onsdag 30 juni 2021

Spara små ängar

En av de lataste och enklaste grejer du som har en gräsmatta kan göra är att spara små sommarängar åt bina. Hur då? Jo! Låt bli att klippa exakt hela gräsmattan och lämna fläckar där du ser att exempelvis vitklöver, käringtand eller prästkrage tittat upp. Låt dem blomma och vara mat till alla hungriga bin och humlor. När de sedan blommat över väntar du några dagar för att sedan klippa av dem med gräsklipparen och låta klippet ligga kvar så det fröar av sig i marken igen. 

Har du en gräsklipparrobot kan du sätta upp en ram runt dessa små ängar med några brädor så att roboten inte kommer åt just där. Sedan är det bara att ta bort ramen. Detta sista har jag inte testat själv, men jag antar att det funkar. 

Eftersom bina är hotade behöver de mat. Ju mer mat de får desto mer bi-bebisar lär det ju bli, och på detta sätt borde vi kunna hjälpa till att rädda bina!

Du som inte har en gräsmatta kan istället testa att plantera bivänliga växter så som lavendel (köp i kruka), blåklint (lätt att så från frö) och ringblomma (direktså).

Lycka till!

2 kommentarer:

 1. Ja, det gjorde farfar alltid på landet så när vi var där på midsomrarna fanns det alltid sparade cirklar av prästkragar. Barnen tyckte det var roligt och fint och jag har jättemånga bilder på dem i de där små ängarna och när de springer runt dem.

  Nu har vi ingen gräsmatta och har inte sett några miniängar av prästkragar i någons gräsmatta på länge.

  Undrar om det funkar med maskrosor också. Tänkte på min barndoms gräsmatta där det alltid rådde en kamp mot maskrosor och vi hade flest på gatan, och så den där låten "Jag lät alla mina maskrosor blomma...."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maskrosor funkar fint, ja! Det du kan göra hos dig är väl att sätta lavendel i stora krukor lite här och var.

   Här står det mer om vad man kan göra för gullebina:
   https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-kan-du-hjalpa-bina-och-oka-pollineringen

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...