tisdag 3 juli 2018

Välmenta råd inför livet på en holme

När den grillade middagen var uppäten och alla var mätta och belåtna passade jag på att be min syster, hennes man och mina föräldrar om varsitt råd inför vår flytt till Klädesholmen.

Mamma började: ”Skriv handlingslappar så att ni kommer ihåg vad ni ska köpa.” Detta är en väl beprövad metod, åtminstone av henne och pappa, eftersom de har skrivit lappar med matvaror på så länge jag kan minnas och säkert längre än så. Jag tror nog att det är en bra idé, och vi får se om vi ”lyckas” genomföra den. Just nu fungerar det så att vi skriver en lista rätt så precis innan den ene av oss (oftast inte jag) ska åka och handla. Det hade varit bra med någon slags app där man delar listan och även kan stryka grejer ur den osv. Någon som har tips kring detta?

Dock kan tilläggas att om det blir kris finns det faktiskt en mataffär på holmen, kanske inte den billigaste eller med det bästa utbudet (ingen aning, aldrig varit inne) men den finns ändå. Annars finns en stor matbutik i Skärhamn, som tydligen är dyr, och en mindre uppe i Rönnäng, nära förskolan, som också är rätt dyr. Men ja, vi får väl äta böngrytor och sånt, och lära oss att inte slänga mat, så lär det ju inte bli så mycket dyrare än nu (5000kr i månaden).

Svågern sa: Bada varje dag! Och det lär ju bli lätt, om man bortser från att vi har ett litet barn som inte alls kan bada från badstegen vid klipporna bara några hundra meter från huset (eller knappt hundra?) och som kräver ständig passning, särskilt vid vatten, samt om man bortser från att det blir höst och kallt. Golfströmmen gör ju dock att det sällan eller aldrig isar igen, men ändå. Vem vill bada i fyragradigt vatten? Det ska jag fråga min svåger någon dag!

Syrran tyckte att jag skulle skaffa en kontorsplats, som inte var hemma, för att få utlopp för mitt oerhört sociala sinne. Och om jag inte lyckades med det, se till att skaffa socialt liv på annat sätt. Jag funderar på om det finns någon rolig förening, eller åtminstone andra som gillar t ex att virka, eller om det finns föräldrar som gillar att umgås tillsammans med barnen och kanske ibland utan? Kanske kan det vara bra att hitta något uppstyrt i början. Så vad är jag intresserad av? Virkning, dans, språk och kanske fåglar.

”Det är ju en and”, sa min svåger när vi var ute vid stenstugan i Säby och badade. ”Ja”, sa jag, ”det är så man ska säga för att låta säker.” Jo, jag gillar faktiskt att kunna peka ut strandskatan, skarven, sädesärlan och silvertärnan.

Pappa tyckte att jag skulle skaffa en elcykel. Mamma tyckte att vi skulle lägga pengarna på en bil istället för på en elcykel. Syrran och svågern skrattade när de fick veta att vi inte alls tänker köpa någon bil! Jag tror att de undrar hur länge det ska funka... Ja, det får vi väl se.

Jag är dock mycket intresserad av att köpa en elcykel, inte för att min nuvarande cykel är äldre än tre år, utan för att det är rätt backigt där jag kommer behöva cykla med G till förskolan. Först är det en backe ner, sedan bron upp, sedan backe upp, seda backe ner, sedan backe upp och sedan svagt uppåt hela vägen till förskolan (tvärtom på hemvägen). Nä, jag vet faktiskt inte om jag kommer orka trampa det där, med en unge i stol eller vagn bakpå. Elcykelvärlden är tydligen en djungel, enligt min far, men eftersom min man nyss varit inne i djungeln och dessutom kommit ut därifrån med en cykel som han är nöjd med, kanske jag kan sätta honom på att söka upp en till mig. Och en cykelvagn då, eller en stol. Jag tror vagn är bäst eftersom den skyddar bättre mot snålblåst och duggregn, men vilken ska man satsa på? Det verkar också vara en djungel! Någon som har något tips?

Sedan var tipsrundan slut, och efterrätten tog vid. Pannacotta som jag gjort med gelatinpulver som gått ut 2010. Gelatinblad är bättre!


5 kommentarer:

 1. Västkusten är vacker! Permanent flytt eller över sommaren?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är tillsvidare. Vi får la se hur vi trivs och så... men jag tror det blir bra!

   Radera
 2. Todoist tror jag är en app som funkar så! Den går att synka mellan flera användare. Den är egentligen en att-göra-app men det går ju att använda för andra listor också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, intressant! Vi får se om vi testar den! :)

   Radera
 3. Har bekanta som bor en bra bit ut på landsbygden. De veckohandlar och köper matvarorna hemifrån på nätet. Affären packar varorna i påsar och lägger dem i en kylbox utanför butiken, den dag och tid som man bestämt. Sedan är det bara att åka och hämta påsarna. Även om man måste ta sig till butiken sparas ju en hel del tid på så sätt. Kanske finns nån sån tjänst i de lite större samhällena runtomkring? De dyra närbutikerna kan man ju använda för mindre akutinköp.

  Eldriven lådcykel är ju trendigt just nu. Kanske vore något? Fast de kostar nog en bra slant. Lådcykel känns förresten så väldigt bohuslänskt. :-)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...