lördag 9 januari 2021

Julloven

Det blev som om jag fick två jullov detta år, då jag först var ledig 23-27 december och sedan jobbade i tre dagar för att efter dessa tre vardagar vara ledig i tio dagar till. Nu är det dock snart slut på ledigheterna och ambitionen för imorgon är att dansa ut julen genom att klä av granen dess kulor och ljusslinga samt ta ut hela skapelsen och dra ner den till hamnen, där den i påsk blir en del av öns påskbrasa. Eller möjligtvis lite innan påsk, som förra året, om coronavågorna fortsatt går höga då, och virusvindarna blåser snålt. 

(Jag får förresten en känsla av att folk tröttnat på corona nu och bara vill andas ut. Jag hör mammor i pulkabacken säga att nu ger vi oss, nu ses vi inne i alla fall, det är så tråkigt annars. Barnen ses ju ändå, och så vidare. Ja, visst! Barnen ses ändå men inte vi vuxna, ju. Men det är klart. Folk får vara så försiktiga som de känner för... Så får vi väl se hur många som dör i slutändan, och hur utbränd vårdpersonalen blir.)

Inför mina två jullov hade jag två ambitioner: den ena var att städa ur skåp, något jag inte gjort sedan vi flyttade in, och den andra var att läsa böcker. Jag beställde till och med några romaner via jobbet, som mina elever analyserar i kurserna men dessa har jag inte ens hämtat ut. Idag tog jag bort några uppenbart felställda saker ur ett av badrumsskåpen, men annars har det inte blivit någon rensning av. Men vem vet? Lovet är ju inte slut än... (en dag kvar). 

Läst har jag inte heller gjort särskilt mycket. Igår läste jag dock ut en bok jag påbörjat för något år sedan: "Deras ryggar luktade så gott" av Åsa Grennvall. Den här boken kan jag verkligen rekommendera! Denna grafiska roman ger oss en hemsk och tragisk historia men så otroligt bra berättad i både text och bild och med en stor känsla av autencitet. Jag får känslan av att det är självupplevt, för jag tror inte man hade kunnat hitta på allt detta utan att ha  varit med om det, men egentligen vet jag ju faktiskt ingenting om Åsa Grennvall.

En annan bok läste jag ut idag: "Blod rödare än rött" av Arkan Asaad. Även detta en oerhört stark och trovärdig bok med många hemska upplevelser. I denna bok är det mer direkt våld än i Grennvalls bok, och blodet sprutar åt alla håll på vissa sidor. Denna bok är, även om den är skriven som en vanlig roman med bara text och inga bilder, väldigt lättläst och snabbläst tycker jag. Man dras in i den direkt och det händer saker hela tiden. Jag funderar på att använda den i min undervisning i grundskolesvenska för vuxna, men är lite rädd för att den är för våldsam. Kanske ska jag låta eleverna välja mellan denna och någon annan? Kanske "Här ligger jag och blöder" av Jenny Jägerfeld, eller "Stål" av Silvia Avallone. 

Ja, jag får väl se hur det blir med det. Kom gärna med förslag om ni känner till någon lättläst bok som kan passa vuxna, men som inte är utgiven som Lätt-Läst, om ni förstår vad jag menar... 

Nu ska vi se andra halvan av första filmen om "Snabba cash" och sedan är det dags att gå och sova! Snön töar bort där utanför. Imorgon kanske det är vår?

2 kommentarer:

 1. Jag gjorde inte heller det som jag hade förutsatt mig under min julsemester. Men som yogaläraren på Youtube säger, varje andetag är en ny början. Det kommer fler tillfällen då vi kommer att kunna ta tag i skåpen (eller inte...).
  Återhämtning är en seriös business, väldigt viktigt! Jag har tyvärr inga bra lättlästa boktips på svenska i huvudet men kommer jag på någon titel så tipsar jag.
  Jag ska också ha julstriptease här, granen och kulorna ska packas ner och andra lampor ska upp, det blir ju så förbaskat mörkt annars! Här är det kallt och mulet idag, ingen snö men väl lite frost. Hoppas att solen orkar sig upp så kan hunden och jag traska iväg på en liten promenad. Hoppas att du får en fin söndag!

  SvaraRadera
 2. Stål har jag också läst! Den är bra!

  Jag hade alltid "Outsiders" som läsning i engelskan på högstadiet. Den var poppis och väckte många tankar. Den finns översatt, men vet inte hur bra översättningen är. https://sv.wikipedia.org/wiki/Outsiders_(roman)

  Kajsa Ingemarsson är också rätt lättläst tror jag! Lyckans hjul kanske?

  "LYCKANS HJUL
  TRE KVINNOR. TRE ÖDEN.
  Ellinor är en ung jurist som just fått sitt första barn. Nina är frisör och ensamstående med tonårssonen Mattias. Miriam lever ett stillsamt liv som hemmafru.

  De har egentligen inte mer gemensamt än att de är grannar i ett villakvarter i småstaden Sävesta. Så flyttar en kvinna med mystiska vanor in i kvarteret. Vad de tre inte vet är att Janina, som hon kallar sig, kommer att få en avgörande betydelse i deras liv. En resa till Stockholm blir en viktig vändpunkt för var och en av dem, den ger dem tillfälle att reflektera över ödets krafter och vad de egentligen vill med sina liv.

  Lyckans hjul är en berättelse om de vägar som på ibland helt oväntade sätt leder oss vidare.

  Lyckans hjul finns också som ljudbok inläst av författaren."

  Populärmusik från Vittula kanske?

  Annars min favorit: Hotet (Mats Söderlund). Jag kan skicka länk igen om du vill lyssna när du cyklar...  Här har vi fortsatt ovanligt kallt.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...