torsdag 16 november 2023

Iskylan

Igår var havet stilla, men ändå iskallt.

Jag hakar väl på Åsa i en klagosång över kylan. Det känns orimligt kallt, men det är klart att det inte är orimligt. Det är mest obehagligt och fruktansvärt när jag går ut eller när jag ska sova och fryser om nästippen och om armarna. Jag har en vetekudde som jag fick av min gymnasiekompis med smeknamnet Muppen som jag lägger rakt över hela överkroppen, mellan halsen och magen. Ändå fryser jag om armarna och nästippen. 

G kom in till mig klockan 4 imorse och var helt iskall. Helt iskall var han såklart inte (han levde ju), men det kändes så när han kröp ner. Både han och M har sovit med sommartäcken de senaste vintrarna, så många vintrar jag minns faktiskt, men ikväll bytte jag till vintertäcken. M får ett duntäcke som väntat på honom i garderoben i flera år och G fick ett rätt tjockt syntettäcke vi köpte att ha till gäster, ännu endast använt av mina svärisar i maj. Hoppas de kan sova gott inatt och inte vaknar helt blöta av svett - för det är också obehagligt. Eller hur?

Nej, det är inte orimligt kallt. Vi är ändå i mitten av november. Men minus två grader, som det är nu, och viss nordlig vind (7 m/s) känns som is mot huden när jag går ut ändå, nu på kvällen, för att gå av mig lite, för jag kände att jag hade energi när jag slutade jobbet. Imorse hann jag inte gå någon morgonpromenad pga ett möte, men på lunchen gick jag ut i 15 minuter. Jag satte ett larm på 7 minuter och när det ringde gick jag en pyttebit till innan jag vände. Havet grått och småskvalpigt. Jag gick ut mest för att känna att det var skönt att komma in igen, och för att få lite dagsljus. Solen syntes svagt bakom de jämngrå molnen. Och efteråt kändes det värt det, men nu på kvällen nej. Det var bara hemskt. Mörkt, kallt och blåsigt och hemskt.

Det är inte orimligt kallt. Det är faktiskt orimligt varmt! Oktober var varmaste oktober hittills globalt, men det är inget man märker här och nu där det mest är isande kallt. På ett sätt förstår jag de som kallas klimatförnekare, de som säkert inte läser här. Hur kan man säga att det blir varmare att det är så kallt att man fryser om nästippen när man ska sova? Jag vill nästan tilläggsisolera huset akut, Nu! och köpa tjockaste täcket på marknaden och polarlakan som de har i södra Spanien (lakan i fleecetyg, helt fantastiskt skönt för kroppen när det är kallt och fuktigt men inte alls så bra för miljön då de är gjorda i plast och släpper mikroplast när man tvättar dem). Jag smsar grannen i lägenheten bredvid och hon svarar att jag kan testa att isolera bakom golvlisten på norrsidan. Självklart ska jag fråga pappa först. Det är sådant jag frågar pappa om. Jag tittar på mattor på Marketplace och hittar en fin i ull och en trasmatta till köket. Båda finns i samma område utanför Göteborg som min syrra bor. Vi får se om vi kan åka dit till helgen och köpa. Det hade varit värt, tycker jag.

Igår rapporterades det om ny rekordnivå för växthusgaser i atmosfären och idag läser jag om att den smältande permafrostens utsläpp av koldioxid och metan kommer fortgå i flera hundra år samt att vi just nu ansvarar för livsförutsättningarna för 5-10 generationer människor framöver (och oändligt många djur!). Nej, men jag blir inte alls stressad. Eller jo! Det blir jag!

Ändå tar jag bilen till skolan och jobbet. Hela denna vecka har jag gjort det, för jag pallar inte att cykla i minus två grader med min son, intalar jag mig. Bilen har fått motorvärmare och kupévärmare installerade och är  varm och skön när vi sätter oss. Motortempen visar på 50 grader. Det minskar dess utsläpp om jag förstått det rätt, men självklart släpper den ut mer än våra cyklar mycket mer, även om jag bara kör 4 km per dag. Och samtidigt är det vid korta resor som bilen släpper ut mest (per kilometer antar jag). Ja, hur jag än vänder mig är det inte bra att ta bilen, men det är skönt, för jag slipper kämpa i uppförsbacke och frysa ihjäl i nerförsbacke med mins sjuåriga son. Jag säger inte att vi inte kommer cykla alls under vintern, för det kommer vi säkert, men just nu, i chockkylan tar jag bilen. Hur gör ni?

Samtidigt håller jag mig till mina vegetariska luncher på arbetsdagar, samt till mitt löfte att inte köpa några nyproducerade kläder innan nyår. Och inte är det så att jorden behöver några få som "lever perfekt" utan det vi behöver är att den stora massan ändrar mycket i sin livsstil för att komma under den gräns som är hållbar. Här kan du räkna på hur du ligger till: Klimatkontot vilket kan vara relevant för att de egna utsläppen är de som är allra enklast att påverka, samtidigt som vi måste påverka på grupp- och samhällsnivå också. 

En sista sak innan jag slutar skriva för idag: Igårkväll var G och jag på biblioteket. Ute mörkt och kallt. Inne ljust och varmt. Det påminde mig om mina och Ms kvällsbesök på UB i Umeå. Jag berättade om dem för G. Inne på bibblan känner jag alltid sådan inspiration, och plockar på mig alldeles för många böcker. En av dem vi tog hem har jag redan hunnit börja läsa och jag vill varmt rekommendera den, även om jag bara hunnit läsa första kapitlet. Låt skogen leva av Nora Dåsnes. En seriebok som "egentligen" riktar sig till åldrarna 9-12. Riktigt bra hittills! Jag känner igen mig i huvudkaraktären Baos iver. Jag fattar inte heller varför inte allt kan ske Nu, med en gång! Tilläggsisolering, trädplantering, och alla flygplan på marken. Nu. Tack.

Ja, vi lär ju höras mer i ämnet framöver. Främst i ämnet miljö och natur, antar jag. För kylan får jag ta och börja acceptera nu. Jag får ta på mig den varmaste vinterjackan och börja använda vinterkängorna snart, känns det som. Vad har ni för strategier för att stå ut med mörkret och kylan och kanske till och med njuta av det hela?

10 kommentarer:

 1. Åh jag känner så igen mig i allt. Klimatoron, cyklandet och viljan att allt ska hända nu. När jag var 19 blev jag utmanad av min pappa till ett köpstopp på ett år och det satte sina spår. Måste varit formativt år för jag fortsatte ha det som grund, att allt jag kan köper jag begagnat. Blir också bara ledsen över vad allt kostar nytt, helt orimligt.
  Brukar alltid vintervila och mitt bästa tips är rätt kläder. Det är vidrigt att frysa, så ibland blir det till och med täckbyxor. I år fyndade jag en riktig dunjacka på sellpy och med den här jag inte frusit i år. Och sen vantarna, de är så viktiga ♡ men man kan och ska inte slå på sig själv för att man väljer något bekvämt som bil ibland. Vi vill också ha en bil för att kunna åka på utflykter enklare, livet blir så instängt här inne i stan där vi bor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kläder ja, det är jag rätt bra på skulle jag säga. Inte mode då, verkligen inte, utan jag är mer lager på lager-kompetent. Underst: linne i merinoull. Sedan massa lager på det. Älgskinnsvantar med lammullsfoder är mina varmaste. Jag har olika mössor och sjalar också. Och nu i veckan började jag använda termobyxorna. Helt underbart ju! Även ylleväst är ett tips. Inte så snyggt kanske men skönt! https://www.ivanhoe.se/collections/all/dam+vastar

   Radera
 2. Det är hemskt att frysa! Vi har också bytt till vintertäcken, och har på ett element i sovrummet på nätterna. Samtidigt har det varit en onormalt varm höst i Spanien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt med vintertäcken! Hur går det med tankar på pelletskamin i huset, förresten? Och tätning av tak och fönster? Husköpet överhuvudtaget? Hoppas du bloggar snart, Annika! Du är saknad i bloggosfären!

   Radera
 3. Jeg gir opp. Og da blir det bra. Jeg gruer meg til oktober fra tidlig i mars, og når mørket kommer og sola går ned, tenker jeg på det som å gå i hi/ide og stiller få og små krav på meg selv og tar mørket som en slags hvileperiode. Så kan sommeren komme med sine krav! Jeg og mørket sitter her og koser oss/myser, vi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi får gå lite i ide. Det är en bra idé. Fast samtidigt älskar jag att gå ut och gå när det är mörkt (och när det är ljust). Gå av mig. Komma ut en sväng från hemmet. Det behovet är större under vintern än under sommaren, har jag märkt, och jag tror det beror på att jag under sommaren är ute så mycket ändå.

   Radera
 4. Angående sådana där test, om klimatpåverkan - när de frågar hur man bor och man fyller i att man bor i ett stort hus får man ju många minuspoäng, men om man inte värmer upp huset? Då är det ju ingen klimatpåverkan utom när huset byggs och kanske när man städar.

  Apropå tilläggsisolering: Nu ska EU införa regler om tvång / krav på viss standard som isolering och tvåglasfönster och så vidare. Jag hoppas de inte menar att hela Europa ska byta fönster och tilläggsisolera, för det skulle få enorm klimatpåverkan då i alla fall isoleringen är miljövidrig och hur ska folk som inte ens har råd att värma upp sina hus (vilket är väldigt vanligt i Portugal) ha råd med sådan renovering? Och vad ska det tjäna till att investera i sådant om man sedan inte har råd med uppvärmning (och aldrig har haft)?

  Angående kallt om nästippen/inomhusvärme: Vi sover alltid med balkongdörren öppen, året runt. Är det 8 grader ute (som det ska vara nästa vecka på nätterna) är det nog det i sovrummet också. Varmt under täcket, men kallt om nästippen. Tycker det är skönt att ha kallt i sovrummet. Lite jobbigt när man ska upp på morgonen, men vill inte ha varmt när jag sover.

  Du vet ju hur det kan vara med inomhusvärme i Spanien, eller bristen på den. Ofta är det varmare utomhus än i husen. Ibland blir jag kall när jag sitter och jobbar och får gå ut och värma mig. Haha!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, sånns klimattest säger inte allt och är säkert inte helt rättvisande alltid. Men de kan hjälpa en att få syn på saker, samtidigt. Mig hjälpte det att förstå att mitt största utsläpp var flyget till och från Spanien, som jag tagit helt obekymrat massor med gånger. Det viktiga är att få till systemförändingar men vi är samtidigt alla en del av systemet. Undrar om det blir krav på tilläggsisolering även i redan byggda hus, eller bara i nybyggda? Undrar om isoleringen i sig kan bli miljövänlig, någon ny sort? Är bara isoleringen tillräckligt tjock kanske man inte behöver brassa på så väldigt på elementen? Det finns ju nåt som heter passivhus, men jag har inte så bra koll på det. Undrar hur dyra de isolerade husen blir att bygga/köpa jmf m de oisolerade. Kommer folk ha råd? /Tove

   Radera
 5. Fantastiskt bra skrivet! Mössa, vantar, halsduk, tofflor, värmeljus och thé. Jag önskar att jag kunde tvätta på natten (för att spara el) men jag har inte en tillräckligt intelligent tvättmaskin. Här är det pendeltåg som gäller men, absolut att det blir "bil-kön" ibland istället när vädret är hemskt. Det är så mycket trafik att tåget oftast är snabbare, men missar man tåget på kvällen när trafiken är glesare, och måste vänta i kylan är det ju inte så roligt.

  SvaraRadera
 6. Min mammas tips är tunn ylletröja och en tunn dunväst (inomhus), som man kan röra sig i men blir varm i, och en yllefilt i soffan.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...