torsdag 7 september 2023

Drömmen om ett träd

Som en urvriden liten trasa känner jag mig nu denna torsdagsmorgon såhär i början av september. Frustration och trötthet. Jag har gått med i min bostadsrättsförenings styrelse med hopp om att kunna påverka och gräva där jag står, men börjar inse att det kanske inte är helt rätt forum. Jag vet inte. Jag brinner. Kanske är min låga för stark, kanske är den för oväntad i ett litet radhusområde på Västkusten? Jag vill plantera fler vårlökar, och det kommer jag få. Jag vill plantera träd, men där möter jag motstånd. Träd har löv och löven faller till marken. Ingen kommer orka kratta löven som faller på asfalten och lekplatsens gummigolv. Det blir för jobbigt. Trädet kommer inte ha vuxit upp förrän om tio år ändå och då är ditt barn tonåring. Min tanke är mer att trädet kommer ge skugga och möjliggöra för barnen att leka på lekplatsen om tio år. Nej,. mitt barn kommer inte leka där när han är sjutton. Vi kommer kanske inte ens bo kvar då, men andra barn kommer leka där. De som är i 70-80-årsåldern nu kommer inte bo kvar, där kommer det flytta in barnfamiljer. Det är dessa barn jag tänker på. Försöker se det hela större än mig själv.

Så mitt i mitt skrivande ringer en kollega, som jag bett höra av sig till mig för pepp. Hon peppar mig. Hon är på min sida. Hon pratar om små små steg. Jag pratar om krokusar i den vintertrötta vårgräsmattan. Hon pratar om att jag borde kontakta kommunens hållbarhetsstrateg och få pepp och tips från henne. Kanske arrangera något litet evenemang? Gå via barnen... osv.

Nu ska jag lönearbeta. Och sedan ska jag beställa krokusar.

4 kommentarer:

 1. Heja dig!!! Försök att få Brf att plantera ETT träd i alla fall. Kanske ett snabbväxande med lövverk som inte "skräpar ner" för mycket (om det finns?). Jag blir helt matt när jag läser de trista argumenten varför man inte ska plantera träd. Om tio år tackar de den/de som var så kloka att de hade planterat träd. Om även bara i tanken. Om det regnar ska man ju ha naturytor där regnet kan sippra ner för att slippa översvämningar - inte asfalt eller annat. Tänk så bra med naturlig skugga när vi konstant har över 30 grader många månader om året. Och tänk vad grönt, skönt och trevligt det är med träd. Heja dig!!! Annika F

  SvaraRadera
 2. Ja men klart ni ska ha ett träd, det är ju bra för miljön på alla sätt och att kratta lite löv kan man nog ordna. Men förstår att det är segt att inte ha några allierade. Kanske går det att snacka ihop sig med några utanför, folk tenderar ju att bli lite strömlinjeformade i grupp.

  SvaraRadera
 3. Folks inställning till träd är ju så himla trist. Om träd hela tiden tappade löv så att man var tvungen att räfsa varenda vecka skulle jag ha lite förståelse för inställningen men nu är det ju en period på hösten under kanske två månader som man måste hantera det här.

  SvaraRadera
 4. Kanske finns annat som är mer populärt. Solpanel? Ekomärkt färg. Isolering. Byta glödlampor. Jag tycker strunta i trädet om det finns motvilja. Testa en annan idé vid ett annat möte. Så är det med brf. Svårt att komma överens om vad som ska prioriteras.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...