fredag 5 januari 2024

Årets början

Så börjar året 2024 och visst känner man en liten anda av nystart i sig? Jag gör det! Samtidigt känner jag att allt kommer bara fortsätta som vanligt, och det spelar väl ingen roll vad året heter?

När nytt år eller ny termin börjar så kan jag ibland få ett litet il av att jag vill förändra något eller hitta en ny rutin. Inget unikt alls. Några nyårslöften har jag inte, men det jag har börjat med är något jag har funderat på i ungefär ett år och vi kan kalla det för En kartläggning av vårt (o)hållbara liv.

Kartläggningen sker analogt i en familjealmanacka som M köpte inför detta nya år. De två kolumner längst till höger har jag dedikerat till att anteckna hur ofta vi äter vegetariskt, fisk och kött, samt hur ofta vi använder vår bil. Så här ser det ut:

För att få skriva veg måste alla ha ätit vegetariskt de dagar  vi alla ätit tillsammans. De mål vi ätit var för sig antecknar jag vad jag har ätit eftersom jag inte har koll på de andra två. 

För att få kryssa att bilen inte använts den dagen ska bilen inte ha körts alls den dagen. Nu är det januari och jag kör 4km per dag. Jag vill egentligen inte, fast det är så bekvämt i bilen och så kallt och halt där ute. Jag tänker mig att när det blir lite mer vår, i februari eller mars, ska Gs cykelpunka lagas, min cykel ska på service och sedan ska vi cykla till skolan och jobbet precis som vi gjorde i höstas innan det blev kallt. 

Jag har också funderat på att skriva ut Klimatklubbens cykelutmaning men jag har inte kommit till skott än.

Tanken med kartläggningen är att få syn på hur vi lever och sedan kunna förbättra det månad för månad, om vi känner att det är möjligt. Självklart finns det andra aspekter utöver vardagliga transporter och mat, men dessa är två av de fem B:na (bilen, biffen, bostaden, butiken och börsen), som är viktiga att tänka på och göra något åt på individnivå.

Förutom kartläggningen av vårt liv har jag också planer på att virka en temperaturfilt. Genom SMHI kan man se historisk temperaturdata om man missar att anteckna några dagar. Bra, för hittills har jag missat årets fyra första dagar! Garn är beställt och jag tänker mig denna färgsättning och temperaturskala (klicka på bilden så ser ni tydligare):


Så ja, lite nya idéer och projekt för året som kommer har jag allt. Får se hur det blir.

Har ni några nystartsidéer så här i början av 2024 eller känner ni mest för att bara överleva vardagen precis som förut?

4 kommentarer:

 1. Jag planerar också en filt! Fast jag knappt kan virka. Men en portugisisk designer hade en så bra idé för det nya året so jag gärna vill hänga på. Manta das Resoluções, föresatsfilten. En kvadrat per dag, och om man håller sin föresats för den dagen gör man halva kvadraten i temperaturfärg och halva i bottenfärgen. Missar man målet den dagen blir hela kvadraten i bottenfärgen. Min föresats har att göra med arbetade pomodoros, och hittills har det varit jättemotiverande att ha filten i bakhuvudet. Innan månadens slut ska jag börja på själva filten också!

  Glad att du,är tillbaka och bloggar. Din blogg är alltid så klok och vänligt eftertänksam. / annannan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vilken häftig filt! Den hade man velat se en bild på! Finns det någon video eller bild som förklarar hur man gör/hur den blir? Det gör inget om den är på portugisiska...

   Radera
  2. Hälsningar Tove, alltså... Och tack så mycket för det fina omdömet :) Kul att du läser!

   Radera
 2. ofiodasmoiras på Ravelry och på Instagram. Finns en inspelad live på Instagram där hon förklarar konceptet.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...