tisdag 4 april 2017

Tankar från första tiden i Spanien

"Var beredd på att det kan bli krockar" skrev CasaAnnika till mig innan vi reste iväg. Och jo, jag har ju varit här förut i min andalusiska by, jag vet ju hur det är. Men inte hur det är att vara här med min egna son. Det visste jag inte. Och nu är vi här, alla tre.

Solen skiner och det varma vädret verkar vara här för att stanna. Det är en skön temperatur och skön stämning i byn. Snart är det Semana Santa med processioner och hög musik. Jag köpte hörselkåpor till G innan vi for. Han kommer vara den enda med hörselskydd, men det är det värt. Vi måste vara rädda om honom.

"Låter du honom sova ute?" sa både min svärmor och min svåger när de såg att jag parkerat barnvagnen med den sovande bebisen ute i pation. Vad kan hända liksom? Jo, det fick jag snart veta: det kan komma en fluga! Och vad kan den göra? undrade jag. Svärmor skrattade. Ingenting, förmodligen. 

Det är en av "krockarna". Vad är farligt och vad är inte farligt? Enligt mig är det långt mycket farligare att ha kemikalier, rengöringsmedel av olika slag på golvnivå än att låta barnet sova ute. Det är farligt att åka bil utan säkerhetsbälte, även inom byns gränser. Men det är inte farligt att barnet sover i barnvagnen i pation. Det är inte farligt att han är utan strumpor på natten, under den tjocka filten (och med elementet på). 

En annan av krockarna, som jag faktiskt inte var beredd på, även om jag föreställde mig hur det skulle bli är alla tanter. Alla tanter och andra som stannar och tittar på bebisen när vi är ute med honom. De pratar högt, spanskt och intensivt. Bebisen blir förundrad. "Vilka är alla dessa människor? Vad vill de mig?" tror jag att han undrar någonstans långt inne i sin själ. Jag som ändå är översocial blir trött av alla möten. 

En tredje sak som också chockat mig lite är att folk här, på ett helt annat sätt än hemma, vill tipsa mig om hur jag ska göra och inte göra med bebisen. Tipsa mig alltså, inte M. Han är inte inräknad som omhändertagande förälder. "Ska du inte låta honom sitta i vagnen istället för ligga?" "Ger du honom fisk än?" "Ska du verkligen ta med honom till la plaza i en body? Har han ingen skjorta?" Nej, det har han inte. Eller jo: nu har han det. Vi fixade det idag, svärmor och jag. 

Och håret sen. Parveln har en häftig uppåtstående frisyr. "När ska den klippas? Du måste klippa honom, så att hårkvalitén förbättras, så att håret blir starkare." Tjena! Han är en bebis. Och jag är hans mamma. Jag bestämmer. 

Vilken tur att min svärmor inte tjatar om allt. Hon, och de andra också för den delen, respekterar att jag är mamman och att jag vet vad som är bäst för mitt barn. Men ibland känns det som om min uppgift här är att få människorna som bor här att se att man kan göra på andra sätt än vad de är vana vid. Att man faktiskt kan låta barnet sova ute i pation, att man kan låta bli att klippa av det häftiga håret och att man kan gå till torget iförd en enkel body och ett par bebisjeans!

3 kommentarer:

 1. Hahaha! Och det är bara första veckan :-) Nä, men du kommer nog vänja dig snart. Familjen också. Jag har ju varit med om omvänd kulturkrock, att ingen uppmärksammade mitt barn när vi var i Sverige.
  Jag har hört flera fråga, förundrat, om det verkligen är sant att bebisar i de nordiska länderna sover utomhus, på vintern. Här sover de ju sällan ute, som du märker. Oavsett väder. Och att gå ut i bara body, eller med bara blöja under klänningen som min kompis barn... Hennes svärmor gick genast och köpte blöjtrosor så blöjan inte skulle synas.
  Det blir kul att ses så du kan berätta mer. Jag bor ju här och har svårt att jämföra med hur det är i Sverige, har ju inte bott där med barn.

  SvaraRadera
 2. Kul att läsa! Skönt att du ändå verkar ta kulturkrockarna med lugn, du låter inte irriterad mellan raderna... Skönt för dig! Ja, så många saker som en inte tänker på - vi klippte faktiskt bort bebishåret efter väldigt många åsikter... Mina föräldrar blev helt chockade när de såg en kal bebis - han föddes med ganska mycket mörkt hår (men hade sen stora kala fläckar)
  Klä upp bebisar, barn är ju verkligen stor skillnad!
  Skönt att det verkar funka med svärmor, då är det ju mycket enklare...

  Vi är också i Spanien nu, än ingen irritation utan att flyter på...

  SvaraRadera
 3. Tack Annika och Bella för era kommentarer! Jo nu efter drygt två veckor har jag vant mig mer vid hur det är här. Det är intressant att se saker ur olika perspektiv och jag hoppas att vårt besök även kan hjälpa folk här att vidga sina perspektiv!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...