nu är det tio simskolegånger till innan sommaren. Det betyder att sommarlovet inte är så långt bort, ändå!
Jag virkar på något av det finaste jag någonsin virkat. En diagonalrandig bebisfilt. Min kompis i Blekinge har fått barn, och har redan fått två andra bebisfiltar som jag virkat.
M kämpar på på jobbet och går en keramikkurs och fortsätter fundera på vad han vill bli när han blir stor. Jag pusslar under mina jobbpauser. Tusen bitar, inte snart klart. Vissa kvällar promenerar jag, ibland själv, ibland med min vän E i grannbyn.
Vårblommorna börjar komma upp, men de tete a tete jag satt i gräsmattan är oerhört pyttiga (se bilden högst upp). Vad beror det på, tro? För kallt? För lite näring? Någon passade förresten på att käka upp blommorna på nästan alla mina nyinköpta penséer deras två första nätter i min ägo. Jag tror det var en mus, men är inte helt säker. Borde jag sätta upp en viltkamera? Orka. Jag har däremot köpt 2kg sättpotatis (Amandine och Princess) och rotat fram de jag hade kvar från förra årets skörd. De sistnämnda har börjat gro, men inte de nyinköpta. Jag har också rensat ut mitt växthus på massa tomatbös. Snart är det dags att laga och sätta upp presenningen igen. Fåglarna kvittrar (Lena och Rödis alltså) och jag oroar mig för vem som ska passa dem i sommar när vi inte tänker vara hemma... Någon granne kanske? Eller mina föräldrar lite? Vi får se...
Nåja, slut med babbel för idag. Hoppas ni har ett fint slut på mars! Snart är det april och ännu mer vår. Heja!
måndag 17 mars 2025
En annorlunda helg
Inbjudan till den här helgen kom redan för drygt två veckor sedan när jag låg totalsjuk i influensa och huttrade i feberfrossa. Plötsligt skrev min vän från Barcelona och frågade om jag ville komma och lyssna på henne och hennes syrra när de skulle spela på Nefertiti. Klart jag ville, men åh så däckad jag kände mig. Skulle jag orka? Är jag inte väldigt medelålders och för gammal för sånt, för att orka? Det kändes långt bort, på många plan.
Men så gick tiden och jag blev friskare och mina föräldrar sa att de skulle ställa upp som både barnvakt och nattaxi eftersom M skulle jobba den lördagen, något extrapass. Så förra söndagen när vi var på utflykt frågade jag G om han skulle vilja åka till Göteborg med mig och sova över hos mormor och morfar medan jag gick ut och lyssnade på musik på ett vuxenställe på kvällen. Han sa ja! Han ville till Göteborg, det var längesedan sa han.
Planen formades. Vi skulle få skjuts av M till en hållplats varifrån det går fler bussar för att komma till Göteborg redan klockan 12.00. Vi skulle äta på en vegetarisk restaurang som G och M brukar besöka (Gs förslag), och sedan skulle vi gå på bio (mitt förslag). Sedan hem till mina föräldrar, ta det lugnt, äta middag och så skulle våra vägar skiljas åt för en stund, men när han somnat skulle jag komma till honom igen och sova i samma rum.
Och det var precis så det gick till! G och jag satte oss glada i hågen på bussen till storstan och solen sken oss i ansiktet tills vi passerade under Angeredsbron, då mulnade det på. Riktiga blåsmoln, sa G, alltså moln det är när det blåser, inte när det regnar. Maten var god och vi satt så att vi hade utsikt över varenda spårvagn som passerade. Vi besökte världens största godisaffär (i vår värld alltså) och köpte oss varsin liten burk med goda godisar, innan vi tog spårvagnen till Hagabion. Mitt gamla fina hängställe. Där spenderade jag lätt var och varannan helg under hela min gymnasietid. Det har ändrats en del, blivit hippt och så, men jaja, det är samma ojämna lite lutande golv, samma lukter och samma stora tavla i Salong 1.
Vi såg filmen Räv och Hare räddar skogen. Det tog visserligen ungefär hela filmen innan skogen räddades men den var ändå bra, tyckte jag. Lagom lång. Fin sensmoral som uttalades högt: Man blir inte lycklig av beundran utan av vänner. Den vuxna publiken kunde enkelt dra paralleller till överflöd i USA (cowboyhatt som symbol), skogsskövling och vattenkraftverks negativa inverkan på naturen. Barnen kunde roas av vattenrutschkanorna i bäverns bo och kanske lära sig att materiellt överflöd aldrig kan trumfa sann vänskap.
Efter detta besök i filmfantasins värld fick vi åka spårvagn igen till min sons stora lycka, och sedan lite buss, hem till mina föräldrar. Mormor satt och väntade i hallen när vi kom, redo att säga hej! Det var fint. G lekte och lekte i min systers gamla rum, med någon tågbana och morfars gamla leksaksbilar. Jag hann prata ikapp med mina föräldrar i köket och titta på fotografier från när min mormor var liten (!) och så var det dags för middag. Plötsligt insåg jag att jag borde kolla busstiderna och insåg att jag skulle komma åtminstone en kvart försent till där jag skulle träffa min syrra och hennes vän. Men men, de väntade på mig, ingen fara.
Så gick vi till Nefertiti. Syrran och jag i varsin svart syntetklänning från Monki, från ett annat år, vännen i sin gröna långa jacka. Jag babblade på som vanligt och insåg att det var precis 20 år sedan jag var på Nefertiti, och att det den gången var första gången jag var där.
Det var tre fantastiska spelningar vi fick uppleva. Den första Anna Ran var drömsk på nåt vis. Som ett norrsken i djupet av en sjö, med mörkgrön skog runtom. Den andra, när min vän spelade med sin syster Maja-Karin Fredriksson, var finstämd och lagom röjig. Jag stod en och en halv meter ifrån henne och bara beundrade, beundrade, beundrade. Upplevde och njöt. Hon är en av mina allra närmaste vänner. Och äldsta, alltså som i att vi har känt varandra länge, nästan 20 år. Närmaste som att vi kan prata om vad som helst inom loppet av noll sekunder, även om vi inte setts eller hörts på flera månader ibland. Under många år bodde ju hon i Barcelona och jag i Umeå, inte så lätt att svänga förbi. Och på tal om vänskap och beundran. Kanske blir hon lyckligast av min vänskap, men jag kan ändå inte låta bli att beundra henne.
Sedan var det dags för kvällens tredje band, det band som verkade dra mest folk och mest taggade fans. Kristina Issa. Första låten var märklig. Syrran och jag fattade ingenting. Men sedan kom min vän och drog fram mig till längst fram och så dansade vi tillsammans. Då föll allting på plats. Jag bara lät musiken gå in och dansen komma ut och jag var där och min vän var där och vi dansade och det var bara precis just där jag skulle vara precis just då. Syrran stod en bit bakom och höll sin vän i handen.
När näst sista låten spelades smsade jag pappa att han kunde komma och hämta mig. Då hade min lilla son somnat. Så gick jag och hämtade min jacka och ut i snålblåsten och kylan.
I bilen påväg hem berättade pappa en romantisk historia från sin ungdom, om en tjej han var kär i när han låg i lumpen. Hur de gick på dans på onsdagar och ordnade fester och hämtade tjejer från Västerås till dessa i en militärbuss på bestämd tid. Han berättade hur de liftat från Västerås till Järvsö tillsammans och hur de skrivit brev i flera år efteråt, fastän det inte blev något. Men hur hon även funnits där för honom när han hade det tufft i en senare relation. Han undrade om det var okej att han berättade, och det tyckte jag var självklart att det var. Jag ser inte den historien i relation till hans relation med min mamma, nu nästan 60 år senare. Nostalgiska avdelningen är alltid öppen.
G låg däckad i sängen och jag pussade honom försiktigt på kinden innan pappa och jag inledde vår nattsession i vardagsrummet. Jag fick titta på de diabilder som de tittat med G på under kvällen, två raddor med bilder från när vi åkte Dalslands kanal när jag var tre år. Vid kvart över tolv höll mina ögonlock på att falla ihop och jag fick gå och lägga mig. Tyvärr hade jag lite svårt att sova pga nåt litet ont i halsen och när jag väl fallit i sömn och börjat snarka kom G tassandes för att se vem det var och när han märkte att det var jag kröp han ner hos mig. Jag var för trött för att byta säng, så vi sov säkert tillsammans i en 90-säng nästan hela natten.
Nästa dag, söndagen, gick vi ut och lekte på lekplatsen, sedan bakade G och morfar en kaka och så visade jag bilder och lite filmer från min utekväll innan det var dags för lunch. Efter lunch åkte vi hem. M hämtade oss på en hållplats, vilket jag räknade ut att vi tjänade en kvarts restid på. Eventuellt inte helt värt, men det kändes ändå skönt att få gå av bussen innan den började åka kringelikrok över halva ön.
Jag blev avsläppt på busshållplatsen hemma och de andra åkte och handlade mat. Jag satte mig genast på baksidan i solen, och tog ut fågelburen så de också skulle få lite sol. Det var så skönt att bara sitta där i solen och tystnaden och dricka te och andas, efter en väldigt annorlunda men fin och energipåfyllande helg i stan.
Söndagskvällen avslutades med att M tog G på simskola och jag insåg att jag hade fritid, och energi, när händer det? Städade lite i köket och badrummet och cyklade sedan ner till grannbyn för promenad med min kompis E. Det var iskallt men det var fint. Solnedgången brann för mig över havet.
söndag 9 mars 2025
En helg i mars
Om första helgen i mars var riktigt rejält jobbig influensa och oro och besök på jourcentralen så var denna andra helg i mars tusen gånger bättre. Visserligen har jag känt mig trött hela veckan, först sjukskriven måndag och tisdag och sedan jobbat hemifrån i onsdags med G hemma (skolan hade studiedag) och M också hemma i några timmar (delad tur), vilket gjorde det någorlunda svårt att fokusera. I torsdags var det Gs första dag i skolan efter sjukan och det verkade ha gått bra. Jag var tvungen att vila när jag kom till jobbet, innan jag började jobba, och under lunchen. Bra och snällt mot mig själv. På onsdagen sov jag liksom middag på arbetstid (nerbäddad i min säng)! I fredags kände jag inte ett lika stort vilobehov utan kunde jobba min dag någorlunda som vanligt. Några NP rättades bort och jag försökte preppa så bra jag kunde inför veckan som kommer, en vecka med ganska hög arbetsbelastning då många elever ska avsluta sina kurser. Veckan därpå ska jag inleda med två prestationssamtal som jag inte förberett, och som borde ha hållits veckan då vi var sjuka... Nåja. "Det handlar mest om hur du vill paketera det" som min högsta chef sa. Henne ska jag försöka prata pengar med, blir pirrigt. Vi får se vad det ger...
I fredags bestämde jag mig för att denna helg ska gå i vilans tecken så att jag orkar veckan som kommer på ett bra sätt, och så att jag återhämtar mig ordentligt från influensan. M har jobbat båda dagarna men han hann ändå hjälpa till att städa igår, vilket var mycket välbehövligt (enligt mig). Jag blir så trött av att dammsuga, och dammråttorna levde verkligen loppan lite här och var innan M for fram med dammsugarmaskinen. G tittade på olika skärmar hur många timmar som helst och jag orkade inte avleda honom tillräckligt. Så dåligt mammasamvete jag får när det blir så...
På eftermiddagen la jag ett 500bitars-pussel. Det var ganska roligt till en början när jag la själva motivet, men blev lite jobbigare när jag skulle lägga det grå och krämvita runtomkring. Det hela slutade med att de två sista bitarna inte passade! Sjukt konstigt! Antagligen har jag gjort något fel någonstans. Jag tog loss lite och la om men det hjälpte inte. Imorse rev jag hela pusslet. Ska ge det till syrran så ser vi om hon löser det, antagligen gör hon ju det... hon är en fena på pussel!
Efter middagen var det dags för TV-paus och G och jag bakade en kladdkaka innan vi gick ut på en promenad sedan jag förstått att jag helt missuppfattat Ms arbetstider. Jag trodde att han skulle sluta kl 18 och planerade in en promenad med min promenadvän i grannbyn, men när klockan var 19 och han ännu inte kommit hem ringde jag upp honom för att se om han kört ihjäl sig, vilket han som tur var inte hade. Nädå, han skulle jobba till kl 21! Jaha!? Promenaden fick ställas in. Jag blev besviken, eftersom denna promenadplan gett mig lite hopp om dagen, som jag vid det här laget hade blivit ganska uttråkad av. (Jag vill vila, men när jag vilar för mycket blir jag uttråkad.) Nåja, G lockades ut på en "ficklampepromenad" och vi var väl ute i nästan en halvtimma i alla fall. Alltid något.
Sedan var det dags för Mellofinal. Som jag inte ville se, så jag ringde min mamma och beklagade mig över precis allt jag kunde komma på och sedan försökte jag lägga färdigt pusslet vilket som sagt gick sådär. Det slutade med att jag såg slutet av Melodifestivalen i alla fall, och bestämde mig för att heja på KAJ som ju sedan vann! Det var roligt tycker jag, särskilt att de knep vinsten framför proffset. G och jag dansade tillsammans framför TVn till låtarna på slutet och det kändes som en fin kväll ändå, trots allt.
Så om igår var en ganska långsam och tråkig dag, om än i ett välstädat radhus och med vacker men lite tung dimma utanför, så var idag dagen när liksom allting sprack upp. Visserligen kände jag mig mer än mörbultad när jag vaknade imorse kl 07.30, men när jag käkade frukost och insåg att dagen skulle bjuda på sol blev jag desto mer lätt till sinnes. Jag funderade lite och kollade tidtabeller och sedan gick jag till G och frågade om han ville åka på en utflykt med mig till vår kära grannö. Han sa ja! Färjan skulle gå två timmar senare och jag hann precis duscha, klä på oss och fixa matsäck. Vi cyklade ner till hamnen och hann till och med prata med några kompisar som råkade vara där för att köpa en bärsele till sitt kommande barn.
Utflykten var en sådan där perfekt utflykt vårens första dag. Det var vi och en handfull andra på båten ut. Solen sken, ejdrarna simmade runt och havet låg helt spegelblankt. Vi började med att leka på lekplatsen, sedan var det minigolf och sedan vandrade vi iväg till vår hemliga vik. Där satt vi på de svarta lena klipporna och åt vår medhavda pastasallad och kladdkaka. Vi såg en säl och en fågel av obestämd sort.
![]() |
Lunchutsikten |
Efter lunchen gick vi till lekplatsen igen och jag vilade upp mig i solen på en bänk med ryggstöd. Riktigt skönt! G gungade och åkte ruschkana och roade sig väldigt fint själv. En tanke snuddade vid att det kanske inte är så länge till han kommer tycka om att leka på lekplatser, han fyller ändå nio år i slutet av sommaren, men än så länge gör han det och då är det bara att leka på, tycker jag.
Vi hade bestämt oss för att åka hem klockan tre, men hade nog egentligen kunnat åka redan klockan två, så för att få tiden att gå gick vi till minigolfbanan igen och G spelade den ett varv. Jag är så tacksam över att jag slipper spela, och att han inte vet att man kan räkna poäng. Han bara puttar bollen massa gånger och tillslut hamnar den ju i hålet! Lika lite tävlingsinriktad som jag. Skönt! Så släntrade vi tillbaka över ön och hann gott och väl till färjan. Krokusarna blommade, fåglarna kvittrade och luften var klar.
När vi kommit hem snodde jag snabbt ihop en linssoppa medan G åt det som var kvar av pizzan vi bakat i fredags. M kom hem och vi åt linssoppa medan G lekte i vardagsrummet. Sedan var det dags för simskola för mig och G. Det gick bra och jag kände mig någorlunda pigg igenom hela projektet. När vi kom hem hoade en uggla så vackert i mörkret.
Och nu sitter jag här, i soffan. Pärlor på golvet igen, G sover i sin säng bredvid sin pappa... lugnet har lagt sig över vårt lilla radhus på Västkusten denna söndag i början av mars.
fredag 28 februari 2025
Nä men det här var ju trökigt
Jag borde ha skrivit om vår fina Umeåresa som G och jag gjorde under sportlovet, men det hanns inte med veckan efter lovet och sedan blev det helg och sedan kom detta: Influensaviruset from hell! Tydligen har ca 70 av Gs skolas drygt 200 elever varit hemma i veckan på grund av sjukdom, så det är inte bara vi som drabbats. Jag är så, så tacksam över att vi inte blev sjuka när vi var i Umeå, och att ingen vi träffade heller var sjuk. Jag är så, så tacksam över att vi kom hem ordentligt, även om vi blev ombokade till dagtåg på hemvägen eftersom sovvagnen var trasig. Den resan hade varit sjutusen resor värre om vi samtidigt varit sjuka! Men nu orkar jag åtminstone skriva något här, så det i sig kanske är ett tecken på att saker och ting går åt rätt håll? Sen att jag inte vet vad jag ska skriva är kanske en annan femma?
Så vi tar väl det ändå i ordning: först Umeå och sedan Sjukdomen.
Umeå
Umeå var fint. Umeå var frukost på inomhustorget som nästan känns som utomlands, dyrt som bara den men ändå värt eftersom det är tradition. I Umeå badade vi på ett nästan folktomt badhus en onsdag klockan tre. Vi gick vilse i snölabyrinten på torget, vi åt middag hemma hos kvinnan från fjället och vi fick ett renhorn med oss hem. I Umeå kunde man klättra på snöhögar och hoppa ner. Man kunde se norrsken en iskall kväll i jakt på det rätta godiset. Mamman kunde prata med sina vänner och sonen kunde kolla på oändliga mängder youtube på mammans mobil under tiden. I Umeå fanns det god mat med fin vän på pakistansk restaurang nära tågstationen. Det fanns snälla tonårstjejer vid glittrigt matbord. Det fanns lössnö och pulkabacke. I Umeå fanns det moln och sol. Det fanns vänner som inte glömt oss och som tog sig tid att ses när vi plötsligt kände för att åka dit och hälsa på. Det var med andra ord både intensivt och fint. Och jag blev oerhört trött... och oerhört väl omhändertagen.
Sjukdomen
En vecka efter hemkomst börjar jag känna nåt i halsen, och så börjar jag känna att jag måste hosta till och när jag gör det så gör det svinigt ont i en liten punkt nånstans långt ner. Men G går och leker hos en kompis och sedan är det dags för simskola. Han vill inte men jag lirkar, tänker att det är nervositet. Känner mig lite mer nästan krasslig. Kör dit och hoppas på att inte få feber påvägen hem, men det är nog inget - eller? Väl hemma förkunnar jag med tvärsäkerhet att Jag är sjuk! och låter M ta hand om resten av kvällen. Strax innan G lägger sig kommer han till mig och säger att han också känner sig sjuk. Jag tror att han bara speglar mig, men det visar sig att han har alldeles rätt. Både han och jag har feber. Detta var i söndags.
Sedan dess har vi haft feber som gått upp och ner och vi har växlat i att må sämst. Mest har G mått sämst men sedan var det min tur. Han var så slö, så slö och ville inte titta på TV, inte dricka, absolut inte äta, inte leka, ingenting. När han mått så i drygt ett dygn kontaktade jag vårdcentralen och de bad oss komma in för bedömning. Väl där gjorde de lite undersökningar och konstaterade att det troligtvis rör sig om influensa. Hemma igen var G mycket piggare men min temp gick stadigt upp till 39,5. Och det säger jag er: 39-nånting är mycket mycket värre än 38-nånting! Fy så hemskt det är!
Nätterna har varit ganska jobbiga. Visst har vi sovit, men inte så mycket. Jag hör min andning på ett sätt jag inte gillar. Jag svettas så jag blir dyblöt och behöver byta om flera gånger varje natt. Lakanet är alldeles fuktigt. Blä och bu. G har ändå sovit ganska bra men hostar stundtals väldigt mycket, jag med. Den enda som verkar ha klarat sig (peppar peppar) är pappa M. Han har haft lite feber men den har snart gått ner igen. Jag är tacksam över att han kunnat vara vår kontakt med omvärlden och kunnat åka och handla saker som behövts. Dessutom gillar han att handla, så det är ju bra. Så jag hoppas att han kommer undan detta lindrigt nu och inte blir så dålig som vi är och har varit.
Igår och idag har jag inte haft feber men känner mig ändå väldigt sjuk. Igår var jag som en vålnad efter en natt med fruktansvärt få timmars sömn. Idag mår jag lite bättre men känner mig ändå rätt långt från fit for fight. G var feberfri igår men har feber idag. Så ja, det gäller att ta det försiktigt och inte ta ut sig. TV:n går varm, vilket är ett litet sundhetstecken ändå - han orkar kolla på TV (mest vettiga program faktiskt på spanska). Mellan varven högläser jag ett kapitel eller två i Roald Dahls femenala bok SVJ.
De enda som är pigga och glada är fåglarna! Så det lär inte vara fågelinfluensa vi fått (hehe)...
Nåväl, vi får hoppas att nästa vecka kan få gå lite mer i välmåendets och hälsans tecken. Men innan återgång till skola och jobb ska vi ha en dag när vi mår helt bra, dvs: sover normalt, äter normalt, orkar med livet och är lite pigga och åtminstone någorlunda glada. Jag hoppas att alla andra föräldrar till de andra 70+ barnen resonerar på samma sätt så vi inte behöver få detta igen! För det känner jag verkligen inte för!
söndag 9 februari 2025
Ännu en helg
Så har ännu en helg passerat. Det är i början av februari och det är kallt och mestadels mulet. I fredags var det soligt och jag åt en del av min lunch ute på trappen, var tvungen att passa på. Jag tyckte nästan lite synd om vår vän som är bofast på Gran Canaria som inte får uppleva kontrasten solskenet skapar till vinterns mörker och gråa molntäcke. Han har bara sol, sol, sol och ljumma vindar. Dag ut och dag in. Stackarn! Så uttråkad han måste bli... eller?
På fredagen kände jag mig klar ganska tidigt på jobbet och frågade mig själv om någon enda människa med så fritt jobb som jag har hade suttit kvar på sin arbetsplats till klockan fyra bara för att klockan ska gå. Nej, kom jag fram till, och så packade jag ihop redan tjugo över tre och tog bilen upp till mataffären, gick och hämtade min son på fritids och sedan in i affären med halva byn för att handla något gott. Det blev kallrökt lax, philadelphia, pepparrot och mjukt tunnbröd. Totalt fabriksbakat. Dyrt men gott. I helgen har jag ätit nästan 200g kallrökt lax och nästan 200g philadelphia ost original. Det behövde jag, säger vi.
Väl hemma kände jag mig energisk och glad så jag fick för mig att vi skulle byta gardiner i köket innan middagen. Det var julgardinerna som behövde komma ner, men som jag inte tagit mig för att byta eftersom det varit mörkt när jag haft tid (kväll) och då kändes de mysiga. Jag behöver väl tillägga att de inte är särskilt juliga, men ändå lite fina. Blommor och fåglar. Inhandlades när G var bebis och skymtas i ett inlägg jag skrev en gång om "kvinnans sjätte sinne". Så i all min energi fick jag för mig att jag skulle ta ett par andra gardiner än de vi brukar ha resten av året. Ett par fina vi haft i sovrum tidigare. Jag började stryka den ena. Det tog säkert en halvtimme, ganska tjock bomull som inte fogade sig så lätt. Sedan var det den andra längdens tur och då slog det mig att kanalen vi sytt för att trä in gardinstången i kanske var för smal för den ganska tjocka gardinstång vi har i köket. Så jag tog ner den och testade, och ja, den gick väl i men det såg ut som en stoppad korv, med andra ord skulle det inte funka. Fasen också! Dags att äta middag... Vi fixade varsin snabbnudelsoppa, G och jag, och sedan åt jag en sådan där god tunnbrödmacka med färskost, pepparrot och lax. Sedan hämtade jag de vanliga gardinerna, strök dem och satte upp dem i köket, alldeles själv. Köksbordet var stökigt till tusen så det plockade jag rent, såpade med min nya väldoftande såpa från Västerbotten och sedan var det dags för fredagsmys.
G och jag såg Fiskarnas rike, del 2 Sjön. Väldigt fint och intressant även om jag inte blev lika tagen som av del 1 om älven. M kom hem lite innan det var slut och han fick en tunnbrödrulle med lax och en med påläggschorizo till middag. Han kunde dock inte för sitt liv se vad jag hade gjort i köket. Städat bordet? Ja, något mer? Nej, han hade ingen aning. "Bytt gardiner har du ju inte gjort, för det var jag med och gjorde" påstod han ganska bestämt. Och ja, han brukar vara med och byta gardiner men inte den här gången.
Så blev det lördag och jag promenerade i den gråa morgonen till jobbet. Jag brukar aldrig jobba på helgen men den här lördagen gjorde jag ett undantag så att jag nästa vecka när G har sportlov kan ta det lite lugnare på jobbet och inte sitta så många timmar. Jag rättade bort en hel del, faktiskt. Imorgon skickar jag tillbaka min rättning till eleverna, så de inte ser att jag jobbat i helgen (och börjar tro att vi jobbar på helgen och förvänta sig en massa). Vid halv tre gav jag mig och promenerade hem medan jag pratade en stund med en vän på telefon, som jag ska träffa nästa vecka. Det var väldigt, väldigt längesedan.
När jag kom hem hade M använt upp all mjölk på chokladpudding så jag cyklade och köpte mer... och sedan var det nästan dags att laga middag, men eftersom G och M inte varit ute på hela dagen så hjälpte jag dem att komma ut. Tricket: Stänga av datorn som G satt vid och sedan efter en stund presentera att de skulle på ett Hemligt uppdrag! Det hemliga uppdraget var att gå till utegymmet här nära. M och jag hade kommit fram till att det skulle vara ett bra mål. G tycker det är kul att gå dit. Själv stannade jag hemma. Behövde vila lite och virka... och laga middag.
Efter middagen hade vi den bästa av lördagskvällar. G hade lekstund eller om han lyssnade på musik innan Melodifestivalen skulle börja, jag virkade och M ritade av mig. Jag blev färdig med en bebisfilt och påbörjade en till. Det är många runt mig som är gravida för första gången nu.
Sedan var det Mello och jag slapp titta. Istället pratade jag i telefon med syrran. Det gick rätt bra även om jag var lite distraherad över att G hade så hög volym... Vi pratade bland annat om inredning och vårt sovrum som är ett rum dit jag bara slängt in lite saker. Det jag stör mig på mest är nog gardinerna och mattorna som inte passar ihop med nånting, typ. Samtidigt vill jag inte köpa massa saker... Men kanske nya gardiner och matta? Inte polyester. Kanske ull? jag tror jag vill skapa känslan av skog i vårt sovrum. (Nu är det mest känslan av allt möjligt.) Ska prata vidare med syrran om detta vid tillfälle. Hon har det fint och harmoniskt hemma hos sig och borde kunna hjälpa mig att tänka, och välja. Jag blir så rådvill för jag vill inte välja fel. Jaja, det löser sig väl.
Och idag söndag då? Jo, det var väl inget särskilt med den här dagen egentligen. Jag var seg på morgonen men tillslut satte jag igång mig själv och min man så det blev städat. Både fågelbur och människoboning. Efter lunch gick vi (hela lilla familjen) ner till vår närmaste havsvik. Där hittade vi massor av skräp som vi plockade upp en del av. Plast, plast, plast och två glasflaskor som en gång innehållit alkoholhaltiga drycker. M hittade en påse från Kina eller Japan som det kanske varit nudlar i, men med en bild av Kalle Anka på. Mycket mystiskt. Hur har den kommit hit? Vem vet? Någon dag borde jag arrangera ett skräpplockningsevent just där. Det är en ganska bortglömd vik (se översta fotot), så jag tror inte det är någon som brukar plocka där. Men med respekt för naturen borde det göras.
Nu på kvällen jag G och jag varit på simskola och det var trevligt... mörkt när vi körde hem, men det gick bra. Nästa gång är efter lovet och då kanske det är ljust när vi kör hem? (Nej, det kommer det inte vara. Kollade nu.)
Ja, det var väl den helgen det. En ganska bra helg. Särskilt den kreativa stunden igår och promenaden till havet idag. Den nya bebisfilten jag virkar är nog det finaste jag virkat i mitt liv. G blev väldigt avundsjuk och jag lovade göra en till honom med sedan. Jag följer ett mönster från en kvinna i Peru som min svärmor skickat, den virkas med Rauma Tumi och jag har redan kommit ganska långt.
torsdag 6 februari 2025
Solen skiner ändå
Det är torsdag och solen skiner ändå, trots allt fruktansvärt hemskt som hänt och händer. Solen är påväg upp när jag promenerar med min oinformerade åttaåring till skolan. Jag har inte känt att jag kunnat berätta. Första dagen var jag helt absorberad av nyhetsflödet från kl 13.30 tills dess att jag cyklade hem från jobbet, och väldigt ledsen. Just att det skedde på vuxenutbildningen, som jag också arbetar inom om än i annan verksamhet, tog extra hårt och gjorde att det kändes extra nära. Andra dagen, igår, kunde jag ändå arbeta, men tittade till det hela då och då och det kändes minst sagt tungt. Jag frågade lite när vi kommit hem hur han haft det i skolan och vad de gjort. Jag fick som vanligt inte så värst uttömmande svar, mest Bra och Vet inte/Tänker inte säga. Jag är inte ens säker på att han berättade vad de ätit, vilket annars är standard.
Sedan la vi oss en stund i soffan och jag frågade om de pratat om något särskilt i skolan. Och ja, det kanske de hade. Jag frågade vad det var, men det tänkte han inte säga... Och så frågade jag om det var något hemskt de pratat om men han sa Nej så tydligt att jag förstod att de inte tagit upp detta oerhörda fruktansvärda i att elva personer gått till skolan på tisdagen men inte kommit hem igen. Inte här, men i Örebro.
Jag tror det är rätt att de gör som de gör i min sons skola. De tar inte upp det i klassen med åttaåringar om inte eleverna själva börjar prata om det, och det hade ingen gjort igår. Om det väl kommer upp har de en plan för hur de ska prata med barnen om det. Det känns bra. Lärarna har förberett sig och har en plan. Det ger mig trygghet. Sedan att det så kallade skalskyddet är näst intill obefintligt med absolut inget staket eller låst grind, och olåsta dörrar, känns väl inte helt toppen men det är ju så det är och det är något jag varit stolt över när jag visat upp för mina spanska kollegor och vänner: Här litar vi minsann på varandra, vi har inga höga staket eller låsta grindar. Så här ser entrén till högstadie- och gymnasieskolan i min mans hemby i södra Spanien ut, enligt googlemaps gatuvy:
Här är det en bom som oftast står olåst. Bra för blåljusverksamhet och snöplogen såklart, att de enkelt kan komma in. Bra för samhällets öppenhet kanske. Jag får bara hoppas att vi kan fortsätta ha det så, men frågan är hur det blir nu.
Jan Huss skriver på Vi Lärare om glasväggar och stora öppna ytor och hur svårt det är med inrymning och att vid behov gömma sig i sådana lokaler. På så vis kan jag vara glad att min son går i en ganska gammal skola med vanliga väggar. För några år sedan satte de upp dimmad plast längst ner på fönstren för att inte vem som helst ska kunna titta in i klassrummen. Det var för att skydda mot skolattacker dessa sattes upp, inte för att eleverna skulle koncentrera sig bättre som jag trodde.
Så tänker jag också på vad jag kan göra, och vad vi kan göra för att förebygga att folk mår dåligt och kanske då gör dumma saker. Jagborhär inspirerar såklart när hon skriver om de isolerade i slutet av sitt senaste inlägg. Det är inte så att jag tänker eller tror att alla som är ensamma eller har få sociala kontakter faktiskt löper risk att göra något hemskt mot andra eller sig själva, utan jag tänker mer på hur fruktansvärt det är att vara ofrivilligt ensam, vilka flockdjur vi egentligen är, och så gör jag det jag brukar göra när jag vill läka och vill hjälpa andra att läka: Jag bakar bröd. Jag bakar bröd och skriver till min granne, som visserligen inte alls är isolerad, och frågar henne om hon vet vad mitt recept för ett godare samhälle är. Hon svarar: Kärlek till sin nästa. Jag svarar att hon snart kommer få sin dos. Sedan går jag dit, när brödet fortfarande är varmt och ger henne två små baguetter. Det är havregryn, chiafrön, riven morot och några pumpakärnor i, förutom vatten, salt, jäst och vetemjöl. Hon tar tacksamt emot och jag får en kram och ett litet samtal om hur vi mår och om det hemska som hänt och vad barn egentligen behöver veta. Vi kommer fram till att små barn inte behöver få veta allt, och att det är tryggt där vi bor.
Sedan går jag hem och mumsar i mig av mitt nybakta bröd, somnar bredvid min oskyldiga fina son vid läggning, han som bara häromveckan förstod att det faktiskt är förbjudet att skjuta och spränga i Sverige men att folk gör det ändå. Mindblown, minst sagt.
Så, vad tänker du att vi kan göra för att skapa ett tryggare och bättre samhälle? Vad kan du och jag göra, här och nu? Ge mig alla dina förslag och sedan kör vi!
söndag 2 februari 2025
Systerhelg i februari
Så blev det februari och dags för årets första systerhelg. Systerhelg är ett koncept som min syster och jag utvecklat och som handlar om att ses själva i lagom dos. Vi kallar det helg men det är snarare ett drygt dygn det brukar röra sig om. Tjugosju timmar blev det denna gång.
Jag tog första bussen hemifrån på lördagsmorgonen och det var en naturupplevelse att färdas över min ö. Först dimma, sedan morgonsol och flygande svanar, sedan dimma igen, och precis innan bussen körde upp på sista bron till fastlandet glittrade det av iskristaller i luften, och en hel regnbåge skymtade som en portal till helgen. Vid tågstationen var det vitt av frost. Varenda kvist var vit. Solen sken och folk nästan trängdes på den lilla del av perrongen dit solens strålar nådde. Så törstiga var vi efter alla mulna dar.
I Göteborg var det mulet och vi möttes upp på vårt vanliga ställe och gick en sväng i Nordstan. Vi konstaterade två saker: Ett: Det finns väldigt mycket att köpa. Två: Det är väldigt varmt att ha termobyxor i Nordstan. Vi köpte bara det vi tyckte att vi behövde (t ex hårklämma till mig och hårsnoddar som är sköna att ha på handleden till syrran), samt ansiktsmask och fotmask till vår hemmasparitual..
Sedan åkte vi hem till henne med överfullt sinne och något kurrande magar. Vid busshållplatsen köpte vi, helt enligt plan, sushi av den trevliga sushitanten att ta med hem. Efter att vi ätit detta och druckit hemmabubblat vatten vid syrrans köksbord la vi oss i soffan och småpratade tills vi båda somnade. Att sova middag ostört i en välstädad barn- och mansfri lägenhet är inte dumt det! Väldigt skönt var det, med andra ord.
När vi väl vaknat igen hade ljuset fått en eftermiddagston och vi bestämde oss för att gå till återvinningen med våra sushi-lådor och sedan gå en extrasväng innan vi handlade till middagen. Löjromspizza skulle det bli, och en med svamp. Creme fraiche istället för tomatsås. Under vår extrasväng mötte vi syrrans vän och hennes dotter. Samma dotter som jag stickat och virkat till en gång. Nu tre år. Så fort tiden går! Den går så fort att även andras barn växer upp och blir stora helt plötsligt.
Pizzadeg sattes och sedan semmeldeg. Det var viktigt med ordningen, annars skulle pizzan smaka kardemumma sa syrran och ja, det tror jag på och nej, så ville vi ju inte ha det. Pizzan blev hur god som helst men vi orkade inte äta allt. Det kan hända att vi ätit en väldigt god kanelbullesockerkaka som fika där någon gång under dagen också...
Efter middagen var det dags att ta itu med läxan vi fått av vår mamma, nämligen att se filmen Den sista resan. Den har blivit rejält hyllad har jag förstått men jag har hört lite olika åsikter från olika personer i min närhet. Syrran och jag var dock rörande överens om att det var lite väl regisserat och dramaturgiskt upplagt samt framförallt lite väl hårt att de pressade denne gamle man till detta. Den handlade mer om sonens oförmåga att släppa taget om sin pappa och det förflutna, än om att pappan skulle få uppleva något fantastiskt, även om han såklart fick en fin resa på kuppen (inkl lite väl jobbiga upplevelser). Jag förstod inte riktigt hur de kunde låta en man som hemma såg ut att ha hemtjänstlarm sova själv i ett främmande hotellrum. Jag tyckte inte heller det såg ut som om de hade tagit med sig rullatorn i början, den dök ju dock upp senare. Framförallt jobbigt att de inte frågade honom och förankrade resan i honom, motiverade honom, utan det var mer hux flux nu har jag köpt en liten bil i gräll färg, så nu drar vi! Packa nu då! Vi ska åka nu!
Dock tyckte jag scenen när de rullade över gränsen både var fin och lite väl uttänkt, men scenen när han i slutet fick se en film där hans lärargärning hyllades gick verkligen rakt in i mitt hjärta. Rakt in i mitt lärarhjärta, alltså. Tänk vad vi lärare kan göra ändå! Tänk vad vi gör! Det känns kanske som om vi mest rättar, jagar fuskare och sätter betyg men det vi gör betyder faktiskt något! Inte bara förmedlandet av ämneskunskaper utan också allt det där andra, allt det sociala. Det är kanske extra mycket sånt i klassrumsskola, men även vi på distans kan faktiskt nå fram ibland och betyda något för eleverna, mer än ett "hinder på vägen". Jag vet några exempel där det varit så, i mer eller mindre grad bara under mina drygt tio år i yrket... Ja, det berörde mig. Har ni sett filmen? Vad reflekterade ni över?
Efter att vi sett klart filmen ringde vi upp vår mor och hade utvärdering. Hon höll med oss i våra reflektioner, men det verkade som om både hon och pappa tyckte filmen var bättre än vad vi tyckte, för de har sett den två gånger.
Sedan hade vi spa med fotbad för mig och sedan satt vi i syrrans säng och la på ansikts- och fotmask från Korea. Fötterna var som bebisfötter sedan! Eller åtminstone så nära jag kunde komma med mina snart 39 år.
Så somnade vi och sussade sött och drömde, sida vid sida. Sedan var det morgon och vi vaknade, så som man gör. Ute var det grådassigt och vi bestämde oss för att börja pussla, efter det att lyxfrukosten med såväl brieost, hembakt bröd som päronmarmelad och grape var uppäten.
Vi hann inte så långt, men ändå en bit. Sortera bitarna, börja lägga lite kant och ett hus och en bit av en båt och sedan var det dags för lunch.
Syrran gjorde god saffranssås med lök och grädde och spaghetti och stekt laxbit. Det gick ner, kan man säga. (Väldigt gott igen alltså!) Sedan var det dags för årets första, och för mig säkert enda, semlor!
Klockan ett tog vi bussen mot stan. Syrran skulle uträtta lite ärenden och jag skulle åka hem. Redan 15.20 var jag hemma. Påvägen hem hann jag både virka och lyssna på en podd som jag faktiskt både står ut med och gillar. Plan B-podden heter den. Sista avsnittet har visst sänts men jag har inte lyssnat på så många, så jag har dem kvar. Det avsnittet jag lyssnade på idag hette Bonus: Stad vs landsbygd och var från 29 juni 2023. Det handlade om omställning till ett mer hållbart liv i staden jämfört med på landet.
Väl hemma var det stökigt, men M lyckades få det någorlunda fint i hallen medan jag gick ut med återvinningen. Det är alltid stökigt när jag kommer hem från syrran. Dels för att jag inte varit hemma och hållt efter och dels för att syrran har det så himla undanplockat och fint jämfört med oss (även när jag är hemma och håller efter).
G klagade på ont i huvudet och jag stängde av TV:n. Han låg kvar i soffan. Konstigt. Efter en liten stund visade det sig att han hade feber, och febern tickade uppåt. Han somnade medan M och jag åt middag men vaknade till efter någon timme. Jag läste bok och sedan såg han på lugnt barnprogram en stund. Vid åtta kunde jag lägga honom och nu sover han gott. Han har fått alvedon och saft och festis och glass och lite vindruvor, så vi hoppas på en lugn natt. Imorgon får han vara hemma från skolan, såklart.
Ja, det var min helg det. En fin helg! Mysigt att hänga med syrran, men tråkigt att G är sjuk igen. Men vi får hoppas att det går över på några dagar...