onsdag 11 oktober 2017

Lista på bra saker att ha till bebisen


Någon som heter Emma frågade hos Mirijam om vad hon skulle tänkas behöva skaffa för saker inför hennes bebis ankomst till våren. Jag gick igång direkt. Listan blev ganska lång, och jag har ju egentligen skrivit om det förr, men varför inte igen? Här kommer min lista över det vi har behövt den första tiden.

Allra första tiden
Vi var inlagda på neonatalavdelningen Barn 4 här i Umeå den allra första tiden. Då fick vi/fick vi låna allt vi behövde av sjukhuset, nästan. Några saker tog vi dock med: snuttefiltar, babynest och amningsinlägg och vår systemkamera. Just en bra kamera är något jag verkligen vill rekommendera! 37 av ungefär 700 bilder som jag förde över från min mobil till datorn är tillräckligt bra för att skriva ut. Resten är suddiga, oskarpa, mörka och fula. De ser superfina ut i mobilen men att skriva ut lite större, till ett album - nej!

Allra första tiden hemma
Pappan inhandlade innan hemgång en nappflaska (modell stor 270 ml) och två nappar. Han åkte till NTF och hyrde ett babyskydd (bilbarnstol till de minsta) som vi hade beställt innan. Vi hade också några bebisfiltar hemma som vi fått. Barnvagnen stod och väntade i förrådet, upptvättad men begagnad. Amningsnappar, och amningsinlägg i ylle inskaffades också omgående. Några gosedjur och en bok i tyg som prasslade hade vi också. Syrran hade gjort en mobil som vi hängde upp i fönstret, så länge. Badbalja hade vi också köpt innan födseln. Skötbord hade vi fixat, min pappa snickrade och jag sydde. Vi hade också några tygblöjor och engångsblöjor, våtservetter, bebistvål, babyolja. Vi vek ihop en gammal, ganska tunn, bäddmadrass och la ut på golvet, med en filt över för barnet att ligga på.

Efter några månader
I början sov bebisen mellan oss i sitt babynest, som min syrra hade sytt, men efter ett tag kände vi att det var dags för spjälsäng. Det var minst sagt spännande, och jobbigt, att montera den, men till slut lyckades vi. Vi köpte den enklaste modellen av babysitter och min pappa snickrade ihop en pinne att hänga upp fågelmobilen i så att den kunde hänga ovanför spjälsängen. Det började bli kallt och vi köpte ett fårskinn och en tjock åkpåse till vagnen. Vi köpte en bättre bärsele än den begagnade vi tidigare hade fått av några vänner. Jag köpte två mindre nappflaskor till skötväskan och några matningsskedar.

Kläder hade vi fått en hel del, och vi hade bara behövt köpa någon mjuk jacka, några bodies och en pjamas. Jag hade stickat en mössa och två koftor. Farmor såg till att inhandla några strumpor.

Det var väl ungefär det vi behövde den första tiden. Sedan har det strömmat in pekböcker och leksaker i en lagom intressant takt. Barn är magneter som drar åt sig leksaker, det kände jag på mig och det stämmer! Barnstol att sitta och äta i fick vi av en vän och lite senare köpte vi även en läragåvagn. Den här listan är på intet sätt komplett, utan den är skriven ur mitt minne och enligt våra erfarenheter. Olika familjer behöver olika saker. Lägg gärna till saker i kommentarsfältet, ni som vill, eller dementera! Jag hoppas åtminstone att min lista kan inspirera eller guida något i den stora djungel som alla barnprodukter utgör! Lycka till!

Edit: barnnagelsax, badlakan, badbaljan behöver ha halkskydd och propp i botten (bekvämt!)

Och nu alltihop som lista:
snuttefiltar

babynest

amningsinlägg

bra kamera

nappflaskor stor + liten

nappar

babyskydd

bebisfiltar

barnvagn

ev. amningsnappar

amningsinlägg i ylle

gosedjur

en bok i tyg som prasslar

en mobil

badbalja med propp och halkskydd

skötbord

blöjor

våtservetter

bebistvål

något filt till golvet att ligga på

spjälsäng

babysitter

fårskinn

tjock åkpåse

bärsele

kläder (bodies, mössor, koftor, byxor, strumpor, pyjamas, tunn overall, jacka, halsduk i lite 
olika storlekar)

pekböcker

barnstol att sitta och äta i

läragåvagn

barnnagelsax

badlakan

nässug

2 kommentarer:

  1. Tack Tove, så otroligt fint av dig att ta dig tid att svara på min kommentar med ett helt inlägg! <3 /Emma

    SvaraRadera
  2. Det är lugnt! Det var roligt att skriva ihop lite om våra erfarenheter av alla möjliga saker man köper. Och så har jag också en vän i det riktiga livet som är gravid, så jag hoppas att hon också läser min lista! Jag hoppas ni hittar några fina grejer som ni trivs med och att ni inte köper bara för att köpa. Föräldrar och blivande föräldrar är en stor målgrupp för de som säljer! (Bara på vår tvättmaskin finns det ett program som heter Babykläder/intensiv - målgruppsanpassat!)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...