lördag 15 december 2018

Lördag igen

Det är lördag och jag har inga planer. Faktiskt är det så - inga planer. Vi har mat sedan igår och golvet ser rätt rent ut, tycker jag. Dammsugetjatet får vänta. M åker iväg och skulpterar med sin lera och jag går ut med G. Ner till lekplatsen går vi först. Gungeligung! Han gungar mini, mini, mini. Mellan, mellan, mellan. Maxi, maxi, MAXI!


Sedan är det hejdå gungan och dags för rutschkanan och lite annat. En lurvig hund går förbi. Sedan bär det av och iväg till trappan, förbi kyrkan och in i skogen. Där trasslar han först in sig i ett snår av kaprifollianer och taggiga rosenskott. Jag får hjälpa honom ut efter en stund när rosentaggarna attackerar för mycket. Akta ros! Ont! säger G.


Han minns väl knappt att vi bara för fem månader sedan bodde i ett landskap där det inte fanns en enda vild rosenbuske, men däremot en stor skog full med blåbärsris. Han kan knappast föreställa sig den snö som snart faller där och att solen liksom aldrig riktigt går upp den här tiden på året. Den masar sig upp, snuddar vid trädtopparna för att sedan ljudlöst sjunka igen. Eller så är det bara jorden som snurrar och vinklar sig på ett visst sätt såhär års? Det vet inte G något om, och knappt jag heller.

Vi lunkar runt en stund ute i varje fall. Det är kallt och ner singlar små minisnöflingor, så små att de ser ut som prickar. Nedfallna skiljetecken från änglarnas hemliga brev. Någon punkt, något komma. Bara en tanke.

Vi går in och äter maten från igår. Sedan får G sitta i vagnen och försöka somna medan jag dukar undan, stoppar in i diskmaskinen och hänger en mörk fyrtiograderstvätt på övervåningen.


Kvart i två somnar han. Då har jag precis gjort premiär på julgodisscenen med mandelmassebollar doppade i choklad. Jag har aldrig gjort julgodis förr, men detta var lätt och helt lagom.

Efter ett sms till min vän den nyblivna modern för att kolla läget (mat, sömn bajs - funkar det?) följer två telefonsamtal med väninnorna M och A i Umeå. M och jag funderar på om molnen är snö egentligen fast alla säger att det är ånga. A och jag pratar om att arbetslivet inte är gjort för människor, och olika alternativ för hennes stundande bröllop. Så fint att ha vänner, även om de är långt bort!

Sedan lagar jag köttfärssås ändå och vi äter alla tre. Efter det Mamma Mu-session i soffan med G medan M vilar. Och nu är nu. M nattar vår finaste lillpojke medan jag sitter på det varma köksgolvet och väntar på att få sätta mig i soffan, sticka in min hand i min mans och se det allra sista avsnittet av Bron. Det ska bli mysigt och säkerligen spännande!

Vad har ni gjort denna lördag, ni som orkade läsa så här långt?

2 kommentarer:

 1. Så fint och målande skrivet om en alldeles vanlig lördag utan massor av måsten. Tack för att jag fick läsa!
  Min lördag i Stockholm har också varit lugn. Lite snö föll, ut med cykeln i alla fall och köpte en fin julgrupp för morgondagens årligen återkommande kalas hos goda grannar. Lång och slö morgon och frukost före det. Samtal i telefon till mamma i Småland. Hon har alzheimers, bor själv i mitt föräldrahem och kommer ännu ihåg vem jag är som tur är. Vi träffas till jul som vanligt. Eftermiddagen handlade om att julpynta en aning. Lite dukar och bonader samt lite tomtar och annat. Bäst är sonens egenhändigt gjorda tomtar som står på matbordet. Älskade son. /Annika F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad fint! Tack för att du delar med dig, du också. :)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...